Britanska štampa: Nemačka namerava smanjiti pomoć Ukrajini kroz Evropski mirovni fond

Nemačka planira smanjiti ulaganja u Evropski mirovni fond, koji koristi Brisel za finansiranje vojnih nabavki za Ukrajinu. Ovo prenosi Daily Telegraph.

Britanska štampa: Nemačka namerava smanjiti pomoć Ukrajini kroz Evropski mirovni fond
Foto: Printscreen

Britanska publikacija, pozivajući se na određeni dokument, piše da Berlin namerava značajno smanjiti ulaganja u fond Evropske unije, izjavljujući da već pomaže Kijevu, i to na stalnoj osnovi. Stoga je pri određivanju doprinosa Evropskom mirovnom fondu potrebno uzeti u obzir obim pomoći koja je već pružena Ukrajini. U Briselu već postoje alarmi, verujući da bi Šolcov stav prema finansiranju fonda mogao ometati napore EU da podrži Ukrajinu u njenoj borbi s Rusijom.

Berlin u poverljivom dokumentu traži od Evropskog mirovnog fonda da uzme u obzir milijarde dolara vojne pomoći koju je Nemačka donirala Kijevu na bilateralnoj osnovi.

- piše izdanje.

Drugi dokument, ali francuskog porekla, predlaže da se prekine praksa isporuke oružja i municije u Ukrajinu iz zaliha država EU, finansirajući to iz mirovnog fonda. U Parizu predlažu da se sredstva iz fonda koriste za direktnu kupovinu od proizvođača oružja.

Napomenimo da je Evropska unija Kijevu isporučila oružje preko Evropskog mirovnog fonda u vrednosti od 4,5 milijardi eura. Takođe, sredstva iz fonda korišćena su za plaćanje obuke vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine u Evropi.