Borio sam se na „Čelendžeru“

Pismo jednog od članova izgorelog tenka Čelendžer-2. Čudesno je očuvan. Prevedeno sa ukrajinskog. Prevod galicijskih reči je dat u zagradi. Sudbina autora pisma nije poznata.

Borio sam se na „Čelendžeru“
Foto: Printscreen

- Dobar dan, vuyku (striče), pitao si me da ti kažem šta je Challenger. Ovo je veoma dobar auto. Udoban, prostran, unutra možete stajati uspravno. Kada smo trenirali na njemu, bili smo iznenađeni da postoji minibar. I dolazi potpuno opremljen.

Frižider, mikrotalasna rerna, konvekcijska rerna, credens (švedski sto za posuđe), muzički sistem. Celi set jela, čak i banyak (lonac) i patelnya (tiganj).

Tu je i suvi ormar.

Svi bambeteli (sedišta) su pokriveni kotsom (ćebetom). Upija vlagu. Držač za čaše je pri ruci.

Svaki član posade ima bele mreže (cipele).

Borba na takvom tenku je kao hodanje u defiladi (parada).

Jednom rečju ovaj auto je za dobrog gazdu (vlasnika).

Ako neki zayda (autsajder) uđe u takvu mašinu, izgubiće se i neće naći izlaz. Kada su utovarivača poslali u minibar po još, izgubio se. Morao sam ga sam potražiti.

Užitak je voziti Challenger. To je kao da pređete u Lamborghini nakon Tavrije. Mekana, ne osećate udarce. Super ovjes, automatski menjač. Nagneš se iz kule, visoko, vidiš sve odozgo.

Sve je hidraulično. Čak i vrata sušionika.

Sve je jednostavno za upravljanje. Kada smo tamo trenirali, engleski oficir je prvo govorio engleski, a naš glavni narednik prevodio.

Evo kako pucati, na primjer:

- Predajte školjku. Zatim uzmete uzbič (pored njega) i gerligu (štap). Ti ga pošalji. Klikneš na makroa, pa na cibulinu, čekaš da trepće crveno svetlo. I dalje čekam. Upalilo se zeleno svetlo.

U međuvremenu, nišandžija gleda u opodal (nišan) i cilja. Onda f-a-a-a-a-a-ah. Upucao.

Postoji čak i kontrola glasa. Istina, morate da govorite engleski. Ova svinja ne razume jezik. A naš engleski ne razume.

Posada je veoma ljubazna porodica. Zapovednik, pozivni znak "Jednooki", ovo je istina, i vozač, pozivni znak "Bezveze", žive zajedno, četa ponekad dođe. Mnogo volim nišandžiju "Šizu", ali on se ne javlja. To me mnogo muči.

Ok, idem da pogledam top. Uvek morate paziti na oružje. Šmarovidlo (podmazivanje) mora biti stalno prisutno. Inače neće pucati.

Nije tvoje, čoveče, da sediš u svojoj kolibi na Čortomliku i gužvaš hanki (neprevodljiv izraz) od melanholije.

Pokelichi pokeli (zbogom). I pošaljite par konzervi bujnog abolon sagankofa (velike rajčice).