HRVATSKA JE EVROPSKO ŽARIŠTE: Vratila se jedna od najzaraznijih bolesti

NEDUGO nakon što je prošle godine zvanično proglašen kraj pandemije korona virusa, slučajevi velikog kašlja su u porastu poslednjih meseci širom Evrope, piše "Politiko", a Hrvatska je trenutno evropsko žarište ove zarazne bolesti.

HRVATSKA JE EVROPSKO ŽARIŠTE: Vratila se jedna od najzaraznijih bolesti
Foto Shutterstock

Portal piše da se ova infekcija iz prošlih vremena, vratila na Zapad nakon porasta broja slučajeva morbila, sifilisa, gihta, gube (lepre) i malarije.

U Češkoj, odakle stižu izveštaji o nestašici vakcine protiv velikog kašlja, broj slučajeva najveći je u poslednjih 60 godina, podaci su Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Do naglog porasta poslednjih meseci došlo je i u Danskoj, Belgiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

- Ove godine infekcije su dramatično porasle i mogle bi premašiti bilo koji godišnji ukupan broj u poslednjih više od 30 godina - kaže Pol Hanter, lekar i profesor medicine.

Prošle godine u Engleskoj su zabeležena ukupno 853, a samo u februaru ove godine evidentirano je 913 slučajeva velikog kašlja, podaci su Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva.

Trenutno je evropsko žarište Hrvatska, koja je u poslednjih 15 meseci prijavila 6.381 slučaj, navodi "Politiko".

Jedan od razloga za širenje ove bolesti Evropom je pad broja vakcinisanih, navodi se u izveštaju britanskog medicinskog časopisa.

U većini evropskih zemalja bebe dobijaju prve dve doze kombinovane vakcine protiv velikog kašlja, difterije i tetanusa između dva meseca i godinu dana starosti, drugu dozu do svoje druge godine i poslednju između treće i sedme godine života, podseća "Politiko".

Da bi se novorođenčad zaštitila od bolesti, trudnicama se nudi vakcina protiv velikog kašlja.

Pratite NOVINE INFO vesti prema vašim interesovanjima na

Novosti Google News