ISLAMISTI PRETE FRANCUSKOJ I ŠVEDSKOJ: Al Kaida ponovo cilja Evropu

Al Kaida je zapretila Francuskoj i Švedskoj novim atentatima. Na meti su "jedno ministarstvo u Parizu" i "švedska ambasada".

ISLAMISTI PRETE FRANCUSKOJ I ŠVEDSKOJ: Al Kaida ponovo cilja Evropu
Foto: Goran Čvorović

Pretnja se pojavila u poslednjem broju magazina "Sada al-Malahim", krila Al Kaide na arapskom poluostrvu, koja najveće uporište ima u Jemenu.

U ovom članku predstavljena je i montaža maskiranog čoveka s oružjem ispred francuskih policajaca u suzama, koji se nalaze u drugom planu.

- Shvatiće tek kada budu čuli vesti kao što su "Švedska ambasada je sravnjena snažnom eksplozijom" ili "izvršen je oružani napad na jedno ministarstvo u Parizu" – ističe se u pretnji.

Čini se da je zvanični Stokholm prvi na udaru, zbog spaljenih kurana.

- Sada je jasno da je Švedska preuzela vođstvo rata protiv islama i muslimana među zemljama EU, rivališući za prvo mesto sa Francuskom, Danskom i ostalima u trci protivljenju Bogu i njegovom glasniku – istakla je Al Kaida.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Daramen je još pre nekoliko meseci upozorio da je opasnost od islamističkog terorizma ponovo porasla. Ovih dana je izjavio da je terirostička pretnja u Francuskoj "veoma jaka".

Ovdašnji mediji ističu da Francuskoj nije baš prijatno što je ova poruka primljena usred Svetskog prvenstva u ragbiju i u vreme poslednjih priprema za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

Goran Čvorović Od stalnog dopisnika - PARIZ