HIT! Autonomna vozila prave haos po ulicama San Franciska- Samovozeći taksi WAYMO blokirao vatrogasce na zadatku

Autonomni taksi Waymo izazvao je haos u svom kretanju za vreme požara u San Francisku, otkrivajući izazove sa kojima se vozila bez vozača suočavaju u reagovanju na neuobičajene situacije i komande hitnih službi.

HIT! Autonomna vozila prave haos po ulicama San Franciska- Samovozeći taksi WAYMO blokirao vatrogasce na zadatku
Waymo robo taxi se zaustavio u domu tokom demonstracijske vožnje u sunset distriktu San Francisco, Calif. Sreda, 25. avgust 2021. Waymoovi robo taksiji sada nude vožnje kako bi izabrali javnost u San Francisku koji su primljeni u njen program testiranja.

Vatrogasci i policajci su očajnički radili da spreče vozilo bez vozača da pregazi crevo kojim su vatrogasci gasili požar.

Business Insider izveštava da je autonomni taksi Waymo imao problema sa navigacijom na mestu požara u San Francisku, ističući poteškoće sa kojima automobili bez vozača reaguju na neuobičajene okolnosti i komande osoblja za hitne slučajeve.

Prema izveštaju Mission Local , robotaksi kojim upravlja Waymo naleteo je na mesto požara izazvanog eksplozijom i odbio da se skloni sa puta. Policajci se mogu videti kako koriste različite taktike da spreče električni automobil da pregazi vatrogasno crevo na snimcima kamere tela. “Ne zna šta da radi!” vikao je jedan oficir na mestu događaja.

Policajac je upalio baklju u pokušaju da zaustavi automobil, nadajući se da će dim sprečiti taksi da pređe vodenu liniju. Policajci su pokušali da zaustave taksi, ali je on nastavio da se kreće napred.

Nakon razgovora sa predstavnikom Waymo-a preko zvučnika automobila, automobil je konačno pomeren. Nedugo kasnije, stiglo je pomoćno vozilo koje je uklonilo automobil sa lica mesta.

Portparol Waymo-a rekao je insajderu da je kompanija nadogradila svoju tehnologiju. „Blisko sarađujemo sa službenicima za javnu bezbednost kako bismo osigurali bezbedno uvođenje naše tehnologije na svako tržište na kojem poslujemo. Kao deo obuke, Waymo navodi najbolje prakse, deli svoj vodič za prvu pomoć i pruža broj telefona za direktan kontakt sa Vaimoom u slučaj zaustavljanja“, rekao je portparol.

Uprkos ovim razvojima, reagovanje na neuobičajene okolnosti ili zahteve osoblja za hitne slučajeve i dalje je teško za autonomne taksije. U nedavnom TikTok video snimku koji je postao viralan, policajac je više puta davao znak da se Waymo taksi zaustavi, ali su se putnici unutra smejali i pokušavali da objasne policajcu da oni ne voze auto.

U jednom nedavnom incidentu ove nedelje, pet Waymo samovozećih automobila blokiralo je saobraćaj u jednoj stambenoj ulici u okrugu Balboa Terasa u San Francisku. Čini se da je gusta magla koja je prekrila ovo područje sprečila autonomna vozila da se kreću. Konvoj sa softverskim pogonom naišao je na maglu i odlučio da stane, nenamerno uzrokujući saobraćajnu gužvu, tvrdi portparol Weyma Kris Boneli. Nakon nekog vremena, magla se povukla i saobraćaj je nastavio svoj tok nakon nekoliko minuta zbunjenih pokušaja drugih vozača da zaobiđu samovozeće automobile.

Novine Info/Breitbart