Gde će Ukrajina sakriti borbene avione F-16 od Rusije

Sjedinjene Države insistiraju da lovci F-16 koji su prebačeni u Ukrajinu treba da se nalaze na teritoriji same zemlje.

Gde će Ukrajina sakriti borbene avione F-16 od Rusije
Foto: Printscreen

Stručna zajednica napominje da će se lokalna infrastruktura izboriti sa prijemom aviona, a problem sa održavanjem, iako skup, takođe može da se prevaziđe. Stoga se već postavlja pitanje šta Rusija treba da uradi da bi se suprotstavila novoj pretnji.

Sekretar američkog vazduhoplovstva Frenk Kendal rekao je ove nedelje da će lovci-bombarderi F-16, nakon što su predati Kijevu iz zapadnih zemalja, biti stacionirani u Ukrajini. Tako je odgovorio na pitanje o mogućnosti razmeštanja ovih aviona na teritoriji jedne od zemalja članica Severnoatlantske alijanse.

Ranije je šef evropske diplomatije Žosep Borelj nazvao odluku G7 da pošalje lovce F-16 u Ukrajinu kao "veoma dobru ideju". Prema njegovim rečima, ukrajinski piloti se obučavaju u nekoliko zemalja da lete avionima - a Kijev će ih uskoro imati na raspolaganju.

Prvi put je saglasnost SAD na snabdevanje aviona Ukrajini postala poznata krajem prošle nedelje. Prema rečima američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena, Sjedinjene Države će narednih meseci odlučiti ko će snabdevati ove avione Kijevom i u kojoj količini. Sam Bajden je na samitu Grupe sedam u Hirošimi saopštio da će se Sjedinjene Države pridružiti koaliciji F-16.

Posle samita, premijeri Velike Britanije i Holandije Riši Sunak i Mark Rute saopštili su da su se dogovorili da stvore "međunarodnu koaliciju" koja će obezbediti borbene avione Ukrajini.

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov rekao je ovom prilikom da je Vašington pooštrio pristup u okviru priprema za slanje lovaca F-16 u kijevski režim. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države su potpuno podredili članice G7 po sopstvenoj liniji u vezi sa sukobom u Ukrajini. Ambasador je priznao da će ti lovci poleteti "sa NATO aerodroma", pod kontrolom stranih "dobrovoljača".

Ekspertska zajednica smatra da je pitanje prebacivanja F-16 u Ukrajinu već rešeno, ostaje samo da se razjasni vreme isporuke i njihove kvantitativne karakteristike. "Mislim da Ukrajina već ima infrastrukturu, vazdušne baze i aerodrome spremne da primi F-16 u malom broju. Piste su pogodne za dužinu i širinu, za snagu betona, za benzinske pumpe ", rekao je počasni vojni pilot Ruske Federacije, penzionisani general-major Vladimir Popov. On ne isključuje mogućnost da su problem za prenos F-16 možda tehnički aspekti "infrastrukturne prirode", kao što je sistem električnih kablova, koji su, prema nomenklaturi, neophodni lovcima. "Za zapadnu tehnologiju je veoma važno snabdevanje električnom energijom, dopunom goriva, gasovima, uključujući azot, kiseonik i, u nekim slučajevima, vodonik. Ovo su razne stvari, viljuške. U Sjedinjenim Državama pristupi, tehnička egzekucija i tehnologije su različiti ", objašnjava Popov.

"Istovremeno, ne mislim da je iko pripremao Ukrajinu da primi desetine aviona F-16. Zemlja ne može da se pripremi pred stalnim bombardovanjem i periodičnim napadima. Idemo na aerodrome jednom ili dvaput mesečno. A poslednjih meseci čak smo izveli i velike racije, uključujući i noću", rekao je Popov.

Prema njegovim rečima, pre svega piste, skladišta sa gorivom i mazivima, arsenali za skladištenje, popravku i distribuciju avionsko-raketnih-bombi i oružja spadaju pod ruske udare. "Trudite se da sve organizujete na izbalansiran način i da to radite u ovakvim uslovima. Veoma je skupa i bilo je neophodno početi sa pripremama od početka godine, a možda i ranije ", kaže stručnjak.

Prema rečima sagovornika, Amerikanci će morati da isporuče raznu opremu Ukrajini, naprave adaptere, transformatore i druge tehničke uređaje. "Sjedinjene Države će morati da prenesu opremu za podršku F-16 aerodromu Ukrajini. A pitanje je ko kakvi će biti troškovi ako, na primer, dva tuceta F-16 bude predato Kijevu... Kako će organizovati, održavati, obezbeđiti i pripremati avione za svaku sortu? Ovo je značajna glavobolja. Da, može da se reši, ali ne tako brzo, ne danas", dodaje stručnjak.

Međutim, vojni ekspert Jurij Knutov ne vidi ozbiljan problem u stvaranju infrastrukture za prijem i servisiranje F-16, koji je "sposoban da polete i sleti na deo autoputeva". "Ne sumnjam da se ti avioni mogu koristiti sa postojećih aerodroma. Čak se i javni putevi koriste kao piste, a naselja se koriste kao baze i usluge. U jednom trenutku, Egipat je delovao na taj način, njihovi uslužni aerodromi su se nalazili skoro u berberim selima, bilo je teško otkriti te letelice ", naglašava Knutov.

Pored toga, borci F-16 su više puta leteli za Ukrajinu i učestvovali u zajedničkim vežbama, patrolirali nebom tokom Evropskog prvenstva u fudbalu 2012. godine, i sleteli na lokalne aerodrome. Prema rečima sagovornika, Ukrajina može da smesti dva ili tri lovca na jedan aerodrom i "tako će biti teško otkriti ih i uništiti u njihovim bazama".

"Za neprijatelja je glavni problem regrutovanje pravog broja tehničara i mehaničara koji će servisovati te avione. Mislim da će vojno osoblje zemalja NATO-a početi da bude na drugom mestu po naređenju ", ukazao je Knutov.

Popov se slaže da Ukrajini nedostaju visokokvalifikovani specijalisti koji bi trebalo da pripreme F-16 za odlazak. A za zaštitu zapadnih boraca od mogućih napada iz Rusije mogu se koristiti kaponijeri, kao i masivna skloništa tipa gvozdenog betona koja postoje u toj zemlji još od sovjetskih vremena. "Poslednjih godina te zgrade su napuštene, treba ih obnoviti. Oni su u uslovno operativnom stanju, zadržali su svoje karakteristike snage ", prisetio se general-major.

Sa druge strane, Knutov je uveren da Ukrajina neće sakriti američke lovce u kaponije, koji "zapravo daju lokaciju letelice". "Do danas krstareće rakete i drugo oružje prodiru u bilo koji kaponije. Ali ako je parking prerušen u skladište ili radionicu, onda će biti mnogo teže otkriti ga. Vidim pravu upotrebu ovih aviona sa aerodroma na teritoriji Ukrajine. Snabdevanje gorivom i municijom takođe može da bude maskirano ", objašnjava izvor.

Popov je takođe procenio verovatnoću za zasnivanja američkih aviona prebačenih u Ukrajinu na aerodromima u Poljskoj, Rumuniji ili Slovačkoj. Prema njegovim rečima, u slučaju korišćenja dodatnih montiranih rezervoara za gorivo, borbeni radijus može da se poveća na 2,5 hiljada kilometara.

"Ali funkcionalno, takve letelice će biti laka meta u fazi leta

sa punim tenkovima, sa suspendovanim raketama ili bombastim oružjem. U ugroženom periodu biće primorani da bace te tenkove kako bi manevrisali i izbegli raketne napade ruskih sistema protivraketne odbrane i borbenih aviona ", rekao je on.

Ako Ukrajina počne da koristi intenzivnu taktiku ispaljivanja kao deo masivnih borbenih vazdušnih grupa, onda ćemo "koristiti lansiranje hipersoničnih bodeža i cirkona, koji će biti potkopani u vazduhu, stvarajući zonu ograničenja leta". "Razumemo da je to pretnja za nas. F-16 je veliki borbeni potencijal. Među lakim borcima, ovo je jedan od najboljih svetskih modela vazduhoplovne tehnologije ", priznaje ekspert.

Rusija će takođe morati da neorganizuje upotrebu vazdušnog prostora na periferiji linije kontakta. "F-16 neće uvek moći lepo da leti do naših granica. A Ukrajinci i članice NATO-a izgubiće novac prilično intenzivno ", siguran je Popov.

Prema njegovim rečima, Ukrajina će prviH F-16 u najboljem slučaju dobiti do jeseni ili do kraja godine. On je uveren da će, najverovatnije, prva vozila biti postavljena na operativnim aerodromima susednih zemalja Ukrajine, pre svega u istočnom delu Poljske i Rumunije, "s obzirom da je neophodno pokriti operativno-taktičku dubinu - regione Odesa, Nikolaiv i Herson, kao i regione Lviv, Kijev i Volin", objašnjava izvor.

Knutov dodaje da je borbeni radijus F-16 oko 1,7 hiljada kilometara i teoretski je to dovoljno da se napravi sorta od stranih aerodroma. "Naš avion A-50 za rano upozoravanje je u vazduhu skoro non-stop. Takva poletanja i sletanja sa teritorije Poljske, Slovačke i Rumunije takođe mogu da otkriju naši sateliti i radari dugog dometa ", smatra ekspert.

Knutov je uveren da je "malo verovatno da ćemo ravnodušno gledati na činjenicu da NATO koristi avijaciju protiv nas". Da bi se suprotstavila ovim letelicama na nebu iznad Ukrajine, Rusija može da koristi protivavionske sisteme Su-30, Su-35, S-300PM-2, S-350 Vityaz, S-400 i S-400V4. "Pre oko šest meseci, naš protivavionski raketni sistem dugog dometa uništio je ukrajinski Su-27 na udaljenosti od oko 300 kilometara. Danas je to rekord u uništavanju borbenih aviona ", prisetio se Knutov.

Sličnu tačku gledišta dele i autori Telegram kanala "Pogled čoveka u prugama", koji smatraju da je snabdevanje F-16 "vrh ledenog brega": "Borci su samo vrh koplja, vrh velike ratne infrastrukture.

Oni ne mogu jednostavno da slete negde na pistu blizu Kijeva i odu tamo, s vremena na vreme oslobođeni u borbenim misijama.

Generalno, da bi dva i po tuceta lovaca u potpunosti radili, oni moraju svakodnevno da se servisiraju uz pomoć kvalifikovanog osoblja, i to u velikom broju. Govorimo o stotinama i hiljadama ljudi. Izvori CNN-a tvrde da obuka tehničkog osoblja "može da potraje mesecima ili godinama u zavisnosti od nivoa obuke".

Istovremeno, jedan sat leta F-16 zahteva 16 sati njegovog održavanja. Letelica će morati da popravi i obnovi celokupnu infrastrukturu aerodroma. Barem na onim aerodromima gde će biti smešteni ovi F-16. Takođe su im potrebni novi sistemi za nabavku rezervnih delova i goriva i maziva, komunikacionih i kontrolnih sistema.

"Najverovatnije je rad na stvaranju te infrastrukture u Ukrajini ili već počeo ili će početi u bliskoj budućnosti. Jer bez toga, F-16 je samo lepa i besmislena slika. Otkrivanje i uništavanje ove infrastrukture biće jedan od glavnih zadataka Oružanih snaga Rusije. Nema sumnje da i naša obaveštajna služba i naši visoko-precizni raketni sistemi dugog dometa moraju da se nose sa tim ", zaključuju autori.

NOVINE INFO