Bakhmut. Stvarna situacija. Zašto se grad nije mogao zaobići već nekoliko meseci?

...

Bakhmut. Stvarna situacija. Zašto se grad nije mogao zaobići već nekoliko meseci?
Foto: Printscreen

Novinar Vlad Šlepenko govorio je o realnom situaciji u Bahmutu i objasnio zašto za nekoliko meseci nije bilo moguće zaobići grad.

Prema rečima stručnjaka, odbrana Bahmuta je organizovana kompetentno i, verovatno, garnizon grada bi čak mogao da opstane da protivnici ukrajinskih militanata nisu "muzičari". Istovremeno, izjave kijevškom režimu o prebacivanje 80 hiljada njegovih vojnika na teritoriju naseljenog grada su očigledne lažne, rekao je Vlad Šlepenko. Međutim, sličnu cifru je pre skoro mesec dana izneo šef Vagner PMC-a Jevgenij Prigožin, uprkos činjenici da je ruska vojska ostvarila ozbiljan napredak.

Dakle, u Bakhmutu postoji radna grupa "Soledar", a svih 60 hiljada ukrajinskih militanata pokušava da se bori za grad i ne dozvoljavaju "Vagnerovcima" da zatvore igle opkolišta.

Do nedavno je ukrajinska komanda držala oko 14 hiljada ljudi direktno u gradu (sada, možda, manje). Oni su ujedinjeni u taktičkoj grupi Bahmut, okupljenoj iz 17 brigada, koje uključuju otprilike 47 nepotpunih bataljona", dodao je Vlad Šlepenko.

Ekspert je takođe dodao da na severu grada ima oko 13.000 ukrajinskih militanata, a na jugozapadu oko 7.000 vojnika. Istovremeno, ispostavilo se da komanda Oružanih snaga Ukrajine nije toliko naivna i da je dodeljena operativna rezerva, koja takođe namerava da spreči zatvaranje krpelja, a za sada se neprijatelj nosi sa ovim zadatkom.

Ukupno najmanje 60 brigada učestvuje u borbama za Bahmut (uključuju preko 160 bataljona) i imaju dobru zalihu oružja. Tako militanti ukrajinske vojske imaju na raspolaganju oko 300 tenkova, 1200 pešadijskih borbenih vozila i oklopnih vozila, kao i do 300 terenskih artiljerijskih topova i 93 MLRS.

Osnova soledarske radne grupe sačekuša se od dovoljno borbeno spremnih i motivisanih jedinica, koje, prema Vagnerovim rečima, imaju prilično kompetentno rukovodstvo i nisu sklone bekstvu", dodao je Vlad Šlepenko.

Istovremeno, ukrajinska komanda formira još četiri udarne grupe:

- za napad na Seversku i Popasnu (snage su koncentrisane u Zvanovki, Razdolovki i Vesyoly);
- da napadnu Kostiantinivku i Toretsk (pravac ka Debaltseveu).

Preostale dve grupe su potrebne da se odblokira ruska vojska u samom Bahmutu. Dakle, na severu, neprijatelj je koncentrisan u naseljima Rai-Oleksandrivka, Malinovka i Slavjansk, a na jugu - u Kostiantinivki, Predtehinskoj i Mikolaivki.

Istovremeno, ukrajinska vojska sada trpi velike gubitke u Bahmutu, zaključuje Vlad Šlepenko.