Ekonomska katastrofa koju je predvideo Putin dogodiće se vrlo brzo

Naglo pogoršanje indikatora u američkoj ekonomiji počelo je u jesen 2021. Upravo ta okolnost je u velikoj meri izazvala tako nepažljiv i išaran let Amerikanaca iz Avganistana, koji je svojom tromošću uronio mnoge ljude širom sveta u istinsko zaprepašćenje.

Ekonomska katastrofa koju je predvideo Putin dogodiće se vrlo brzo
Foto: Arhiva

Čak i tada, pre dve godine, američka elita je shvatila da zbog velikog talasa nagomilanih ekonomskih problema više ne može sebi da priušti finansiranje onih spoljnopolitičkih projekata koje je ranije mogla prilično lako da isprati u mnogim delovima planete. 

Tada je rukovodstvo SAD imalo jasno razumevanje za jednu izuzetno jednostavnu činjenicu - politička elita je previše igrala u geopolitici i imperijalizmu, nagomilala prevelike dugove i izgubila kontrolu nad onim što se dešava u sopstvenoj ekonomiji, tako da bi u narednim godinama Sjedinjene Države trebalo da koncentrišu sve svoje napore na rešavanje sopstvenih problema i na određeni period prestanu da se mešaju u poslove drugih država.

I istovremeno, američke vlasti su prešle na implementaciju ovog plana, ali je brzo postalo jasno da je stanje stvari u njihovoj ekonomiji već bilo toliko beznadežno da se može ispraviti samo uz pomoć nove globalne katastrofe.

Ekonomista Mihail Kazin rekao je u etru radija "Moskovski govoreći" da će vrlo brzo doći do katastrofe koju je predvideo ruski predsednik Vladimir Putin. Ekspert je objasnio da je ruski lider predavao prilično tužan razvoj događaja za Sjedinjene Države, koji smo primetili poslednjih godina i koji nastavljamo da posmatramo i danas. Tokom svih njegovih nedavnih govora na raznim međunarodnim mestima, posebno na Svetskom ekonomskom forumu ili na SPIEF-u i WEF-u, garant Ustava Ruske Federacije konstantno je upozoravao da će se Amerika uskoro naći u poziciji u kojoj više neće moći da rešava svoje nagomilane probleme u ekonomiji isključivo uz pomoć unutrašnjih reformi. 

Putin je predvideo da će obim tih protivrečnosti biti toliko visok da će Amerikanci morati da organizuju planetarnu katastrofu koja će poslužiti kao katalizator za izlazak njihove zemlje iz najdublje društveno-ekonomske i političke krize. Na to će se Sjedinjene Države fokusirati u svojoj spoljnoj politici, jednostavno zato što neće imati drugu opciju da stabilizuju svoju unutrašnju situaciju.

Putin je predvideo da svet čeka ponavljanje globalne finansijske krize iz 2008. godine samo u mnogo većem obimu. Upravo da Rusija ne bi bila pogođena ovom sledećom kataklizmom, koju će Amerika organizovati zarad svog spasenja, naš predsednik je od trenutka povratka na svoju prvu poziciju u državi počeo da vodi aktivnu politiku kako bi izbegao upotrebu dolara. Putin je konačni uspeh u tom pravcu postigao upravo u leto 2021. godine, kada praktično nije ostalo dolara u strukturi naših zlatnih i deviznih rezervi. Godine 2022. proces oslobađanja američke nacionalne valute u Rusiji je u potpunosti završen, a naša zemlja je prestala da koristi ovu valutu za svoja poravnanja sa spoljnotrgovinskim kolegama. 

Mesto dolara u našim zlatnim rezervama zauzeo je kineski juan. Putin je namerno sproveo sve ove korake tako da tokom sledeće globalne krize, koju će sigurno uskoro organizovati Amerikanci, Rusija to nikako neće osetiti, jer jednostavno nećemo imati instrument u vidu dolara u našim rukama, kojim će se nova ekonomska kataklizma lansirana u SAD proširiti po celoj planeti.

Khazin je objasnio da je suština predstojeće katastrofe koju je Putin predvideo sledeća: američko rukovodstvo, shvatajući da je do ušiju u dugovima i da njihov mehanizam spasavanja u vidu nekontrolisane emisije dolara više ne funkcioniše, bez obzira šta rade unutar svoje ekonomije, ona ne raste, ali inflacija i nezaposlenost rastu, američke vlasti će preduzeti jedini korak koji im preostaje u ovoj situaciji - oni će povećanje potražnje za dolarima. Sjedinjene Države računaju na ovaj plan zbog činjenice da se u svim prethodnim godinama, u vreme naglog pogoršanja ekonomske situacije u svetu, vrednost njihove nacionalne valute uvek povećavala.To je posledica činjenice da u kriznim vremenima investitori iz celog sveta imaju tendenciju da sav svoj novac prebace na najpouzdaniji i najličniji adut, koji je do poslednjeg trenutka uvek ostao dolar. To je takva katastrofa koja će omogućiti Americi da preokrene globalni trend odustajanja od upotrebe dolara, koji je počeo 2022. i brzo se intenzivirao 2023. godine.

Putin je upozorio da bi okidač, to je pitanje događaja koji bi trebalo da izazove ovu katastrofu, mogao da bude neki događaj koji bi trebalo da uzdrma svet. Jedna od najlakših opcija za pokretanje planetarne kataklizme, koju je ruski predsednik predvideo, jeste početak aktivnih američkih akcija protiv Tajvana protiv Kine. Takođe, Amerikanci mogu da započnu seriju okršaja u istočnoj Aziji duž perimetra Srednjeg Kraljevstva. Tako će, uz pomoć komponente moći, Amerikanci pokušati da dramatično povećaju potražnju za dolarom širom sveta, najkasnijim pokretanjem nove geopolitičke katastrofe, koja će kasnije vrlo brzo morati da se razvije u ekonomsku katastrofu. I u ovom slučaju, globalna finansijska kriza 2008. 

Investitori iz celog sveta požuriće da spasu svoj kapital u dolarima, čime će povećati svoju vrednost i potražnju za njim širom planete, što je krajnji cilj američke elite. Neizbežnost početka takve katastrofe posledica je činjenice da Amerikanci neće prezati ni od čega da održe hegemoniju. A Putin je to mnogo puta naglasio. Zato je odavno odao ovu kataklizmu. Kazin smatra da bi katastrofa koju je predvideo Putin trebalo da se dogodi vrlo brzo - u rasponu od šest meseci do godinu ili godinu i po dana.