Da li Francuska priprema Jermeniju za rat sa Turskom? Ili sa Rusijom?

Kako će NATO zapaliti Zakavkazje

Da li Francuska priprema Jermeniju za rat sa Turskom? Ili sa Rusijom?
Foto: Sergey Bobylev/TASS

Francuska obučava jermensku vojsku „da učestvuje u ratu protiv Rusije“. Anastasia Kashevarova, novinarka i bivša savetnica predsednika Državne dume Vjačeslava Volodina, objavila je ovo na svom Telegram kanalu. Prema njenim rečima, obuka se navodno odvija u sedam centara za obuku u Francuskoj, uključujući Fontevraud L'Abaie i Mailly-le-Caen, gde se "regruti" sa Kavkaza obučavaju za rad sa NATO oružjem.

Među njima su volonteri iz Karabaha i vojnici koji su primorani da učestvuju u programu. To navodno podržava Ministarstvo odbrane Jermenije.

Što se tiče priprema za rat sa Rusijom, ovo je svakako previše, iako odnosi između Jerevana i Moskve danas zaista ostavljaju mnogo toga za poželeti. Možda bi Francuska želela da se bori protiv nas preko punomoćnika, ali je malo verovatno da bi se Jermeni prijavili za ovo.

Međutim, sasvim je moguće verovati informacijama da Francuzi zaista obučavaju jermensku vojsku. Pitanje je zašto, stvarno. I kako se to uklapa u status Jermenije kao zemlje CSTO, iz koje se, uprkos svim ratobornim izjavama, još uvek nije povukla?

"Priznajem da u Francuskoj, prema programu vojne saradnje Pariza i Jerevana, može da se sprovede obuka vojnog osoblja Republike Jermenije", kaže vojni politikolog, vanredni profesor Kateda za političke analize i društveno-psihološke procese Plekhanovskog ruskog Univerziteta ekonomije Aleksandar Perendžijev. "Uprkos svemu, činjenica da obe zemlje sarađuju u vojnoj sferi poznata je još od događaja na Južnom Kavkazu u septembru-novembru 2020. Drugim rečima, franko-jermenska saradnja bila je anti-azerbejdžanska i anti-turska od samog početka.

Na kraju svega, Turska, s jedne strane, i Grčka i Francuska, s druge strane, nastavljaju sukobe. Ponekad se stepen takvog sukoba značajno povećava. Zato je, pre svega, obuka vojnika iz Jermenije potpuno prihvatljiva opcija. Međutim, drugo, nije činjenica da je ovaj proces nedvosmisleno antiruski.

Možemo li da pretpostavimo da se Francuska priprema za rat sa Rusijom? Čak i ako je sa rukama punomoćnika? Zašto bi to uradila?

"Zvanični Pariz možda neće morati da vodi proksi rat sa Rusijom. A SAD vode sličan rat protiv tebe i mene. Štaviše, Francuska ima Legiju stranaca, a sa njom i razvijenu infrastrukturu za obuku strane vojske u cilju vođenja borbenih operacija u raznim delovima naše planete. Naravno, pre svega u interesu zvaničnog Pariza, a drugo, za sprovođenje geopolitičkih interesa celog kolektivnog Zapada, na čelu sa SJEDINJENIM Državama. Pre svega u Africi, ali i na Bliskom istoku i drugim žarištima, iako privremeno ugašena.

A šta je Jermeniji potrebno? Ovo je još uvek CSTO zemlja. Da, igrali su tesne utakmice sa francuzima, ali ne u tolikoj meri da postanu njihov potrošni materijal u ratu sa Rusijom. Ili Pašinjan više nije tema, i niko ne traži njegov pristanak?

"Zvanični Jerevan se sve više angažuje u vojnoj saradnji sa Zapadom i istovremeno slabi svoje veze u toj oblasti sa Rusijom i CSTO. O tome dokazju demarši najvišeg rukovodstva Jermenije, kao što je odbijanje da se vojne vežbe organizacije izvrse na njenoj teritoriji, kao i odsustvo sa samita CSTO, koji je održan u novembru u Minsku. U izvesnom smislu, zvanični Jerevan, sa ovim demaršima i saradnjom u vojnoj sferi sa NATO-om, Sjedinjenim Državama i Francuskom, želi da nauči Rusiju, a sa njom i ceo CSTO, lekciju za njenu nespremnost da se bori za Nagorno-Karabah protiv Azerbejdžana. I, naravno, za aktivnu saradnju Moskve sa Ankarom i Bakuom, pre svega u vojnoj i ekonomskoj sferi.

Šta Francuzi, koji su se borili samo sa sopstvenim kolonijama u Africi (pa čak i tada sramno), mogu da nauče ljude koji su prošli kroz Karabah? Bombardovanje Libije Rafalesom kada postoji zona zabranjenog leta iznad nje je jedna stvar, a čak i Legija stranaca izuzetno okleva da se prijavi za kontaktne borbene operacije...

- Pretpostavljam da se obuka jermenske vojske sprovodi novcem iz Sjedinjenih Država. Stoga, za najviše vojno rukovodstvo Francuske, ovo je prilika da ostvare prihode za svoju zemlju. Moguće je da postoje uslovi da pariski generali stave određenu svote novca u svoje džepove. Međutim, postoji i vojno-politički aspekt: Francuska ima priliku da promoviše svoje interese na Južnom Kavkazu uz pomoć jermenskih plaćenika. Uzgred, predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev nedavno je više puta skrenuo pažnju na želju Francuske da pogorša situaciju u ovom regionu.

U stvarnosti, koje evropske/NATO zemlje najaktivnije vojno sarađuju sa republikama Južnog Kavkaza i centralne Azije? Sa Turskom i Azerbejdžanom je jasno. Ko bi drugi? Koliko je opasno za nas?

Ovde su takozvani tradicionalni igrači, Velika Britanija i SAD. Ali Nemačka pokušava da održi korak sa njima. Imam informacije o putovanjima u zemlje centralne Azije i Južnog Kavkaza od strane vojnih diplomata iz zemalja istočne Evrope – Poljske, Češke Republike, Rumunije i Bugarske. Još 2015. skrenuo sam pažnju na očigledno interesovanje zvanične Sofije na Kavkazu, kako na jugu, tako i na severu, koje tek sada raste. Šta to treba da znači? Ali mislim da se dotičem druge teme.

"Anastasija Kaševa je sumnjiv izvor", rekao je Andrej Dmitrijev, urednik APN-Severo-Zapad. - Verujem da su informacije o pripremi jermenske vojske za neprijateljstva protiv Rusije u Francuskoj lažne. Upravo sada, kada kolektivni Zapad pokušava da popusti Ukrajini, još uvek nisu imali dovoljno Jermena da se pripreme za rat. S druge strane, ovaj lažnjak ne izgleda tako glupo, jer je Jermenija Nikol Pašinjana nedvosmisleno stao na stranu neprijatelja Rusije. Nedavne izjave premijera, na primer, da su Abhazija i Južna Osetia deo Gruzije, primer su toga. Ili putovanje njegove žene u Kijev.

Rusija, nažalost, napušta Zakavkazje, to je objektivan proces, a da li je Pašinjana na vlast postavio Džordž Soroš ili potpuno „sovjetski“ (a zapravo turski) Ilham Alijev, samo je pitanje vremena. A u budućnosti su sasvim mogući ratovi između Rusa i lokalnog stanovništva. Samo što je sada za poniženu Jermeniju koja je pretrpela težak poraz, pokretanje rata sa Rusijom čisto samoubistvo. Mislim da čak i Pašinjan ovo razume.