BUDIMPEŠTA DOBILA "POJAČANJE": I Atina protiv antiruskih sankcija

BUDIMPEŠTA je, sudeći prema pisanju "Politika", dobila podršku Atine u svom skepticizmu prema antiruskim sankcijama.

BUDIMPEŠTA DOBILA "POJAČANJE": I Atina protiv antiruskih sankcija
Foto AP

Zato jedanaesti paket zabrana za Rusiju neće biti tako lako odobriti, budući da su Grčka i Mađarska svoju saglasnost uslovile, tražeći da se sa liste kompanija "sponzora rata" koju je Kijev sastavio, izbrišu njihove firme.

-Iako ova pitanja obično nisu povezana, Mađarska i Grčka koriste paket sankcija kao političku polugu da skinu svoje kompanije sa ukrajinske liste, piše "Politiko", pozivajući se na tvrdnje petoro evropskih diplomata.

Ovo je, navodno, izazvalo i tenzije na sastanku ministara inostranih poslova EU ranije ove nedelje, gde je nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok Mađarsku direktno kritikovala.

Grčka se "na tapetu" našla na sastanku ambasadora EU u sredu, izjavila su četvorica diplomata, dodajući da je Atina odbila iznete sugestije o zaobilaženju sankcija.

-Grčka je ponovila da, ukoliko postoje konkretni dokazi o kršenju sankcija, na njih treba skrenuti pažnju dotičnim državama članicama, na tehničkom nivou, kako bi se to adekvatno istražilo i potom preduzele odgovarajuće mere, saopštio je jedan evropski diplomata navodeći da su na ukrajinskom spisku grčke kompanije optužene kao "međunarodni sponzori rata", iako ne krše restriktivne mere protiv Rusije.

Drugi diplomata EU je rekao, povodom ove liste, da, iako saosećaju sa grčkim stavom, "pitanje je koliko to šteti njihovoj ekonomiji".

-Nemamo problem sa njihovom pozicijom, ali nezavisno od toga, naravno, želimo sledeći paket sankcija, naveo je on.

Žozep Borelj, najviši diplomata EU, već je obećao da će taj savez prevazići razlike po pitanju ukrajinskog spiska "sponzora rata".

Zvaničnici EU, posle svega ovoga, kako "Politiko" konstatuje, "drugačije gledaju na Atinu i Budimpeštu".

-Nivo frustracije Budimpeštom je mnogo veći, s obzirom na to da je njena proruska i prokineska linija često sprečavala EU da postigne jednoglasnost o izjavama o Moskvi i Pekingu. Mađarska takođe blokira odobrenje osme tranše novca EU za nadoknadu vojne pomoći Ukrajini, navodi ovaj medij.

Nova verzija paketa sankcija u koju je "Politiko" imao uvid, inače razjašnjava neke "tehnikalije" u vezi sa oslobađanjem zamrznutih sredstava, a pojašnjava se i da se kazahstanska nafta i dalje može slati naftovodom "Družba" u Evropu.

Dodaje i, u poređenju sa prethodnom verzijom nacrta sankcija, više od 50 ruskih kompanija za koje vlasti EU ne mogu da dozvole transfer robe i tehnologije dvostruke namene.

Na ovonedeljnom sastanku Nemačka i druge države bile su skeptične u pogledu imenovanja tih firmi, odnosno targetiranja zemlja koje sarađuju s Rusijom, jer se plaše da bi to naškodilo diplomatskim odnosima ili "gurnulo" te države upravo u zagrljaj Rusije ili Kine.