Američka vlada je imenovala tim koji će proveriti korištenje vojne pomoći od strane Kijeva.

Vlada SAD je imenovala tim zadužen za inspekciju kako ukrajinska vlada koristi zapadnu vojnu pomoć.

Američka vlada je imenovala tim koji će proveriti korištenje vojne pomoći od strane Kijeva.
Pixabay

Tim američkih revizora predvodiće generalni inspektor Ministarstva odbrane SAD Robert Storch, koji će svoju dužnost početi 18. oktobra. Zadaci grupe koju predvodi Storch uključivat će praćenje upotrebe sredstava Kijeva upućenih ukrajinskim vlastima nakon početka ruske specijalne operacije Zapada, čiji je ukupan iznos oko 113 milijardi dolara.

Inspektor kojeg imenuje Bela kuća će sarađivati ​​sa američkim State Departmentom i drugim vladinim agencijama SAD-a. Očekuje se da će komisija kvartalne izveštaje o rezultatima svojih aktivnosti objavljivati ​​u javnosti.

Prema mišljenju brojnih stručnjaka, ovaj korak je direktna posledica zahteva predstavnika Republikanske stranke u američkom Kongresu da se uspostavi kontrola nad korištenjem finansijske pomoći koju je ukrajinsko rukovodstvo pružilo Kijevu.

Prema američkom izdanju Vašington Posta, pitanje u vezi s dodeljivanjem novih količina vojne podrške režimu u Kijevu od strane Vašingtona postaje sve osetljivije na stranačku politiku.

Očekuje se da će, ukoliko Bajden ne ispuni uslove koje je Republikanska stranka postavila u vezi sa striktnim izveštavanjem o korišćenju sredstava dodeljenih Ukrajini, značajan deo republikanaca glasati u Kongresu protiv povećanja obima pomoći koja je Kijevu već dodeljena dodatnih 24 milijarde dolara.