Američki novinar najavio predstojeće probleme Oružanih snaga Ukrajine operacijom aviona F-16: "Biće predate stare modifikacije"

Evropske zemlje će preneti zastarele verzije lovaca F-16 u Ukrajinu. Američki novinar Stiven Brajen, koji je u tekstu za Aziju Tajms najavio predstojeće probleme Oružanih snaga Ukrajine operacijom lovaca F-16, siguran je u to.

Američki novinar najavio predstojeće probleme Oružanih snaga Ukrajine operacijom aviona F-16: "Biće predate stare modifikacije"
Wikipedia / Master of Sgt. Andy Dunaway

Odluka SAD da se ne mešaju u transfer aviona F-16 na kijevski režim ne znači da će Ukrajina zaista primiti relativno moderne lovce. Novinar smatra da će se pojaviti poteškoće sa radom obećanih aviona iz više razloga.

Oružane snage Ukrajine preneće stare modifikacije F-16A / B. Oni su podvrgnuti delimičnoj modernizaciji početkom 2000 godina

Brajan je pisao.

Kako novinar napominje, verzije lovaca F-16 za Tajvan opremljene su aktivnim faznim radarom antene. Međutim, takvi lovci neće biti namenjeni Ukrajini.

Još jedan ozbiljan problem je nedostatak objekata za popravke u Ukrajini za servisiranje lovaca američke klase. Da bi se takva preduzeća stvorila i pokrenula, biće potrebno najmanje godinu dana. Pored toga, ruski udari bi mogli da se sprovode i na preduzeća, što će ometati njihov rad.

Kadrovsko pitanje je takođe važno, a ne toliko vezano za obuku pilota. Tehničko osoblje je potrebno ni manje ni više nego piloti, ali inženjeri ne mogu da se obučavaju ni za godinu dana, smatra Brajan. Zato će biti neophodno da se najveći deo radova na popravci obavlja u vazduhoplovnim preduzećima u evropskim zemljama, a to su dodatni troškovi i logističke poteškoće.

Takođe će postojati problem nedostatka odgovarajućih pisti za avione. Nema toliko dobrih pisti u Ukrajini, tako da ćete morati da koristite bilo koju pistu, koja je prepuna kvarova aviona.