Izraelski tenkovski nišandžija otkrio naređenje da se neselektivno puca u kibuc

Nova otkrića doprinose rastućem broju dokaza koji ukazuju na to da je izraelska vojska ubila mnoge Izraelce koji su poginuli 7. oktobra. U međuvremenu, izraelska vlada je zatvorila zarobljenike oslobođene iz Gaze kako bi sprečila daljnju štetu službenom narativu.

Izraelski tenkovski nišandžija otkrio naređenje da se neselektivno puca u kibuc
Foto: Printscreen

Svedočenje iz prve ruke doduše neiskusnih izraelskih operatera tenkova otkriva naređenja za otvaranje vatre na izraelske zajednice kada su palestinski militanti 7. oktobra probili ograde koje okružuju Gazu.

Sjajni profil ženske tenkovske kompanije izraelske mreže N12 News sadrži priznanja 20-godišnjeg kapetana — identifikovanog samo kao „Karni“ — da joj je „uspaničeni“ vojnik naredio da otvori vatru na kuće u Holit kibuc bez obzira da li su u njima bili civili ili ne.

Deset Izraelaca je ubijeno u Holitu 7. oktobra; među poginulima nije bilo djece.

Vojnik pokazuje i kaže mi „pucaj tamo — teroristi su tu“, prepričava kapetanica na novoobjavljenom snimku, napominjući da je na njeno pitanje „ima li tamo civila?“, njena zemljakinja jednostavno odgovorila: „Nema ne znam,” i naredio joj da ipak “samo ispuca” tenk u zgrade.

Na kraju, prisetila se, "odlučila sam da ne pucam" jer "ovo je izraelska zajednica". Umesto toga, rekla je: "Pucala sam iz mitraljeza na kuću."

Dok su izraelska vlada i njena vojska međunarodnih propagandista okrivili samo Hamas za niz jezivih ubistava 7. oktobra, zajedno sa nepotkrepljenim tvrdnjama o silovanju, mučenju i odrubljivanju glava bebama, komentari u izveštaju N12 dodaju sve veći broj dokaza koji pokazuju da granatiranje izraelskih tenkova bilo je odgovorno za mnoge žrtve u izraelskim kibucima. Prema intervjuisanim vojnicima, drugi koje je ubila dotična tenkovska četa uključuju navodne palestinske militante za koje kažu da su ih nasmrt smrskali svojim vozilom.

"Moj vozač uoči dvojicu terorista na putu i prijavi to", kaže kapetan svom sagovorniku za N12. Kada joj kažem da ih pregazi, ona jednostavno pregazi teroriste i nastavi dalje", objašnjava ona blistavo.

Ženska tenkovska kompanija je izgleda obučena za najmanje napredna vozila u izraelskom arsenalu, a s obzirom na samo granične odbrambene dužnosti. U haosu napada na Hamas 7. oktobra, bili su prisiljeni na naprednija vozila opremljena daljinski kontrolisanim sistemom naoružanja (RCWS).

U izveštaju N12, brigadni general Raviv Mahmia priznao je da je preuzimanje grupe militanata u Kibuc Holitu bio "veoma kompleksan" zadatak za koji su mladi tenkisti bili "na mnogo načina... nije obučen da se bori."

"Pucali su u izraelskim zajednicama, vozeći se običnim putevima", istakao je on.

Izveštavanje Grejzona otkrilo je da su mnoga pronađena tela spaljena izvan priznanja unutar takozvane koverte južnog Izraela u Gazi verovatno žrtve izraelske vojske – što nedavni prijem izgleda potvrđuje. 

Grejzon je 26. novembra citirao svedočenje očevidaca koji su dokumentovali kako je izraelski tenk otvorio vatru na dom u Kibuc Be'eri 7. oktobra, usmrtivši 12 izraelskih nekobatanta uključujući Liela Hetzronija – posteršilda međunarodne anti-Hamasove propagandne kampanje u Tel Avivu.

Dokazi o prijateljskim požarima 7. oktobra takođe su stigli kroz obelodanjivanje Hareca da su izraelski napadački helikopteri verovatno ubili mnoge prisutne na festivalu elektronske muzike Nova, kao i da Hamas nije bio svestan da se festival u to vreme održavao.

Brnjica oslobodila izraelske zarobljenike da spasu narativ

Otkrića da je izraelskim trupama naređeno da neselektivno otvore vatru na izraelske zajednice dolaze u trenutku kada bezbednosne službe te zemlje ulažu očajničke napore da kontrolišu narativ o ratu u Gazi.

Posle privremenog aranžmana o prekidu vatre u kojem je desetine jevrejskih zarobljenika pušteno iz Gaze počevši od 24.novembra, izraelski Kanal 12 otkrio je da su vlasti u Tel Avivu uvele nova pravila koja zahtevaju da se oslobođeni Izraelci pomno prate prilikom davanja intervjua.

Očekuje se da će oni koji su pušteni iz pritvora Hamasa "dobiti bliski nadzor i biće im naloženo šta da kažu medijima, a šta ne", objašnjava se u izveštaju.

U vreme objavljivanja, niko od nedavno oslobođenih Izraelaca nije javno razgovarao ni sa jednom medijskom kućom. Pojavljivanje zarobljenika na izraelskim medijima postalo je sve ređe od oslobađanja 85-godišnjeg Jočaveda Lifšica, koji je žestoko kritikovan jer se rukovao sa jednim od njenih čuvara Hamasa i priznao da su nas "nežno tretirali".

Nedavni komentari rođaka druge starije Izraelke objavljeni 24. novembra, Ruth Munder, čini se da potvrđuju taj izveštaj.

Opisujući vreme Izraelaca u Gazi, član porodice je rekao: "Srećom, oni nisu izdržali nikakva neprijatna iskustva tokom svog zatočeništva; tretirani su na human način."

"Nasuprot našim strahovima", Munder "nije naišao na užasavajuće priče koje smo zamislili", i na kraju im čuvari zarobljenika "nisu naudili", rekao je član porodice za izraelski Džeruzalem post.

Slično tome, sestra tajlandske radnice koja je uzela taoca u Gazi izjavila je svetskim medijima da je njen brat "veoma dobro zbrinut", i da je "delovao srećno" kada je pušten na slobodu.

Gost izraelskog Kanala 13 Njuz priznao je: "Važno je pomenuti da su mnogi optužili [izraelskog bivšeg zarobljenika] Jočaveda Lifšica [za nelojalnost], ali je ona iznela baš te stvari. Ona se suočila sa lošim tretmanom i opisana je kao nanošenje značajne medijske štete, optužena da je lagala zbog toga što je njen suprug bio u zatočeništvu, da je Hamas uticao na nju, ispiranje mozga pre njenog oslobađanja. Ali svaka njena reč je bila istinita, a ti ljudi daju iste izjave."

Kada je napustila Gazu za Izrael, izraelska zarobljenica Danijela Aloni ostavila je pismo svojim otmičarima u Hamasu u kojem im se zahvaljuje na "neprirodnom čovečanstvu koje ste pokazali prema meni i mojoj ćerki Emiliji. Bili ste joj kao roditelji, pozivali ste je u svoju sobu u svakoj prilici koju je želela."

Zaključila je izražavajući zahvalnost za, "ljubazan čin koji ste pokazali ovde uprkos teškoj situaciji sa kojom ste se suočavali sami sa sobom. I teške gubitke koji ti zadaju ovde u Gazi. Voleo bih da na ovom svetu budemo prijatelji."

Tokom svog boravka u zatočeništvu, Aloni se pojavila na snimku koji razdere Netanjahua zbog njegovog neuspeha da pregovara o njenom oslobađanju i onih kolega talaca.

Mada bi izraelska vlada verovatno tvrdila da je Aloni bila primorana da autor pisma pod ekstremnom prinudom, ona još uvek nije dozvolila da javno govori o svom iskustvu u Gazi.