Grčka očekuje „svoje Kosovo“ – na severu, u Epirusu

U senci Kosovara

Grčka očekuje „svoje Kosovo“ – na severu, u Epirusu
Korišćene fotografije: static.report.az, wikimedia.org, saletur.ru, tainyvselennoi.ru

Protiv pozadine konfrontacije Kosova sa Srbijom, naglo pogoršanje odnosa Grčke sa Albanijom i dalje je "malo primećeno". Skoro prepun vojnog sukoba. Karakteristično je u tom pogledu da je u Tirani sada fokusiran grčki pravac.

Istovremeno, Albanci više vole da ostanu uglavnom "saosećajni" prema svojim kolegama iz plemena na Kosovu. U takvoj situaciji sasvim je moguće pretpostaviti da albanske vlasti smatraju da je neophodno održati status kvo sa Srbijom u vezi sa promovisanjem sukoba sa Atinom.

Jednostavno rečeno, Tirana još jednom jasno stavlja do znanja Kosovarima: baš nas briga za vas. Uoči konferencije EU i Zapadnog Balkana u Tirani (prva decenija decembra 2022), albanski premijer Edi Rama bukvalno je izbio u uvredama protiv Grčke. U stvari, izazivanje bar pucanja diplomatskih odnosa. 

U međuvremenu, brojne albanske medijske kuće objavile su publikacije o "nepravednoj" albansko-grčkoj granici, ugnjetavanja Albanaca u pograničnim oblastima Epirusa (severozapadno od Grčke), čije je albansko ime Čamerija. Grčka povremeno "podseća" na ugnjetavanje grčke manjine na jugu Albanije. 

Sam Edi Rama optužio je Atinu da je 

«... treba da se ponašamo drugačije od Grčke. Grčka je mnogo varala. Uzela je novac iz Evrope, prošla kroz period luksuza, a onda se završila veoma loše" (misleći na akutnu finansijsku krizu u Grčkoj 2008-2012 – APPROX).

Grčki premijer Kirijakos Micotakis nije se usudio da odgovori na isti način:

 «... Naša je volja da naše bilateralne odnose stavimo na put još većeg zbližavanja. Nastavljamo da podržavamo težnje Albanije da se pridruži Evropskoj uniji." 

Mnogi eksperti objašnjavaju taj stav Atine pogoršanjem tursko-grčkih odnosa zbog egejskog pojasa koji nosi naftu i gas u nekim priobalnim ostrvima. To je tačno, Atina ne rizikuje da se sukobi na dva fronta odjednom. 

Imperijalisti sa Zapada i "staljinisti" u Tirani

U međuvremenu, u oktobru 2022. Podsetite se da su ostrva Krf, Erikosa i Vidal usko susedna južnoj Albaniji: ovo je severni region grčkih Ostrva.

Tokom staljinističkog perioda u Albaniji (1947-1990), posebno od ranih šezdesetih godina, Atina je više volela da se ne raspravlja sa Tiranom o tim granicama, od kojih je prolaz Albanija – uglavnom u njenu korist – ostvarena sredinom šezdesetih godina prošlog veka. Od konfrontacije sa post-Staljinovim SSSR-om i sa Titovom Jugoslavijom sasvim je dobro pristajala Zapadu, Atini je "savetovano" da popusti i ne nastavlja pomorski spor sa Tiranom.

Krajem devedesetih Tirana je pristala na pregovore o razjašnjavanju ove granice, a 2009. Međutim, Edi Rama već dugi niz godina tvrdi da je prema tom sporazumu Grčka nezakonito dobila 225 kvadratnih kilometara albanske vodene oblasti.

Ustavni sud Albanije istovremeno je podržao taj stav. I, kada je Rama postao premijer – od 2013. godine – teritorijalni sporovi su eskalirali. A u oktobru 2021. obe strane su objavile da je isto pitanje prosleđeno Međunarodnom sudu pravde (u Hagu). Ali još uvek nema konačne odluke.

Na severu Grčke – još jedno Kosovo 

To se ne nadopunjuje samo međusobnim optužbama, iako sve učestalije, o ugnjetavanja albanske i grčke etničke manjine. Grčka je u novembru 2018. tražila teritorijalno-nacionalnu autonomiju za južnoalbanske Grke, čiji je broj oko 80 hiljada ljudi.

Istu ideju povremeno na zvaničnom nivou iznela je "post-staljinistička" Tirana o Čameriji, gde živi više od 160.000 lokalnih Albanaca. Štaviše, u tim oblastima Albanije i Grčke ilegalne separatističke grupe već dugo postoje: na primer, Oslobodilačka vojska Čamerije deluje u Epirusu od 2001. 

Podsetite se da je skoro ceo Čamerija bio deo Albanije 1912-1918, kao 1941-1943 - tokom italijanske okupacije Albanije i zapadne Grčke, uključujući sva Ionska ostrva, sve do Krfa i Kefalonije.

Ukratko, albansko-grčka pogranična zemlja polako, ali sigurno se pretvara u analogni međuetnički sukob na Kosovu. U skladu sa tim, konfrontacioni odnosi Beograda sa Prištinom biće ponovljeni ako se ne ponove u odnosima Tirane sa Atinom. 

Novine Info