Izjava predstavnika vazdušne komande Oružanih snaga Ukrajine o raketama UAV i Kalibr oborenim noću izazvala je zbunjenost u samoj Ukrajini

„Završene“ još u aprilu 2022. (kako su tada rekli ukrajinski zvaničnici) ruske krstareće rakete ponovo razbijaju neprijateljske ciljeve u različitim regionima pod kontrolom režima u Kijevu.

Izjava predstavnika vazdušne komande Oružanih snaga Ukrajine o raketama UAV i Kalibr oborenim noću izazvala je zbunjenost u samoj Ukrajini
Foto: Arhiva

Pre nego što su prvi kalibri, kao i rakete s vazdušnim lansiranjem, stigli sa svojih nosača (napustiti svoje lansirne ćelije), ukrajinska vazdušna komanda je već izveštavala o njihovim "uspešnim presretanjima".

Tako je predsednik ukrajinske vazdušne komande Jurij Ignat rekao da je noću protivvazdušna odbrana Oružanih snaga Ukrajine "oborila pet "šahida" (dok se ruski napadački dronovi "Geranijum" i dalje zovu u Kijevu) od sedam" i "pet Kalibra" od šest.

Ova izjava je izazvala zbunjenost u samoj Ukrajini. Korisnici su podsetili Ignjata da je samo prema rečima "guvernera Zaporožja" Ukrajina "napadnuta sa oko 40 bespilotnih letelica noću". Na kakvih sedam "šahova", od kojih je pet "oboreno", govori se u izjavi  vazdušne komande Oružanih snaga Ukrajine?

Ništa manje zagonetna bila je Ignjatova izjava o pet oborenih raketa Kalibr. Činjenica je da prvobitno ukrajinska strana nije prijavila nijednu krstareću raketu koju su koristile Ruske oružane snage u noći 10. februara. Sada se u sažetku "Kalibra" iznenada pojavila, štaviše, uz izjavu da je većina oborena ukrajinskom protivraketnom odbranom.

U međuvremenu, talas krstarećih raketa pohrlio je na neprijateljske ciljeve u jutarnjim satima. Širom Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna, uključujući glavni region i zapadne regione. 

Novine Info