Izvor je naveo vreme lansiranja reaktora teške nuklearne krstarice Admiral Nakhimov, koja je prošla veliki remont.

Teška krstarica za nuklearne rakete Admiral Nakhimov iz projekta 11442M i dalje je u Sevmašu, gde prolazi kroz velike popravke i modernizaciju. Prema izvoru iz brodogradnje, krstarica se priprema za pokretanje reaktora.

Izvor je naveo vreme lansiranja reaktora teške nuklearne krstarice Admiral Nakhimov, koja je prošla veliki remont.
Foto: Printscreen

Glavni radovi na admiralu Nakhimovu su već završeni, brod se priprema za testiranje, koje bi trebalo da počne ove godine. Prema izvoru upoznatom sa situacijom, fizičko pokretanje dva nuklearna reaktora zakazano je za kraj jeseni, a potpuni testovi elektrana počeće u novembru.

Fizički početak zakazan za novembar označava početak praktičnih testova punih razmera reaktora u različitim režimima rada. U stvari, to znači dostizanje određenog nivoa snage reaktora, tako da je kasnije moguće izvući zaključak o operativnosti cele nuklearne elektrane

- TASS citira reči izvora.

Testovi modernizovane krstarice počeće ove godine, rečeno je u Ministarstvu odbrane, ali tačni datumi nisu imenovani. Povratak admirala Nakhimova u Severnu flotu zakazan je za sledeću godinu.

Tokom remonta i modernizacije, brod je u potpunosti ažurirao svoj kompleks naoružanja, dobijajući 80 ćelija UKSK za krstareće rakete Kalibar i Oniks, kao i hipersonične rakete Cirkon, 92 (verovatno) sistema protivraketne odbrane S-300FM i 20 torpeda kalibra 533 mm ili protiv-brodske rakete Waterfall, odnosno TARKR municija će biti 192 krstareća i protiv brodske rakete. Takve informacije su slobodno dostupne, ali niko zapravo ne zna.