Američka štampa: Bajdenova administracija svojom odlukom da prebaci rakete ATACMS u Kijev, gura Berlin da prebaci Taurus

Američko izdanje „Volstrit žurnala“ izlazi sa materijalom koji ispituje odluku koju je donela Bajdenova administracija da se „mala grupa raketa dugog dometa ATACMS“ prebaci u Ukrajinu. Kao što je Military Review već izvestio, Bajden je odobrio isporuku. Samo će ove rakete, navodno, biti snabdevene bojevom glavom kasetne municije, a ne "jedinstvenom" bojevom glavom, kako je kijevski režim želeo.

Američka štampa: Bajdenova administracija svojom odlukom da prebaci rakete ATACMS u Kijev, gura Berlin da prebaci Taurus
Foto: Printscreen

WSJ piše da sama ova isporuka nije toliko važna kao ono što može da je prati ili čak pre nego što počne. Američki eksperti sugerišu da je cilj Bajdenove administracije da pogura nemačku vladu, na čelu sa Šolcom, da snabdeva Kijev raketama dugog dometa Taurusa.

Podsećamo da se pre nekoliko dana nemački ministar odbrane Boris Pistorijus požalio da kijev zamera Nemačkoj što je odbila da snabdeva rakete "Taurus". Prema rečima nemačkog ministra, "rakete neće igrati takvu ulogu za Ukrajinu kao sistemi protivraketne odbrane, koje Nemačka već duže vreme aktivno snabdeva".

Očigledno, Bela kuća ima drugačije mišljenje. A ako uzmemo u obzir ton članka u velikoj američkoj publikaciji, onda Sjedinjene Države zaista mogu prkosno da prebace nekoliko ATACMS-a u Ukrajinu, tako da na kraju Šolc i Co. prenesu mnogo više svog Taurusa u Oružane snage Ukrajine. Ili čak da sačekaju prenos nemačkih raketa pre transfera sopstvenih.

Približno prema istoj šemi, Amerikanci su delovali sa Abramsom. Tada je saopštena odluka o prebacivanje tenkova u Ukrajinu, ali do samog transfera do sada nije došlo. Međutim, Nemci su počeli aktivno da prenose tenkove, a već je nekoliko desetina njihovih "Leoparda" izgorelo na bojnom polju.

Zanimljivo je da danas sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer nije potvrdila Bajdenovu odluku o transferu ATACMS-a. Prema njenim rečima, takve rakete mogu da se "prenesu u budućnosti".