I NEMAČKI SPECIJALCI SPREMALI DRŽAVNI UDAR? Racija izvedena u kasarni čuvene jedinice KSK, pali zaverenici i u Austriji i Italiji

HILJADE policajaca izvelo je u sredu seriju racija širom Nemačke protiv desničarskih ekstremista koji su navodno pokušavali da izvedu državni udar, piše britanski Gardijan.

I NEMAČKI SPECIJALCI SPREMALI DRŽAVNI UDAR? Racija izvedena u kasarni čuvene jedinice KSK, pali zaverenici i u Austriji i Italiji
Foto: Profimedia/Ilustracija

Gotovo 3.000 policajaca vrši pretrese na 130 lokacija u 16 nemačkih država. Na njihovoj meti su pristalice takozvanog pokreta građana Rajh, čiji članovi odbacuju posleratni ustav Nemačke i pozivaju na zbacivanje vlade.

Tužioci su saopštili da su 22 nemačka državljana privedena pod sumnjom za "članstvo u terorističkoj organizaciji".

Još tri osobe, među kojima je i jedan ruski državljanin, osumnjičene su da su podržavale organizaciju, rekli su oni.

Špigl je izvestio da su pretresene lokacije uključivale i kasarnu nemačke jedinice specijalnih snaga KSK, u jugozapadnom gradu Kalv. Jedinica je u prošlosti bila pod istragom zbog ekstremističkih stavova pojedinih pripadnika. Savezni tužioci su odbili da potvrde ili demantuju da je kasarna pretresena.

Pored Nemačke, tužioci su rekli da je jedna osoba privedena u austrijskom gradu Kicbilu, a druga u italijanskom gradu Peruđi.

Tužioci su rekli da su osumnjičeni kolovođe, identifikovani samo kao Hajnrih XIII PR i Rudiger v P, optuženi da su prošle godine osnovali "terorističku organizaciju sa ciljem da uruše postojeći državni poredak u Nemačkoj i zamene ga sopstvenim oblikom države, koji je već u toku osnivanja."

Osumnjičeni su bili svesni da se njihov cilj može postići samo vojnim sredstvima i silom, rekli su tužioci.

Navodno su verovali u "teorije zavere vezane za takozvane građane Rajha, kao i ideologije Qanona", navodi se u saopštenju tužilaca.