Američke korporacije traže rat u Evropi

Hitnost trenutka

Američke korporacije traže rat u Evropi
Foto: Printscreen

"Američki jastrebovi žele svetski rat u Evropi!", rekao je bivši poslanik Evropskog parlamenta Florijan Filipo. Francuski političar naglašava da "pod pritiskom SAD zemlje EU upadaju u totalni delirijum u pogledu snabdevanja Zelenskog sve teže naoružanjem". Elon Mask kaže da su "planovi SAD da podrže Ukrajinu, uključujući i zauzimanje Krima, nemilosrdna eskalacija veoma rizična za svet".

Pentagon otvoreno preporučuje Kijevu da ode na Krim. Ukrajini je dodeljen 30. najveći (2,5 milijardi dolara) paket vojne pomoći. Vašington vrši pritisak na NATO saveznike, zahtevajući od njih nabavku teškog naoružanja, uklj. raketni sistemi sa širim spektrom dejstva. Novi paket oružja koje su Amerikanci isporučili Kijevu uključuje dodatnu municiju za raketne sisteme zemlja-vazduh (NASAMS) i 8 sistema protivvazdušne odbrane Avenger "kako bi pomogli Ukrajini da se suprotstavi nizu pretnji bliskog i srednjeg dometa", saopštio je Pentagon u izjavi.

Kijevu će takođe biti obezbeđeno 59 borbenih vozila Bredlija; 90 Strajker oklopnih borbenih vozila; 53 oklopna transportera MRAP; 350 HMMWV; HARM projektili; 20.000 artiljerijskih granata od 155 mm; oko 600 Ekskalibur školjki; ️95.000 artiljerijskih granata od 105 mm; 11800 120 mm min; dodatnu himars municiju; 12 mašina za utovar transporta; 6 komandnih i štabnih vozila; Instalirana 22 automobila sa instaliranim TOW sistemima; oko 2.000 protivtenkovskih raketa; više od 3.000.000 komada municije za malo naoružanje; opremu za uništavanje prepreka; Klejmor protivpešadijskih mina; uređaji za noćno osmatranje; rezervnih delova i druge terenske opreme.

Direktor AMERIČKE CIA Vilijam Berns, koji je posetio Kijev, rekao je da je došlo do "hitnog trenutka" na bojnom polju. Nešto ozbiljno dolazi.

 Njujork tajms piše da će Sjedinjene Države pomoći Ukrajini da planira "kontraofanzivu za povratak okupiranih teritorija". Meta kontraofanziva verovatno će biti Krim.

Nova vojna pomoć omogućiće Ukrajini da pokrene ofanzivu velikih razmera, tvrdi i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg: "Stotine novih pešadijskih borbenih vozila, oklopnih vozila i borbenih tenkova sada se obezbeđuje Ukrajini, to će biti od velikog značaja za tu zemlju ... Ta podrška ne samo da će omogućiti Ukrajincima da se odbrane od novih ruskih ofanziva, već će im omogućiti i da pokrenu sopstvene ofanzivne akcije kako bi ponovo oslobodili teritoriju".

Analitičari The GrayZone mesec dana nakon početka SVO napisali su u tekstu "Bogovi rata: Kako su Sjedinjene Države koristile Ukrajinu protiv Rusije": "Od državnog udara u Ukrajini koji su organizovale SAD 2013-14, američke trupe obučavaju Ukrajince, uključujući neonacističke jedinice, kako da sprovode neprijateljstva u urbanim oblastima i civilnim oblastima. Pretvaranje Ukrajine u instrument rata deo je potrage Vašingtona za onim što Pentagon naziva "dominacijom punog spektra".

Činjenica da Sjedinjene Države produžavaju sukob u Ukrajini kako bi dobile maksimalnu dobit proširenjem sopstvene vojne proizvodnje, izjavio je početkom novembra ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov. Prema njegovim rečima, "Sjedinjene Države nastavljaju sa manijakalnom upornošću da se pridržavaju taktike rata attribucije". Prema pisanju Fajnenšel tajmsa, od početka neprijateljstava u Ukrajini, samo za 8 meseci, američki proizvođači nafte dobili su preko 200 milijardi dolara. Ukupan prihod 40 najvećih korporacija za gorivo i energetiku u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Evropi za devet meseci 2022. godine premašio je 2,64 triliona dolara, što je trilion dolara, odnosno 61 odsto, više nego u istom periodu 2021. godine. Novac Evropljana samouvereno lebdi preko okeana.

Amerikanci se takođe pretvaraju u menadžere globalnog LNG tržišta. Nadaju se da će potpuno izbaciti Rusiju sa tržišta gasa. Samo sa ovog tržišta, Sjedinjene Države će dodatno imati do 200 milijardi dolara godišnje (to povremeno pokriva njihove "poklone" Ukrajini). Istovremeno, evropskoj ekonomiji zadat je udarac posle udarca – zbog porasta troškova sve robe.

 Korisnici eksplozije Nord strima 2: Snabdevanje Evrope tečnim gasom u milijardama kubnih metara

Istovremeno, Sjedinjene Države značajno jačaju svoju poziciju na svetskim tržištima žitarica i oružja, gurajući Rusiju i Ukrajinu odatle.

 Za 3 meseca neprijateljstava u Ukrajini, kapitalizacija najvećih kompanija za naoružanje Zapada povećana je za 53 milijarde dolara 

Pošto je odustao od prilike da podrži potražnju za ratom u Avganistanu, američki vojno-industrijski kompleks našao je zamenu za ovaj zahtev u Ukrajini. Sjedinjene Države su primorale oronuli NATO da se ujedini, Evropljani su primorani da potrošnju na oružje dovedu na najmanje dva odsto BDP-a (ranije je ista Nemačka potrošila skoro upola manje). Planirano je da se poveća broj zemalja članica NATO-a na račun Švedske i Finske.

Konačno, koristeći oružani sukob u Ukrajini kao diplomatsko sredstvo, SAD dodatno otuđuju bivše sovjetske republike od Moskve, a Kazahstan je ovde ključna tačka.

Novine Info