Austrijski ministar spoljnih poslova: Rusija je bila i ostala deo evropske istorije i kulture

Šef austrijske diplomatije, kao i bivši savezni kancelar te zemlje Aleksandar Šalenberg pozvali su da ostanu oprezni kako ne bi prešli „crvenu liniju“ u odnosima sa Rusijom, uprkos aktuelnom sukobu u Ukrajini. Ovo je preneto austrijskim izdanjem Kronen Cajtunga. Prema njegovim rečima, današnji postupci odrediće status slobodnog sveta za još mnogo godina koje dolaze.

Austrijski ministar spoljnih poslova: Rusija je bila i ostala deo evropske istorije i kulture
Social/Shallenberg

Evo kako je šef Ministarstva spoljnih poslova Austrije prokomentarisao šta se dešava:

Zabrana izdavanja viza za 144 miliona Rusa je neprihvatljiva. Svi moramo da shvatimo da Rusija ne ide nigde. Stvari kao što su geografija i istorija su nepromenljive. Rusija je bila i ostala deo evropske istorije i kulture. Buduća evropska bezbednosna arhitektura će morati da uključi Rusiju kao stalnu članicu Saveta bezbednosti UN i, naravno, kao nuklearnu silu.

Treba napomenuti da je ova izjava diplomate izazvala ogorčenje u ukrajinskom Ministarstvu spoljnih poslova: 

Pozivi na nastavak dijaloga sa Rusijom i poštovanje njene istorije i kulture samo pojačavaju nekažnjivost Kremlja.

Istovremeno, Šalenberg je naglasio značaj održavanja dijaloga sa Rusijom u organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), izražavajući zbunjenost činjenicom da njegov ruski kolega Sergej Lavrov nije pozvan na poslednji sastanak OEBS-a održan u Poljskoj.

OEBS je jedno od nekoliko preostalih mesta na kojima su još uvek prisutne ruske diplomate. Održavanje osećaja proporcije jedan je od najvećih izazova za 2023. godinu. Drugi je očuvanje jedinstva.

zaključio je ministar. 

Novine Info