LUDILO! Kijev bi da kontroliše naše medije! Ambasada Ukrajine srpskim redakcijama poslala spisak “pravilnih” izraza

NA adresu redakcije juče je stigao mejl od ukrajinske ambasade u Beogradu naslovljen - "Spisak preporučene terminologije o rusko-ukrajinskom ratu" sa tabelom "pravilnih i nepravilnih" reči i izraza koja, po njima, treba upotrebljavati tokom rada. Tabelu u kojoj se, između ostalog, navodi da je pogrešno navoditi "ukrajinska kriza - ukrajinski konflikt - rat u Ukrajini", a pravilno "agresorski rat Rusije protiv Ukrajine - ruska agresija na Ukrajinu", medijima je poslat po direktivi ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, potvrđeno nam je iz ove ambasade.

LUDILO! Kijev bi da kontroliše naše medije! Ambasada Ukrajine srpskim redakcijama poslala spisak “pravilnih” izraza
Printskirn

- Mejl koji ste dobili je autentičan - kažu za "Novosti" u ukrajinskoj ambasadi. - Reč je o preporuci koju smo uputili medijima kako bi tokom pripreme teksta ili priloga u korektnoj formi upotrebljavali terminologiju koja se tiče rata u Ukrajini.

U tabeli pod nazivom "Pravilna terminologija o ruskoj agresiji na Ukrajinu" prikazane su tri kolone. U prvoj su navedeni primeri koji su "netačni-pogrešni-ruski narativ", u drugoj "pravilni", dok su u treću kolonu smestili "beleške". Tako je po MIP Ukrajine pogrešno upotrebljavati "ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini", a pravilno "ruska ničim izazvana vojna invazija na Ukrajinu koja je počela 2022. godine". Nije pravilno navesti ni "ruski zvaničnici u Donjeckoj, Hersonskoj, Luganskoj i Zaporoškoj oblasti", već "predstavnik ruske okupacione uprave u privremeno okupiranim delovima Donjecke, Hersonske, Luganske i Zaporoške oblasti Ukrajine".

I izrazi kao što su "rat u Ukrajini nije genocid", "aneksirane ukrajinske oblasti", "sankcije protiv Rusije su prouzrokovale prehrambenu i energetsku krizu", takođe ne leže ukrajinskoj pravilnoj terminologiji, pa umesto njih treba upotrebljavati "ruski rat u Ukrajini je genocidan po svim indikacijama", "privremeno okupirane ukrajinske teritorije" i "agresorski rat Rusije protiv Ukrajine izazvao je prehrambenu i energetsku krizu".

Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika "Pečata" i kolumnista "Novosti" Filip Rodić za naš list kaže da je mejl koji su medijima sa listom preporučene terminologije uputili iz ukrajinske diplomatije vid cenzure.

- Šta oni imaju bilo kome da preporučuju kako će nešto da pišu, ili rade. To je potpuno ludilo ako oni misle da mogu da cenzurišu ceo svet - zaključuje Rodić.

SVI RUSI ODGOVORNI AKO SU ZA PUTINA

U MORU "pogrešnih" primera izdvaja se i onaj u kojem ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova navodi da "obični Rusi nisu odgovorni za ruske zločine", već naglašavaju "da je svaki Rus odgovoran za ruske zločine u Ukrajini, sve dok podržavaju režim ruskog predsednika Vladimira Putina i njegove akcije".

Novine Info/A.Vojinović