ALARMANTNO NA ISLANDU: Grade se nasipi i odbrambeni zidovi, strah od erupcije raste iz časa u čas (FOTO/VIDEO)

ISLANDSKE vlasti se spremaju da izgrade odbrambene zidove oko geotermalne elektrane na jugozapadu zemlje za koje se nadaju da će je zaštititi od lave u jeku zabrinutosti oko neposredne vulkanske erupcije.

ALARMANTNO NA ISLANDU: Grade se nasipi i odbrambeni zidovi, strah od erupcije raste iz časa u čas (FOTO/VIDEO)
Foto: Printskrin/Jutjub/BBC News

Seizmička aktivnost i podzemni tokovi lave pojačali su se tokom vikenda na poluostrvu Rejkjanes u blizini glavnog grada Rejkjavika, što je navelo vlasti da u subotu evakuišu skoro 4.000 ljudi iz ribarskog grada Grindavik.

Verovatnoća erupcije ostaje velika uprkos smanjenju seizmičke aktivnosti, saopštila je islandska meteorološka agencija u utorak. U utorak je između ponoći i podneva zabeleženo skoro 800 zemljotresa, što je manje nego prethodna dva dana, navodi se u saopštenju.

Vlasti su saopštile da se spremaju da izgrade veliki nasip dizajniran da skrene tokove lave oko geotermalne elektrane Svartsengi, koja se nalazi nešto više od šest kilometara od Grindavika. Ministarka pravde Gudrun Hafštajnsdotir rekla je državnoj televiziji RUV da se oprema i materijali koji mogu da popune 20.000 kamiona prebacuju u fabriku.

Većina životinja je spasena

Skoro svim od 3.800 stanovnika Grindavika nakratko je dozvoljeno da se vrate svojim kućama u ponedeljak i utorak da pokupe svoje stvari, saopštilo je islandsko odeljenje za civilnu zaštitu i upravljanje vanrednim situacijama. Većina kućnih ljubimaca i domaćih životinja spašena je iz Grindavika do ponedeljka uveče, saopštila je dobrotvorna organizacija Dirfina.

Tokom popodneva, novi merači koje je postavila meteorološka kancelarija u blizini Grindavika otkrili su povišene nivoe sumpor-dioksida, koji curi iz pukotina na putevima koji su oštećeni brojnim zemljotresima, što je dovelo do potpune evakuacije Grindavika ponovo u kratkom roku, malo ranije nego što je planirano.

Agencija je u svom najnovijem izveštaju navela da, iako nema drugih naznaka erupcije, to se ne može isključiti jer se gas ne pojavljuje osim ako magma nije visoko u zemljinoj kori, preneo je MONDO.