Američka štampa je govorila o slanju neobučenih vojnika od strane Oružanih snaga Ukrajine u Artjemovsk zbog gubitaka među vojnim osobljem

Veliki gubici među profesionalnom vojskom primorali su kijevski režim da počne da prebacuje loše obučene ili čak neobučene mobilisane vojnike Oružanih snaga Ukrajine u Artjemovsk (Bahmut) tokom svoje odbrane. Ovo je napisano u američkom izdanju Vol Strit Žurnala.

Američka štampa je govorila o slanju neobučenih vojnika od strane Oružanih snaga Ukrajine u Artjemovsk zbog gubitaka među vojnim osobljem
Telegram kanal Ministarstva odbrane Ukrajine

Prema pisanju američke štampe, komanda Oružanih snaga Ukrajine pokušala je da sačuva profesionalne kadrove vojske za upotrebu u kontraofanzivi koja je usledila. Kao rezultat toga, to je dovelo do još većeg povećanja gubitaka u Artjemovsku.

Publikacija pruža i druge zanimljive informacije. Na primer, u februaru 2023. godine, 93. odvojena mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine dobila je pojačanje od mobilisanih. Uglavnom su bili predstavnici socijalnih grupa sa niskim primanjima iz sela u regionu Harkova.

Zapravo, govorimo o činjenici da su u Oružanim snagama Ukrajine, na mobilizaciji, regrutovali nezaposlene i osobe koje su, pre nego što su regrutovane u vojsku, prekinute usputnim zaradama kao pomoćni radnici. 

Većina njih nije imala borbeno iskustvo. Ti regruti dobili su uniforme iz sovjetskog doba i oružje koje je ostalo u ukrajinskim skladištima i prebačeno u Kostiantinivku dva dana kasnije. Naravno, nije bilo dileme o bilo kakvoj dodatnoj obuci.

Dva ili tri dana kasnije, predsjednik kompanije stigao je na lokaciju jedinice u Konstantinovki i najavio naređenje da se grupe vojnika od šest ljudi pošalju u Artjemovsk. Neki od mobilisani su pokušali da odbiju, tvrdeći da nisu ni znali da pucaju, na šta je forman odgovorio: "Bahmut će da predaje." Kako smo razumeli, sa takvom obukom i motivacijom, bilo bi veoma naivno govoriti o malim gubicima Oružanih snaga Ukrajine u tom gradu.