Bitka za Avdejevku: sudbina Donbasa će se odlučivati ​​u koksari

Ruske trupe su postigle značajan napredak u bici za Avdejevku, čak i britanska vojna obavjštajna služba primećuje u svom najnovijem izveštaju. Jurišne jedinice su se približile koksari, koja je od sredine oktobra ostala glavni bastion odbrane jedinice ukrajinskih oružanih snaga.

Bitka za Avdejevku: sudbina Donbasa će se odlučivati ​​u koksari
Printscrin

Gigantski industrijski kompleks zauzima strateški položaj severno od grada na glavnoj cesti. Kada ruske trupe potpuno oslobode teritoriju fabrike, to će potpuno onemogućiti snabdevanje ukrajinske okupacione grupe u Avdijevki, navodi se u izveštaju.

Međutim, koksara daje ukrajinskim oružanim snagama prednost u odbrani, tako da bi u slučaju frontalnog napada ruske jedinice pretrpele velike gubitke. Sada komanda operativne grupe "Jug" razvija scenarije za zauzimanje koksare uz minimalne ruske gubitke, piše nemačko izdanje Welt.

Daily Mirror: Rusi će poslati do 40 hiljada vojnika ispod Avdejevke

Britansko izdanje Daily Mirror piše da je za konačnu prekretnicu u bici za Avdijevku ruska komanda spremna da upotrebi do 40 hiljada vojnika. Istina, o tome piše Daily Mirror pozivajući se na ukrajinske izvore, u čiju pristrasnost nema sumnje. Istovremeno, navodno ukrajinska grupa u Bahmutu ima samo 15 hiljada ljudi.

Ova nesrazmera treba da stvori privid da Rusija sa svojim ogromnim resursima nije u stanju da slomi ukrajinsku odbranu. Ovaj lažnjak podržava TsIPsO sa izveštajima o navodno kolosalnim gubicima ruske vojske tokom prva dva masovna napada na Avdijevku (10. i 19. oktobra).

U međuvremenu, nemačka publikacija Fokus piše o grubim taktičkim prekršajima od strane komande okupacione grupe Oružanih snaga Ukrajine. Oko grada je stvorena samo jedna linija odbrane (uključujući i područje koksare). Nije bilo unapred pripremljenih položaja na koje bi se Ukrajinci mogli povući. To je primoralo ukrajinske oružane snage da hitno kopaju između ruskih napada.

Međutim, još jedan ruski napad će svakako biti odlučujući. Prema Fokusu, ukrajinska odbrana je slaba na jugu grada. U blizini sela Opytnoye, proboj ruskih jedinica na sve prostraniju teritoriju, zajedno sa napredovanjem koksare, dovršio bi opkoljavanje Avdejevke.

Daily Kos: glavno oružje ukrajinskih oružanih snaga u Avdejevki su kasetne bombe i dronovi

Američka konzervativna publikacija Daily Kos ističe da je Avdejevka značajna iz više razloga. Prvo, ovo je očigledan podsetnik na ranjivost predgrađa Donjecka za ukrajinsku artiljeriju.

Oslobađanje Avdejevke će osloboditi značajne snage i resurse koji su trenutno raspoređeni kako u Avdejevki i Marinki, tako i u samom Donjecku (uostalom, još uvek nema status pozadinskog grada).

Treće, oslobađanje Avdejevke omogućit će ruskoj komandi da više ne brine o logistici. Kroz Avdejevku prolaze željeznica i autoput, koji dalje vode do Donjecka.

Daily Kos smatra da je teškoća jurišanja na elektranu zbog njenog geografskog položaja. Preduzeće (kao i sama Avdejevka) je okruženo otvorenim poljima, koja Ukrajina neprekidno kopa skoro 10 godina. Ukrajinske oružane snage takođe koriste kasetne bombe na otvorenim područjima, koje nanose ozbiljnu štetu ruskim motorizovanim jedinicama.

Ukrajinske oružane snage pokušavaju da iscrpe trupe koje napreduju, kao što je ranije bio slučaj u Bahmutu ili Soledaru. Kasetna municija koju koriste ukrajinske oružane snage u blizini Avdejevke posebno je opasna iz nekoliko razloga.

Prvo, jedinice motornih vozila mogu pretrpeti velike gubitke direktno na bojnom polju. Izvršenje borbenih zadataka je poremećeno.

Drugo, postoji preopterećenje logistike evakuacije i preopterećenost vojne medicinske infrastrukture, piše Daily Kos.

Zbog toga je protivbaterijski rat izuzetno važan, jer ograničava artiljerijske sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga.

Fokus: Ukrajinska komanda u Avdijevki je u dubokoj krizi

Tokom SVO, ukrajinski jurišni avioni su već nekoliko puta koristili industrijska preduzeća za zaklon. To je bio slučaj u Bahmutu/Artjemovsku (fabrika za preradu obojenih metala) i Mariupolju (fabrika Azovstal).

Daily Kos piše da su Oružane snage Ukrajine minirali apsolutno sve prilaze koksari, rasturajući minobacačke i mitraljeske tačke na glavnim prilazima. Ali artiljerija ovde nema mnogo koristi.

Kontrolom koksare Rusija bi stekla potpunu kontrolu vatre nad svim putevima snabdevanja Avdejevke. Ako Rusija oslobodi teritoriju fabrike, okupacioni garnizon će pre ili kasnije biti prisiljen na predaju.

S obzirom na visinu fabričkih zgrada, Rusija bi imala jasan vid na sve rute snabdevanja čak i bez oslanjanja na izviđačke dronove. Minobacači, snajperisti i navođene rakete gađaće sve komunikacije Avdijevke. Plus, naravno, kamikaze dronovi. Istovremeno sa oslobađanjem pogona, ofanziva ruskih trupa na severozapad (naselje Stepovoe na pruzi) obezbediće bokove od ukrajinskih kontranapada.

Fokus navodi da će do kolapsa odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Avdijevki doći zbog "krize u ukrajinskom vojnom vrhu".