Aleksandar Dugin:Trenutak imperije. Šta se krije iza termina „država-civilizacija“?

Napred ka Imperiji!

Aleksandar Dugin:Trenutak imperije. Šta se krije iza termina „država-civilizacija“?
© РИА Новости / Алексей Мальгавко

Tema Imperije će neminovno doći u prvi plan. Termin „država-civilizacija“, koji je u naučni opticaj uveo naš prijatelj, kineski mislilac Zhang Weiwei1, u suštini znači „Imperija“.

Na poslednjem sastanku Valdajskog kluba i ranije u svojim programskim govorima, Putin je direktno nazvao Rusiju “civilizacijskom državom”. U stvari, ovo je najava kursa ka Carstvu. Samo ne istorijski, već tehnički.

Imperija je oblik nadnacionalne političke organizacije sa jedinstvenim strateškim centrom za donošenje odluka (Car) i širokim spektrom lokalnih subjekata (od zajednica do etničkih i punopravnih politika), ujedinjujući "Veliki prostor" i posedujući izraženu civilizacijsku (versku, kulturnu, ideološku) specifičnost.

Možete se pridružiti Carstvu mirno, ali se možete pridružiti i nemirno. Ako se razvije harmonija sa limitrofima, oni mogu zadržati delimični suverenitet, a u slučaju Carstva nije toliko važno da li su pogranične države blisko povezane s Carstvom nezavisne ili su deo njega. Oni su deo „Velikog prostora“, a to je najvažnije. Sve dok se ponašaju korektno, mogu sebe smatrati nacionalnim državama. Ako počnu da se bune protiv Carstva i rade za drugu Imperiju, njihova sudbina je nezavidna. Ovo se ne odnosi samo na Ukrajinu i druge postsovjetske države, već i na Tajvan i mnoge druge.

Jedno jedino carstvo

Unipolarni svet je zamišljen kao jedinstvena imperija (SAD i njeni sateliti, ujedinjeni u NATO i druge blokove). Savremeni američki politikolog Neil Ferguson, radeći sa grantovima bankarske porodice Rothschild, pokazao je kako je imperijalna ideja postepeno prodirala u moderni američki politički diskurs. Ako su ranije Sjedinjene Države o sebi mislile kao o Republici, a Carstvo, prvenstveno Britansko, je bilo nešto negativno, nešto protiv čega su se slobodoljubivi Amerikanci borili tokom Rata za nezavisnost i kasnije, onda je malo po malo ideja sveta Imperija je počela da zarobljava američku elitu, sve dok neokonzervativci nisu glasno izgovorili ovu cenjenu reč. Amerika se efektivno proglasila "Imperijom" koja vlada nad čovečanstvom. Liberalne globalističke elite širom sveta složile su se s njima.

Međutim, to je prouzrokovalo odbacivanje drugog dela elite. Ovaj drugi deo je postepeno postajao toliko uticajan da je rastao do tačke potpunog odbacivanja američke hegemonije i proglašenja sebe kao "Imperije", već "Civilizacijske države". Ovo je multipolarnost.

Kritičko istraživanje Imperije Zapada treba da se nađe u levičarskim piscima Negri i Hardtu, čuvenom sociologu Emanuelu Todu, ili dubokom i neklasifikovanom Alanu Soralu.

Sedam carstava: multipolarni projekat

Multipolarni svet je koegzistencija nekoliko imperija, potpuno suverenih, pre svega, u odnosu na Sedinjene Države, uprkos njihovim tvrdnjama o jedinstvenosti i univerzalnosti, ali i u odnosu jedna na drugu.

Danas se u svetu postepeno pojavljuju karakteristike multipolarne heptarhije, odnosno nastaje model sedam carstava:

1. Zapadno carstvo (SAD + EU + vazali i vazali);

2. Evroazijsko carstvo (Rusija + post-sovjetski prostor, po bilo kojoj meri mašte). Ovo je naša obnova Državne Civilizacije, o kojoj je Putin govorio u Valdaju;

3. Kinesko Carstvo (kontinentalna Kina + Tajvan i brojne države koje dopiru do Kine iz orbite „Jedan pojas, jedan put“);

4. Indijsko carstvo (Bharat + Nepal + Bangladeš + države jugoistočne Azije koje gravitiraju Indiji);

5. Islamsko carstvo (potencijalni blok islamskih država, čiji su najveći polovi Saudijska Arabija + arapske sunitske zemlje, šiitski Iran, Pakistan, Turska, Indonezija, zemlje Magreba i sve ostale);

6. Latinskoameričko carstvo (bazirano na uniji Brazila i Argentine sa susednim zemljama - do država Kariba i Meksika);

7. Afričko carstvo (Carstvo visoravni Manden oko Malija + centralna i južna Bantu Ekumena + Etiopija i kušitski svet).

Prvo carstvo, koje i dalje tvrdi da je jedinstveno, nastalo je nakon raspada SSSR-a i, iako je u samrtnoj muci, još uvek nastoji održati svoju hegemoniju. Uprkos svim krizama, i dalje je prilično jaka - jača od bilo koje druge, ali odvojeno. Ali već je inferioran u odnosu na savez drugih, ne-zapadnih imperija u nizu ključnih pokazatelja – ekonomskim, demografskim, resursnim, pa čak i ideološkim.

Sledeća tri carstva (uzgred budi rečeno, koja imaju veoma dugu, vekovnu, pa čak i hiljadugodišnju istoriju) - Rusko, Kinesko i Indijsko - su u fazi aktivnog formiranja. U stvari, oni već predstavljaju nezavisne suverene polove i ojačaće i proširiti svoj uticaj i izgraditi.

Islamsko carstvo, čijim je središtem bilo logično napraviti Bagdad (tada bi to bio neka vrsta novog abasidskog kalifata), ujedinjeno je moćnom religijom i ideologijom zasnovanom na njoj, ali je politički fragmentirano.

Afričko i Latinsko-američko carstvo su još uvek projekti, ali se u tom pogledu poduzima niz konkretnih koraka.

Svih šest imperija, osim zapadnih, odnosno stvarnih ili potencijalnih država-civilizacija, danas su ujedinjene u strukturi BRICS-a proširenoj nakon samita u Johanesburgu. Sledeće godine Rusija će predsedavati BRIKS-om, sada je vreme da se multipolarnost promoviše i ojača što je više moguće ideološki, ekonomski, energetski, finansijski, vojno-politički i strateški. Da bi postojala multipolarnost, svi zajedno moraju slomiti zahteve Zapadnog carstva na jedinstvenost. Ne sama imperija, već njena tvrdnja. Narodi sveta pozvani su da slome zapadni globalistički ponos. Zapravo, to je ono što Rusija danas radi u Ukrajini.

SVO je prvi vrući sukob između unipolarnosti i multipolarnosti.

Tri čista potencijalna pola

Radi pravednosti, možemo pretpostaviti, čisto teoretski, još tri “Velika prostora”. Ako se Zapad rascepi na Ameriku i Evropu, onda bi EU, naravno, koja je prethodno zbacila atlantističke globalističke elite i dovela na vlast kontinentaliste degolijanskog tipa, mogla postati zaseban pol. Ali to još nije na dnevnom redu.

Jednako je spekulativno zamisliti budističku civilizaciju pod vođstvom Japana. Međutim, Japan je potpuno zavisan od Zapada i ne vodi nezavisnu politiku.

A veoma iluziorna vrednost je "Veliki prostor" Okeanije, koji se postepeno pretvara u zonu vojno-strateške konfrontacije između Kineske imperije i Američke imperije. Ili je moglo biti drugačije. Međutim, teško da se može očekivati da će hrabri Melanijanci, Papuanci, australijski aboridžini i ratoborni Maori uspeti da iznude antikonijalni revolt protiv Anglosaksonaca. Osim, naravno, ako im ne pomognete oko toga. Africi je, s druge strane, pomoglo, i sve je ispalo kako treba. Ovde je sve komplikovanije, ali vredi pokušati — ostali polovi.

Pa, zdravo, imperijo moja!

Ako se carstva vraćaju, onda je vreme da shvatimo njihove istorijske korene, razumemo njihovo poreklo i odgovarajuću ideologiju. Ovo je veoma fascinantna tema koja će vam pomoći da shvatite mnogo o tome ko smo mi sami, Rusi. A mi smo ljudi Imperije. Bili smo, jesmo i bićemo, ma kako se zvali i ma šta mislili o sebi. Dolazi vreme kada ponovo postajemo svesni toga. Na kraju, SSSR je bio neka vrsta „Imperije“ u tehničkom, kako smo naglasili, smislu. I svakako „država-civilizacija“. Samo moramo shvatiti da je to naša sudbina.

Za dublje upoznavanje sa ovom temom, biće izuzetno korisni trotomno „Carstvo” Konstantina Malofejeva i moje opšte filozofsko delo „Biće i carstvo”. Pa, onda, prateći detaljnu i sveobuhvatnu bibliografiju, svako može da krene u ovom pravcu, slobodno birajući rute - kroz Zapad i Istok, kroz prošlost i budućnost.

1.Zhang Weiwei. Kineski talas: Uspon civilizacijske države. Peking: World Century Publishing Corporation, 2012.

2. Ferguson N. Kuća Rothschild. Proroci novca. 1798-1848. M.: Centrpoligraf, 2019.

3. Ferguson N. Colossus: Uspon i pad američkog carstva. NY.: Penguin Press, 2004.

4.Ferguson N. Carstvo: ono što moderni svet duguje Britaniji M.: Astrel, Corpus, 2013.

5.Hardt M., Negri A. Empire. M.: Praxis, 2004.

6.Todd E. Après l’empire - Essai sur la decomposition du système américain est un essai. P.: Gallimard, 2002.

7.Soral A. Razumijevanje imperije. Sutra: globalno upravljanje ili ustanak nacija? M.: Akademski projekat, 2017.

8.Malofeev K.V. Imperija. U 3 toma M.: AST, 2020-2021.

9.Dugin A.G. Genesis and Empire. M.: AST, 2022.

Aleksandar Dugin