Gubici Ukrajinaca u pravcu Krasnog Limana i Donjecka; Kijev dovlači pojačanja u Bahmut

U TOKU je 380. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Bitka za Bahmut i dalje traje, iako ruske snage kontrolišu čitavo područje istočno od reke Bahmutke. Nastavljeno je granatiranje Ukrajine, a na udaru su i dalje energetski objekti.

Gubici Ukrajinaca u pravcu Krasnog Limana i Donjecka; Kijev dovlači pojačanja u Bahmut
Foto AP

Gubici Ukrajinaca u pravcu Krasnog Limana i Donjecka

Peskov: U Ukrajini postoje i trezveni pristupi

Uprkos propagandnim tokovima mržnje i ispiranja mozga ukrajinskom stanovništvu, u toj zemlji i dalje postoji trezveni pristup kada je reč o budućim odnosima sa Rusijom, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Tim rečima Peskov je prokomentarisao izjavu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Alekseja Danilova koji je rekao da se sve više Ukrajinaca zalaže za mirovne pregovore sa Rusijom.
„Budućnost naših međusobnih odnosa je neizbežna jer su naše zemlje susedske, to je očigledno“, ocenio je Peskov.
Podsetimo, ukrajinski političar je prethodno rekao da je sve više građana u Ukrajini koji smatraju da bi trebalo pokrenuti pregovore sa Rusijom, te je ocenio da je to opasan trend.
„Imajte u vidu, takvih (koji se zalažu za pregovore sa Rusijom) ima sve više. To je veoma opasna tendencija kada ljudi, čak iz zapadne Ukrajine, počinju da govore o takvim stvarima“, rekao je Danilov.

Vazdušna uzbuna u svim regionima Ukrajine

Kako je saopštila posmatračka grupa "Beloruski gajun", u 09:02 u Belorusiji na aerodromu "Mačulišči" snimili su poletanje ruskog lovca MiG-31K, koji je sposoban da nosi hipersonične rakete "Kinžal".

Na aerodromu je zabeleženo sletanje aviona nakon čega su počela upozorenja o vazdušnim napadima u Ukrajini.

Vagner ušao u bahmutski AZOM

Jurišne grupe PMC „Vagner“ ušle su na teritoriju "Artjomovskog kombinata za preradu metala“ (AZOM) sa severa i počinju da se kreću duboko na teritoriju industrijskog preduzeća.

AZOM je ogromna oblast sa gustim industrijskim razvojem i mrežom podzemnih vodovoda koji idu ispod zemlje na desetine spratova.

Rusija upozorava NATO: Isporuka aviona Kijevu značiće direktno uključivanje u sukob u Ukrajini

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski upozorio je zemlje NATO-a da će isporuka borbenih aviona Ukrajini značiti direktnu umešanost tih država u sukob u Ukrajini.

 -Mnogo je naznaka da Zapad ne želi da prihvati realnost, oni žele eskalaciju situacije, hoće da šalju sve više oružja. Sada je doneta odluka o slanju tenkova što, naravno, neće izmeniti situaciju na bojnom polju. Zatim neki govore o mogućnosti isporuke aviona Kijevu. Ne znam u kojoj meri je to realno- rekao je Poljanski u intervjuu novinaru Džeksonu Hinklu.

Kako je dodao, avioni će podrazumevati „mnogo stvari, a to može predviđati direktno uključivanje zemalja NATO-a po pitanju tehničkog održavanja i aerodroma jer u Ukrajini nema tako mnogo aerodroma koji su pogodni za to“.

-Zamislite da ti avioni poleću u Poljskoj, ulaze u ukrajinski vazdušni prostor, a zatim se vraćaju u Poljsku na održavanje. Hoće li u tom slučaju Poljska biti umešana? Mislim – da. To je direktno učešće. Dakle, mnogo pitanja i premalo razmišljanja na Zapadu- rekao je Poljanski.

Po njegovim rečima, ukrajinski režim bi bio veoma zainteresovan za direktno uključivanje NATO-a u sukob „jer je to jedina šansa za režim Vladimira Zelenskog da preživi“.

 -Postoji niz političara u SAD, u Evropi koji govore 'treba da pošaljemo vojsku, da treba da ratujemo'. Shvatate li šta znači početak trećeg svetskog rata jer govorimo o pokušaju da se pobedi nuklearna država- konstatovao je Poljanski.

Uzbuna za vazdušnu opasnost u istočnoj Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u tri istočne oblasti Ukrajine, u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kako se navodi, sirene za vazdušnu opasnost aktivirale su se nešto posle četiri sata ujutru.

Ubrzo nakon toga oglasio se i predstavnik vojne administracije Dnjepropetrovske oblasti koji je rekao da je tokom bombardovanja uništen jedan objekat energetske infrastrukture.

Aksjonov: Izgradnja odbrambene linije Krima ide po planu

 -Izgradnja odbrambene linije na Krimu teče po planu, uzeto je u obzir iskustvo ratnih dejstava- rekao je Sergej Aksenov u intervjuu za RIA Novosti.

Ranije je Aksenov najavio početak utvrđivanja na teritoriji poluostrva kako bi se obezbedila bezbednost njegovih stanovnika.

Ukrajinske trupe granatirale Pantelejmonovku

DNR je saopštila da su ukrajinske trupe ispalile četiri NATO granate na Pantelejmonovku.

 -Ukrajinske trupe u 7.20 ispalile su četiri granate „NATO” kalibra 155 milimetara na Pantelejmonovku - saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZCCC).

 -Zabeležena je vatra iz VFU na pravcu: 7.20 – naselje Suhaja Balka – naselje Pantelejmonovka: ispaljene su četiri granate kalibra 155 mm - piše u Saopštenju.

Rogov: Ofanziva u oblasti Zaporožja mogla bi biti fatalna za Oružane snage Ukrajine

 -Ofanziva u regionu Zaporožja mogla bi da bude kobna za ukrajinsku vojsku - izjavio je Vladimir Rogov, prenose RIA Novosti.

Ranije je objavljeno da ukrajinske trupe planiraju napade na oslobođeni deo Zaporoške oblasti kako bi došli do obale Azovskog mora. 

Ukrajinske trupe granatirale Golmovski u DNR

Ukrajinski vojnici su u 1.00 ispalili osam granata kalibra „NATO“ 155 milimetara na Holmovski, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

 -Zabeležena je vatra sa strane VFU u pravcu: 1.00 – naselje Pleščejevka – naselje Golmovski: ispaljeno je osam granata kalibra 155 milimetara - navodi se na Telegramu.

BONUS VIDEO: