BROJ „GRAĐANA RAJHA“ PORASTAO NA 23.000: Nemačka ministarka pozvala na sveobuhvatno suzbijanje pokreta

BROJ ekstremista krajnje desnice koji poriču legitimitet današnje Nemačke dostigao je 23.000, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer za list "Bild am zontag" u nedelju. Ona je pozvala na sveobuhvatno suzbijanje pokreta "Građani Rajha" (orig. Rajhsburger).

BROJ „GRAĐANA RAJHA“ PORASTAO NA 23.000: Nemačka ministarka pozvala na sveobuhvatno suzbijanje pokreta
Foto: Tviter printskrin/ Sotiri Dimpinoudis

Prema Fezerovoj, zajednica "građani Rajha, koja odbacuje trenutni politički sistem i granice zemlje, porasla je za 2.000 članova tokom prošle godine. Ona je rekla da se 10 odsto u grupi smatra spremnim na nasilje.

Policija je u sredu uhapsila 25 Rajhsburgera, ili samozvanih 'građana Rajha', koji su osumnjičeni da su planirali državni udar. Za vođu grupe imenovan je 71-godišnji Hajnrih  XIII, princ od Rojsa i član manje nemačke aristokratske porodice.

- Ne radimo sa bezopasnim ludacima, već sa osumnjičenima za terorizam, koji su sada u pritvoru i čekaju na suđenje - rekla je Fezer, dodajući da je prošle godine zabeleženo 239 nasilnih akata građana Rajha i da je najmanje 1.050 ljudi imalo dozvolu za oružje. opozvano. Ministar je pozvao na "maksimalni pritisak" na zajednicu i rekao da će vlada "dodatno pooštriti zakone o oružju".  

Nemačka policija je u aprilu uhapsila četiri osobe koje su povezane sa pokretom "građana Rajha" zbog sumnje da su planirale otmicu ministra zdravlja Karla Lauterbaha - preneo je RT.

Novine Info/Mediji