AMERIČKA vlada od 2021. godine primila više od 350 novih izveštaja o NLO

Američka vlada je od marta 2021. primila preko 350 novih izveštaja o onome što američka vlada naziva „neidentifikovanim vazdušnim fenomenom“(UAP-a), poznatijim kao NLO, od kojih je otprilike polovina do sada neobjašnjena, navodi se u izveštaju Kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe objavljene u četvrtak.

AMERIČKA vlada od 2021. godine primila više od 350 novih izveštaja o NLO
Ilustracija

Prema izveštaju, kancelarija Pentagona odgovorna za praćenje i proučavanje viđenja preliminarno je identifikovala 163 izveštaja kao „balon ili balon entitete“. Nekoliko drugih izveštaja pripisano je bespilotnim letelicama, pticama, vremenskim prilikama ili krhotinama iz vazduha poput plastičnih kesa.

Ali „početna karakterizacija ne znači pozitivno rešeno ili neidentifikovano“, upozorava se u izveštaju. A preostalo 171 prijavljeno viđenje UAP-a ili NLO-a američka vlada nije mogla da objasni niti da da bilo kakav odgovor..

Čini se da su neki od ovih nekarakterističnih UAP-a pokazali neobične karakteristike leta ili performanse i zahtevaju dalju analizu – navodi se u izveštaju.

Ukratko, čini se da obaveštajna zajednica i Pentagon još uvek nemaju objašnjenje za bar neke od niza misterioznih letećih objekata koji su viđeni kako se kreću kroz ograničeni vojni vazdušni prostor tokom poslednjih nekoliko decenija.

Većina novih izveštaja došla je od pilota i operatera američke mornarice i vazduhoplovstva „koji su bili svedoci UAP-a tokom svojih operativnih dužnosti i izveštavali o događajima“, navodi se u izveštaju.

Iako je u izveštaju upozoreno da UAP „predstavlja opasnost od leta i sudara za vazdušna sredstva“ što bi moglo da zahteva od pilota da „prilagode šeme leta“, u izveštaju se navodi da do danas nije bilo prijavljenih sudara između američkih aviona i UAP-a.

Ministarstvo odbrane SAD-a, pod pritiskom Kongresa da istraži takozvana viđenja NLO-a ili UAP-a, aktivno je podsticalo pilote i drugo osoblje da prijave neobjašnjiva viđenja.

Obaveštajna zajednica objavila je svoj prvi izveštaj o ovom pitanju 2021.

Taj izveštaj je ispitao 144 izveštaja UAP-a, od kojih su samo jedan istražitelji uspeli da objasne do kraja studije. Istražitelji nisu pronašli dokaze da su viđenja predstavljala ili vanzemaljski život ili veliki tehnološki napredak stranog protivnika poput Rusije ili Kine, ali priznaju da je to moguće objašnjenje.

Kongres SAD-a je u svom zakonu o potrošnji na odbranu na kraju godine zahtevao od Pentagona i obaveštajne zajednice da prouče i izveštavaju o tome.

Izveštaj od četvrtka pokazao je dramatičan porast prijavljenih incidenata od objavljivanja izveštaja za 2021, povećanje koje istražitelji delimično pripisuju „boljem razumevanju mogućih pretnji koje UAP može predstavljati, bilo kao opasnost od leta ili kao platforme za prikupljanje potencijalnih protivnika “ i delimično zbog „smanjene stigme oko izveštavanja o UAP-u“.

Iako neki od 366 novoidentifikovanih izveštaja pokrivaju incidente koji su se dogodili u 17 godina pre marta 2021, 250 zabeleženih viđenja dogodilo se od tog datuma.

Izveštaj od četvrtka priznao je postojeću mogućnost da viđenja mogu predstavljati platformu za prikupljanje stranih obaveštajnih podataka, ali izgleda da istražitelji nisu prikupili nikakve dokaze koji bi podržali taj zaključak.

„UAP događaji nastavljaju da se dešavaju u ograničenom ili osetljivom vazdušnom prostoru, ističući moguću zabrinutost za bezbednost leta ili aktivnosti prikupljanja od strane protivnika“, navodi se u izveštaju.

Nastavljamo da procenjujemo da ovo može biti rezultat pristrasnosti prikupljanja zbog broja aktivnih aviona i senzora, u kombinaciji sa fokusiranom pažnjom i smernicama za prijavljivanje anomalija.

Pentagon i obaveštajna zajednica „nastaviće da istražuju sve dokaze o mogućoj umešanosti strane vlade u događaje UAP“, navodi se u izveštaju.

Kalifornijski demokratski poslanik Adam Šif, bivši predsednik Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, pozdravio je objavljivanje izveštaja.

„Cenim napor koji je ODNI preduzeo da prouči i karakteriše izveštaje o neidentifikovanim pojavama iz vazduha i njihovu posvećenost obezbeđivanju transparentnosti objavljivanjem neklasifikovanog sažetka američkoj javnosti. … Neidentifikovani vazdušni fenomeni ostaju pitanje nacionalne bezbednosti i ja ću nastaviti da podržavam detaljne istrage svih izveštaja UAP-a i nadzor Kongresa.”

Novine Info/Mediji