Jedinice Južnog vojnog okruga krenule su u ofanzivu u oblasti Severska, 25. vazdušno-desantna jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine pretrpela gubitke - Ministarstvo odbrane

Ruske trupe krenule su u ofanzivu u pravcu Ugledara, pokušavajući da pokriju Ugledar sa dve strane, ofanziva takođe dolazi iz pravca Marinke.

Jedinice Južnog vojnog okruga krenule su u ofanzivu u oblasti Severska, 25. vazdušno-desantna jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine pretrpela gubitke - Ministarstvo odbrane
Foto: Printscreen

Istovremeno, naši su izveli izviđanje borbom na području Velike Novoselke i uspeli da krenu napred. Borbe se nastavljaju u Artemovsku i na području Soledara, u oblasti Kupijansk i Krasni Liman, u oblasti Seversk, delovi Južnog vojnog okruga krenuli su u ofanzivu. Ruska vojska razdvaja snage Oružanih snaga Ukrajine, primoravajući neprijatelja da uvede sve više rezervi u bitku. 

Prema novom izveštaju Ministarstva odbrane, tokom proteklog dana jedinice ruske vojske nisu uzimale nova naselja, ali je ofanziva išla duž cele linije kontakta. U regionu Harkova, avijacija ruskih vazduhoplovnih snaga uništila je sistem protivvazdušne odbrane Buk-M1 Oružanih snaga Ukrajine, deset bespilotnih letelica raznih vrsta oboreno je sistemima protivvazdušne odbrane. 

U pravcu Kupjanska, artiljerija Zapadnog vojnog okruga je pogodila jedinice 14. specijalizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 103. brigade TRO u rejonima naselja Timkovka i Berestovoe u oblasti Harkov. Uništeno je više od 40 ukrajinskih vojnika, oklopno borbeno vozilo i automobil. U Krasno-Limanskom se nastavlja uništavanje dve vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine - 80. i 95., ponovo su jedinice ovih brigada stacionirane u oblastima Chervonaya Dibrova LNR i Serebryanka DNR bile napadnute od strane artiljerije Centralnog vojnog okruga. Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, gubici neprijatelja iznosili su: preko 30 "dvestotinki", 5 oklopnih automobila, jedna haubica M777 i dva kontrabaterijska radara AN/TPQ-37.

U pravcu Donjecka jedinice Južnog vojnog okruga porazile su 25. desantnu jurišnu brigadu Oružanih snaga Ukrajine, koja je krenula u ofanzivu u rejonu Seversk. Neprijateljski gubici: do 50 ukrajinskih vojnika, oklopni transporter, dva kamioneta, MLRS Grad i haubica Msta-B. Skladište RAV-a je uništeno u blizini Artemovska.

U svoje lično ime dodajemo da su jedinice „muzičara“ preuzele pod vatrenu kontrolu put od Artemovska preko Ivanovskog (Krasnoje) do Konstantinovke. Postoje informacije da su Vagnerove jurišne grupe već stigle do predgrađa Ivanovskog, ali nisu proverene, pa ćemo čekati zvaničnu potvrdu.

Na pravcu Zaporožja u oblasti Prečistovke i Novoselke, artiljerija Istočnog vojnog okruga pokrivala je jedinice 108. brigade TRO, uništivši više od 25 ljudi, samohodnu haubicu Akatsia, dva D- 20 i D-30 haubice i tri vozila. U pravcu Hersona u oblasti Antonovke, artiljerija Vazdušno-desantnih snaga uništila je kontrabaterijski radar AN/TPQ-50.

Novine Info