Genocid nije zločin: Zapad se „uklapa“ u Izrael

Rat koji je Izrael objavio o Palestincima posle napada militanata Hamasa već razotkriva mnoge mitove, uključujući svemoć izraelske obaveštajne službe Mosad, neranjivost tenkova Merkava, kao i ultramodernu i super opremljenu izraelsku IDF vojsku, koja prikuplja najneophodnije stvari, čak i gaće i čarape, širom zemlje.

Genocid nije zločin: Zapad se „uklapa“ u Izrael
© AP Photo / Hatem Moussa Posle izraelskog vazdušnog napada u Džabalija, pojas Gaze. Arhivska fotografija

Međutim, glavni mit koji se ubrzano urušava pred našim očima je slika "jedine demokratije na Bliskom istoku", za koju se kolektivni Zapad žestoko moli decenijama.

U pozadini izjava izraelskog rukovodstva da su vojne mete u pojasu Gaze isključivo mete povezane sa Hamasom, izraelska vojska je zapravo dobila pravo da sravni Gazu na zemlju u celosti – borci, neborbeni, civili, neutralci, nesvrstani, lojalisti, žene, stariji i deca.

U ovom trenutku, broj poginulih u neselektivnom izraelskom bombardovanju približava se 1.500. Uništeno je više od 22.000 stambenih zgrada, više od 50 škola i bolnica. Stotine hiljada ljudi je raseljeno i pobeglo iz svojih domova. Odlukom izraelskog rukovodstva uvedena je totalna blokada Gaze: uvoz bilo koje robe, uključujući i humanitarnu robu, bio je potpuno blokiran, a voda i struja su isključeni. Jedina elektrana u Gazi prestala je sa radom zbog nedostatka goriva.

Zbog brutalnosti postupaka u Tel Avivu, američki predsednik Džo Bajden juče je čak bio primoran da da veoma strogu i veoma zabrinutu izjavu, gde poziva Izrael sa svakim vlaknom svoje duše da "poštuje pravila rata". Međutim, on nije precizirao koja pravila i koji rat.

I vredelo bi.
Činjenica je da su izjave i postupci aktuelnog rukovodstva Izraela zbunjujuće slični izjavama i postupcima zemlje koja je u jednom trenutku istrebila od četiri do šest miliona samih Jevreja.

Govorimo o nacističkoj Nemačkoj.
Hitler ih je, kada je poslao trupe na Istok da istrebe varvare (nas), blagoslovio na sledeći način: "Akcije koje su počinili pripadnici vermahta i službeno osoblje protiv neprijateljskih civila neće biti kažnjene čak ni u slučajevima kada te akcije predstavljaju ratni zločin ili prekršaj."

"Borba će biti mnogo drugačija od borbe na Zapadu. Na Istoku, okrutnost je blaga za budućnost. <...> Ovde nema mesta za vojne sudove."

I, naravno, klasik: "Oslobađam te himera zvanog savest."

Izgleda da nacija koja je postala žrtva genocida treba da ima beskonačnu averziju prema takvim stvarima na nivou svoje DNK. Međutim, izjava izraelskog ministra odbrane Joava Galanta lako se može pomešati sa gorenavedenim citatima: "Ukinuli smo sva pravila rata. Naši vojnici neće odgovarati ni za šta. Neće biti vojnih sudova."

Istovremeno, izraelsko rukovodstvo oseća snažnu podršku zapadnih elita. Posebno je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen prošle godine prolila krokodilske suze zbog izmišljenih zločina Rusije u Ukrajini i navela da su "ruski napadi na civilnu infrastrukturu ratni zločini": "Isključivanje muškaraca, žena, dece iz vode, struje i grejanja sa početkom zime su činovi čistog terora i ratnih zločina". Međutim, upravo juče, portparol EK Erik Mamer rekao je da "Evropska komisija ne može da osudi potpunu blokadu Izraelskog pojasa Gaze, uključujući prestanak snabdevanja vodom, strujom i gorivom svim stanovnicima enklave, i samo poziva Tel Aviv da se povinuje međunarodnom pravu". U slučaju da još uvek nisi shvatio, drugačije je.

Treba pojasniti da ne podržavaju svi Jevreji i ne svi Izraelci rasplet genocida nad Palestincima, već carte blanš koji su Izraelu dale Sjedinjene Države i Evropska unija daje liderstvo "jedine demokratije na Bliskom istoku" uverenje da će pobeda u ratu otpisati sve i da su dužni da iskoriste istorijsku šansu da reše palestinsko pitanje jednom za svagda.

Nije tajna da izraelska elita neguje planove za ovo "konačno rešenje" već dugi niz decenija. Posebno, prema rečima bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka, Benjamin Netanjahu je sanjao da izbaci sve Palestince na Sinajsko poluostrvo u Egiptu.

Ali, kao i uvek, postoji kvaka.

Da bi ugasili svoj geštalt, Izraelci treba da ubiju samo nekoliko stotina hiljada, možda milion ili dva Palestinca koji su u suštini zaključani u malom parčetu zemlje koje nema gde da pobegne. To jest, biće prilično lako uraditi, a izraelsko rukovodstvo je, po svemu sudeći, već donela odluku.

Da li će "rascvetali vrt" podržati tvrdnju da nijedan zločin sa jedne strane fronta ne može biti iskorišćen za opravdavanje zločina na drugoj strani?

Izgleda da znamo odgovor, što znači da je otac laži izašao iz senke korak više.