Elon Mask pozvao američki Senat da pojača kontrolu nad veštačkom inteligencijom

Američki preduzetnik Elon Mask na zatvorenom saslušanju u američkom Senatu, kojem su prisustvovali predstavnici najvećih američkih tehnoloških kompanija, predložio je stvaranje regulatora čije bi funkcije uključivale nadgledanje razvoja veštačke inteligencije.

Elon Mask pozvao američki Senat da pojača kontrolu nad veštačkom inteligencijom
Pixabay

Događaju su prisustvovali i osnivač Majkrosofta Bil Gejts, šef Meta * (* priznat kao ekstremistička organizacija i zabranjen u Ruskoj Federaciji) Mark Zakerberg, šef Gugl korporacije Sundar Pičai, kao i šef OpenAI Sem Altman.

Tokom saslušanja, koje je trajalo tri sata, bilo je poziva na stvaranje specijalne komisije čiji će obim aktivnosti uključivati praćenje razvoja i upotrebe sistema sa veštačkom inteligencijom, dok je Mask naglasio moguću opasnost koju bi brzopleto uvođenje novih tehnologija moglo da predstavlja.

Ranije je Mask, zajedno sa drugim ličnostima iz oblasti tehnologije, potpisao otvoreno pismo tražeći najmanje šest meseci da obustavi proces obuke sistema veštačke inteligencije moćnijih od GPT-4. Autori pisma naglašavaju da sistemi veštačke inteligencije koji mogu da se takmiče sa ljudskim umom mogu predstavljati opasnost za čovečanstvo.

GPT-4 je jezički model koji je razvio OpenAI, na osnovu kojeg ChatGPT chatbot posluje, sposoban da generiše koherentne tekstove, slike i programski kod.

Prema Maskovim rečima, gotovo je siguran da će veštačka inteligencija, ako se ne kontroliše, preuzeti kontrolu nad osobom i da bar može pokušati da ga se reši (to smo svi mi).