AMERIKA PRISTALA NA RUSKI USLOV: Rusija oslobodila američku košarkašku zvezdu iz zatvora, obavljena razmena - evo zbog koga je ona na slobodi

AMERIČKA košarkašica Britni Grajner, osuđena Rusiji zbog šverca droge, od danas je slobodna, javlja Si-En-En (CNN).

AMERIKA PRISTALA NA RUSKI USLOV: Rusija oslobodila američku košarkašku zvezdu iz zatvora, obavljena razmena - evo zbog koga je ona na slobodi
FOTO: Tanjug/AP

Taj američki medij je javio da je Grajnerova razmenjena za Viktora Buta, trgovca oružjem, koji se nalazio u zatvoru u SAD.

Amerikanci su, podsetimo, Buta nazvali "trgovcem smrti", a bivšeg sovjetskog oficira su pre deset godina osudili na 25 godina zbog "zavere da ubija Amerikance, nabavlja i prodaje protivavionske rakete i pruža materijalnu podršku terorističkim organizacijama". Zvanična Moskva je tu presudu nazvala neosnovanom i ostrašćenom, a sam But je sve vreme tvrdio da je nevin.

Sa druge starne, Grajnerova je ranije ove godine osuđena na devet godina zatvora jer je u Rusku Federciju donela zabranjeno ulje kanabisa. Ona je uz to morala da plati i kaznu od milion rublji, što je oko 16.000 evra.

Britni Grajner, velika zvezda američke košarke, a pre svega VNBA lige, uhapšena je u februaru 2022. na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, jer je imala bočice sa raznim tečnostima koje se koriste umesto klasičnih, nikotinskih cigareta, a među njima je bilo i ulje hašiša.

Ono je zabranjeno po ruskim propisima, a čuvena košarkašica se pravdala da je bila svesna da to ne sme da donosi u Rusiju, ali da je u žurbi greškom ubacila to u svoju torbu.

Britni Grajner je dvostruka olimpijska šampionka s reprezentacijom SAD.