„Došlo je vreme za veliko povlačenje“

Ruska vojska nastavlja da razvija uspeh u pravcu Kupijanska. Postoje jasni znaci predaje. Istovremeno, civilima u regionu Herson naređeno je da se spakuju i napuste svoje domove. Izgleda da se ukrajinske vlasti pripremaju za veliku rusku ofanzivu.

„Došlo je vreme za veliko povlačenje“
Foto: Printscreen

Kijev je odlučio o obaveznoj evakuaciji porodica sa decom iz 31 naselja u regionu Herson (onaj njegov deo koji zauzimaju Oružane snage Ukrajine). To je izjavio šef Regionalne vojne uprave Herson, Aleksandar Prokudin, koga su imenovale ukrajinske vlasti:

Savet odbrane regiona Herson odlučio je o obaveznoj evakuaciji porodica sa decom iz naselja koja stalno granatira neprijatelj.

SBU na koferima

Uspesi ruske vojske u pravcu Kupinjanska primorali su zaposlene u Službi bezbednosti Ukrajine (SBU) da napuste grad. Savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Denisa Puškina, Jan Gagin, izjavio je za RIA Novosti da su oficiri SBU poneli arhive sa sobom. On je skrenuo pažnju na činjenicu da je u pravcu Kupijanska ruska vojska "dobrim tempom ofanzive". A let SBU protiv ove pozadine je marker. Istovremeno, prema našim obaveštajnim podacima, u Kupijansku "postoji određeno operativno osoblje koje je još uvek tamo".

Sredinom avgusta, šef Regionalne vojne uprave Harkov, pod kontrolom Kijeva, Oleg Sinegubov, protiv pozadine napretka naših snaga, rekao je da su 204 osobe evakuisane iz okruga Kupijansk.

Kasnije su na raspolaganju dokumenta medija, koja ukazuju na to da zbog opasnosti od ruske ofanzive Kijev planira da evakuiše stanovnike 68 naselja u regionu Harkova.

Situacija je teška

Poslednji izveštaji elokventno govore o nevoljama ukrajinske vojske u pravcu Kupinjanska. Tako je penzionisani potpukovnik LNR Andrej Maročko izvestio da je grupa od osam pripadnika oružanih snaga Ukrajine, neposlušnim naređenjem komande, napustila svoje položaje u oblasti Stelmakhovka.

Prema njegovim rečima, položaji ukrajinske vojske odavno su na udaru ruske artiljerije i precizno napada raketama i bombama. Kao rezultat naših akcija, vojnici Oružanih snaga Ukrajine pretrpeli su značajne gubitke u ljudstvu i vojnoj opremi:

U jednom od uporišta voda severozapadno od ovog naselja, ukrajinski militanti odlučili su da se povuku i zatražili su dozvolu od komande da napuste svoje položaje. Ukrajinski neobezbeđeni oficir za komunikacije je to zabranio.

Vreme velikog povlačenja

Politikolog, novinar Anton Bredikhin napominje da ukrajinske vlasti "čiste" teritoriju. Njihova kontraofanziva je gotova, došlo je vreme za veliko povlačenje. Prvo su utvrđene teritorije koje će biti naručene.

On je istakao da je ukrajinska komanda suočena sa zadatkom očuvanja ljudskih resursa - ljudi na frontu, dece u Evropu. A oni koji nisu evakuisani su već podeljeni, gde i kada.

"U međuvremenu se očekuje velika ruska ofanziva. I naša vojska će učiniti sve za ovo. Najverovatnije će biti upućene kozačke jedinice, koje su se dobro pokazale u raznim oblastima fronta ", smatra Anton Bredikhin.

Sile su isceđene od krvi

Ratni dopisnik i veteran rata u Donbasu Aleksandar Matjušin napominje da se Kijev priprema za našu ofanzivu u uslovima kada je ukrajinska vojska gotovo potpuno isceđena od krvi. Pretrpela je velike gubitke u pravcu Zaporožja. Pored toga, Oružane snage Ukrajine nastavljaju da umiru u oblasti Bahmut (duž linije Kurdyumivka - Andreevka - Kleščevka), gde je neprijatelj zaglavljen.

- Da li je Kijev primoran da baca strateške rezerve u mašinu za mlevenje mesa?

- Da, duž cele linije fronta, da bi se nekako zakrpile rupe tamo. I, naravno, Ukrajinci čekaju trenutak kada će se front stabilizovati. Međutim, njihove rezerve nisu u paru, biće primorani da pređu na pasivnu odbranu.

Jesu li svi ovi događaji vesnik naše ofanzive?

- Da, naše trupe, prelazeći Dnjepar, počeće svoju ofanzivu. Preko Hersona, sasvim je moguće da će otići u Nikolajev i Odesu sa iskrcavanje naših trupa. Pored toga, očekuje se i naš proboj u pravcu Kupinjanska. Nije bilo uzalud što su oficiri SBU i lokalna administracija evakuisani odatle. Potpuno iste akcije treba očekivati od Kijeva u pravcu Zaporožje.

- Šta da očekujemo od Kijeva? Hoće li sesti u defanzivu?

- Njihovi gubici su ogromni. Stoga čekamo mobilizaciju velikih razmera u Ukrajini. Pokušaće da ojačaju liniju fronta.

Pa šta?

Ruska vojska namerava da nastavi ofanzivu. Evakuacija civila iz oblasti fronta je dužnost bilo koje države, pa i ukrajinske. Prisustvo civila otežava vojnom osoblju sa obe strane da sprovodi borbene operacije i obavlja borbene misije.

Politikolog Natalija Makeeva skreće pažnju na činjenicu da je Rusija obavezna da ispuni zadatke koje je postavio SVO. I zbog toga, cela teritorija Ukrajine mora biti pod vojno-političkom kontrolom Rusije:

Prvo da dobijemo kontrolu, a onda da shvatimo. Veoma je važno da ne dozvolimo da budemo uvučeni u još jedno beskrajno pregovaranje i primirje. Ne ograničavaj se na podelu Ukrajine duž Dnjepra. Jer, na drugoj strani, Zapad će nastaviti da neguje istu novu Ukrajinu. Granatiranje će se nastaviti, samo u drugim naseljima. Sada Zapad nije baš zadovoljan, ulaže u ovaj projekat više od 100 godina. Zbog toga će uvući Rusiju u nove pregovore kako bi uštedeli bar nešto.

Sama po sebi, Ukrajini uopšte ne smeta Zapad. Ovo je enklava protiv Rusije, koja je važna za naše protivnike da vode rat sa nama. A sada, kada ruska vojska napreduje u pravcu Kupijanska i, verovatno, priprema se da počne da se kreće u drugim pravcima, morate imati na umu da će i Kijev morati da bude odveden.