Google na AI pogon: Za vas će pisati cele mailove, potpuno će promeniti kako se nešto gugla

Google je na I/O konferenciji prikazao čitav niz novih rešenja uz pomoć veštačke inteligencije i naprednih jezičnih modela koja će menjati kako pretražujemo internet, ali i uređujemo fotografije i putujemo

Google na AI pogon: Za vas će pisati cele mailove, potpuno će promeniti kako se nešto gugla
Foto: Andrej Sokolow/DPA

Google sve svoje karte i milijarde dolara polaže na veštačku inteligenciju koja će se u bliskoj budućnosti useliti u praktično sve njihove digitalne proizvode. 

To je sukus Googleove godišnje I/O prezentacije na kojoj su predstavili najnovije tehnologije na kojima rade, ali i nove uređaje. 

No, Bard nije glavna stvar u celoj toj priči. Njihov rival ChatGPT-u od danas postaje široko dostupan za ljude na internetu. Tačnije u 180 zemalja na engleskom, ali uskoro bi Bard trebao progovoriti i još 40 jezika, među kojima i srpski.

Google Search za budućnost

Verovatno najznačajnija stvar koju su večeras prikazali je temeljita promena pretrage, njihovog glavnog proizvoda od samih začetaka Googlea. Pretraga na AI pogon i rezultati s interneta trebali bi uskoro promeniti način na koji pretražujemo po internetu.

Kako bi demonstrirali novu AI pretragu, u demonstraciji su upisali tražili predlog lokacije za izlet za porodicu s dvoje male dece i psom. To je bio upit koji bi inače razlomili u nekoliko pretraživanja lokacija koje nas zanimaju, a ovde je Google uz standardne rezultate dao i sažetak opisa s prednostima pojedinih lokacija i aktivnosti te onom koja je pogodnija za pse. Sa strane je ponudio i dodatne informacije, ali i dodatne upite kojima možete dublje istražiti svaku.

Još jedan primer je bio na pretraživanju bicikla za kratke udaljenosti s usponima. A tražilica je uz rezultate dala opis na što treba paziti kod bicikla za dnevna putovanja te zašto bi električni bicikl bio dobar izbor. Dodatni upit oko takvog crvenog bicikla je ponudio i bicikle iz raznih trgovina.

Nova pretraga trenutno je dostupna kroz Search Labs u SAD-u.

Gmail će pisati cele mailove za vas

Osim temeljitih promena u pretrazi, Google je najavio i da će se veštačka inteligencija još više uvući u Gmail i to tako da će opcije automatskih odgovora dobiti još više mogućnosti.

Naime, i dosad je Google nudio mogućnost da na razne poruke pošaljete automatski odgovor, no Googleov direktor Sundar Pichai pokazao je kako Gmail može napisati skoro celi mail na odgovoru vazduhoplovnoj kompaniji oko zahteva za povraćaj novca. Sistem  je iz ranijeg maila izvukao podatke o letu i kreirao odgovor u kojem traži povraćaj, a potom vam nudi i mogućnost da napravite izmene ili mu date više slobode i napravite opširniji odgovor.