DA LI BI PLENKOVIĆ PREDAO PUTINA? Hrvatska ima jasnu poruku

HRVATSKA bi na osnovu optužnice Međunarodnog krivičnog suda (ICC) pokrenula hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, potvrdio je premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon samita u Briselu, ali je Plenković mišljenja da njegova poseta ''nije realna''.

DA LI BI PLENKOVIĆ PREDAO PUTINA? Hrvatska ima jasnu poruku
Građani se plaše namera Plenkovića da ih "prevede" na evro / Foto AP

Podsetimo, Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao je nalog za hapšenje predsednika Rusije, zbog navodnih ratnih zločina.

To u ovom trenutku ne bi trebalo mnogo da zabrine Putina, s obzirom na to da MKS nema ovlašćenja da hapsi osumnjičene i može da vrši nadležnost samo u zemljama koje su potpisale sporazum kojim je uspostavljen sud, poznat kao Rimski statut - a Rusija nije potpisnica tog sporazuma.

Međutim, MKS se oslanja na države širom sveta da im pruže pomoć prilikom hapšenja i transfera osumnjičenih u Hag. Samim tim, ovaj nalog je Putina učinio međunarodno traženim licem i znatno će mu otežati putovanje jer mora da izbegava bilo koju zemlju koja je potpisala sporazum MKS, jer je svaka država potpisnica dužna da uhapsi svakoga ko je optužen od strane suda.

Prema podacima sajta Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, 123 države su potpisnice Rimskog statuta o MKS.