INFLACIJA NE BIRA: Ova evropska država beleži najmanji broj venčanja u poslednjih devet godina

RASTUĆA inflacija uticala je negativno na venčanja u Mađarskoj, koja su bila podstaknuta izdašnim porodičnim merama premijera Viktora Orbana prethodnih godina, pa je broj sklopljenih brakova na najnižem nivou u poslednjih devet godina.

INFLACIJA NE BIRA: Ova evropska država beleži najmanji broj venčanja u poslednjih devet godina
Foto: Free Images Pixabay

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, učinio je mnogo za mladence prethodnih godina - zaustavio je poreze, dao stambenu podršku, jeftine kredite u vrednosti od oko pet odsto, kako bi se sprečio demografski pad Mađarske, prenosi Rojters.

Te mere su donele procvat prethodnih godina, pa je Mađarska postala jedna od zemalja EU sa najvećom stopom sklopljenih brakova, sa 6,9 venčanja na 1.000 stanovnika u 2020. godini, na osnovu podataka Evrostata.

Uticaj Orbanovih mera je bio toliko jak da su sociolozi rekli da je Mađarska bila jedina zemlja na svetu gde broj venačanja nije opao čak ni tokom pandemije kovida 2020. godine.

Situacija se sada menja, pa je projektovano da Mađarska ima najveću prosečnu inflaciju ove godine u EU sa 16,4 odsto, usled sve većih cena hrane, struje i brojnih službi, što je podiglo cenu venčanja i narušilo Orbanove mere.

U januaru, broj zabeleženih venčanja u Mađarsku pao je na 1.230, što je najmanja brojka još od januara 2014. godine. Visoki istraživač na Mađarskom demografskom institutu Livija Murinko, rekla je da je velika inflacija doprinela padu u broju venčanja, nakon nekoliko uspešnih godina.

- Bukvalno svako ko je potencijalno mogao da se venča, to je učinio. Nismo mislili da će taj 'bum' da bude jak i dugo da traje, ali sada će se sve vratiti u neku ravnotežu - dodala je ona.

Novine Info/Tanjug