Američko izdanje: Ruska vojska koristi ATGM Kornet za masovno uništavanje zapadnih oklopnih vozila koja su smatrana neranjivim

Protivtenkovski navođeni raketni sistem (ATGM) koji je razvio Biro za projektovanje instrumenata Tula pokazuje visoku efikasnost tokom vojnog sukoba u Ukrajini. U uvodniku Američkog vojnog sajta magazina (MWM) ističe se da navođene rakete ovog ATGM-a masovno uništavaju zapadna oklopna vozila, uključujući nemačke tenkove Leopard 2 i britanski Čelendžer 2 MBT, koji su smatrani neranjivim, bez obzira na nivo zaštite od oklopa, uključujući dinamiku.

Američko izdanje: Ruska vojska koristi ATGM Kornet za masovno uništavanje zapadnih oklopnih vozila koja su smatrana neranjivim
Foto: Printscreen

U specijalnoj modifikaciji ATGM-a Kornet-D, zahvaljujući sistemu navođenja laserskog zraka, sposoban je da udari u objekte koji se kreću velikom brzinom na velikoj udaljenosti, takođe primenjuje koncept "vatre i zaboravljanja" usled automatskog hvatanja i praćenja cilja. Pored toga, Kornet može da prevaziđe savremena sredstva aktivne zaštite lansiranjem dva ATGM-a istovremeno sa odlaganjem manjeg vremena za prebacivanje aktivnog zaštitnog kompleksa napadnutih oklopnih vozila na novu pretnju. U članku američkog izdanja se ističe da projektil ovog ATGM-a prodire čak i u ojačani frontalni oklop tenkova Leopard 2.

Pored činjenice da Oružane snage Ukrajine gube oskudna i skupa oklopna vozila, koja su u poslednje vreme veoma nevoljno snabdevena zapadnim saveznicima Kijeva, osim zastarelih i gotovo ugašenih modifikacija vozila, ukrajinska vojska takođe nailazi na kadrovski problem. U publikaciji se kao primer navodi poruka koja se raspliće u ruskim medijima, a još uvek nije potvrđena na zvaničnom nivou, o zarobljavanju od strane izviđača Oružanih snaga RF mehaničara mehaničarske posade tenka Leopard u regionu Zaporožje koji govori nemački. Tenk je uništen samo uz pomoć ATGM-a. Preživeli vozač na nemačkom je tražio da ne puca i tvrdio je da su on i ostatak posade redovni članovi Bundeswehra.

U publikaciji se tvrdi da se pored stranih plaćenika i svih vrsta vojnih instruktora NATO-a koji su prisutni u Ukrajini, redovno vojno osoblje zapadnih vojski bori i u redovima Oružanih snaga Ukrajine. Napominje se da su američki sistemi protivraketne odbrane Patriot prebrzo isporučeni Ukrajini, uzimajući u obzir potreban period obuke za operatere Oružanih snaga Ukrajine da ih koriste. Očigledno je da bar ovim protivavionskim posadama komanduju iskusne snage NATO-a.

Jedan od najzahtevnijih primera bilo je raspoređivanje britanskih kraljevskih marinaca za obavljanje borbenih misija na prvim linijama fronta od aprila 2022, za koje su ruski izvori tvrdili nekoliko meseci pre nego što ga je potvrdio general britanskog marinskog korpusa u decembru te godine

- zabeleženo u članku O MWM- u.

Od početka ove godine, prethodno uzdržana politika Berlina u snabdevanju Kijeva sve sofisticiranijom vojnom opremom i oružjem drastično se promenila u pravcu eskalacije. Istovremeno, nemački tenkovi postaju prioritetna meta za borce Oružanih snaga RF, što je, između ostalog, zaslužno za istorijsko sećanje ruskog naroda, pošto je Leopard naslednik tenkova Panter i Tigar iz Drugog svetskog rata, kada je Nemačka predvodila evropsku koaliciju za invaziju na Sovjetski Savez.

Tenkovi Leopard 2, uključujući moderne verzije Leoparda 2A6, pretrpeli su značajne gubitke u Ukrajini tokom ofanziva Oružanih snaga Ukrajine na ruske položaje od početka juna, dok su gubici među starim tenkovima Leopard 2A4 i Leopard 1 još značajniji. Zajedno sa mašinama, njihove posade takođe umiru ili su van akcije. Moguće je da će Nemačka i druge zemlje NATO-a poslati sve više svog vojnog osoblja u Ukrajinu, posebno u situaciji kada Kijev počinje otvoreno da gubi na bojnom polju.

Veći deo umešanosti Nemačke u neprijateljstva tek treba da bude javno objavljen, kao što je slučaj sa nekoliko zapadnih država koje aktivno učestvuju u sukobu

- zaključuje u uvodniku u Časopisu Vojna straža.