HRVATSKA NA NOGAMA ZBOG AKCIJE „NEMEZIDA 7“: Mladić (21) uhapšen zbog serije zločina - dopisivao se sa maloletnicama, a neke je i silovao

ZAGREBAČKA policija uhapsila je mladića (21) koji je, koristeći društvene mreže, za kratko vreme počinio čak 56 kaznenih dela.

HRVATSKA NA NOGAMA ZBOG AKCIJE „NEMEZIDA 7“: Mladić (21) uhapšen zbog serije zločina - dopisivao se sa maloletnicama, a neke je i silovao
Foto: Profimedia

Na internetu se dopisivao sa maloletnim devojčicama sa kojima se nalazio, a neke je od njih i silovao. Brojni zločini možda nikada ne bi bili ni otkriveni da se nesrećne devojčice nisu poveravale drugaricama, a onda je alarmirana policija.

Akcija hvatanja silovatelja imala je kodni naziv "Nemezida 7", a bili su uključeni policajci iz Zagreba i Varaždina. Na društvenim mrežama su, gotovo dva meseca, pratili mladića koji je nastavljao dopisivanje i ubrzo su došli do zastrašujućih saznanja polnog zlostavljanja dece. Ukupno je bilo 35 devojčica koje su bile žrtve, u spektru različitih nedela sa maloletnicama, od pornografije do podvođenja. Nasilnik je nekoliko maloletnih devojčica i silovao, a neke je ucenjivao da će objaviti kompromitujući materijal ako kažu šta im se dogodilo.

Među žrtvama je čak 31 maloletna osoba, a policija sada istražuje koliko su dugo bile žrtve polnog zlostavljanja i da li je bilo još žrtava.

Postoji aplikacija Red baton, na kojoj žrtve mogu da prijave zlostavljače. U poslednje vreme u Hrvatskoj je bilo više slučajeva da su zlostavljači dolazili u kontakt sa žrtvama preko društvenih mreža, izbegavajući da budu pravovremeno otkriveni.

Policija želi da otkrije da li je mladić imao pomagače, ili je delovao sam. Nastoji da uključi i školski sistem da bi prevencija takvih zločina bila efikasnija, jer je sve više maloletnika koji nasedaju seksualnim predatorima na internetu. Zlostavljač je u zatvoru, a ima indicija da je čak stotinak mladih devojaka u protekle četiri godine bilo u kontaktu sa njim.

Novine Info/Mediji