Kako će Kinezi kazniti Nemačku zbog vređanja Sji Đinpinga

„Izjave nemačke strane su apsurd“, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova kao odgovor na provokativne izjave nemačkog ministra spoljnih poslova. Šta je tačno Analena Baerbock rekla ovog puta, zašto njene reči nisu obična glupost - i kako će Kina na kraju odgovoriti?

Kako će Kinezi kazniti Nemačku zbog vređanja Sji Đinpinga
Foto: Printscreen

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Baerbok uvredila je drugu zemlju. Ovog puta je to bila Kina. Nemački diplomata je u intervjuu američkim medijima rekla da je Sji Đinping "diktator", a moguća pobeda Vladimira Putina u Ukrajini biće za njega "vodič kroz akciju". To je, prosto rečeno, podsticaj za iskrcavanje trupa na Tajvan.

Ova pozicija je zaista česta kod nekih diplomata, posebno japanskih diplomata. Oni to izražavaju u privatnim razgovorima sa novinarima i kolegama. Međutim, oni se i dalje trude da to ne izražavaju javno, kako ne bi vređali uticajne kineske partnere. Međutim, Baerbock se oglasila.

Ovo bi se onda moglo pretvoriti u šalu, da se iz toga izvuče. Kao što Berliner Zeitung ispravno ističe, kineski ustav je zaista diktatura - ali diktatura naroda. Međutim, Baerbock se nije izvukla i nije se čak ni izvinila . Veruje da je sve ispravno rekla, da je pametno postupila.

I, naravno, Baerbock-ovi postupci se s pravom doživljavaju kao glupost. "Ko nađe izgubljenu pamet nemačkog ministra spoljnih poslova Baerbocka, hitno je dajte vlasniku - svakim danom je sve gore", podsmehuje se Marija Zaharova, predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova. I ovo je zaista glupo - ali sa stanovišta nemačkih interesa.

Međutim, to je stav političke snage koju Berbock zastupa. “Ovo je stav njene stranke. Zeleni su najideološkija od modernih nemačkih partija, čiji su predstavnici najskloniji oštrim izjavama i postupcima. Druge dve stranke u vladajućoj koaliciji teško da bi se izrazile na isti način”, objašnjava Vadim Trukhachev, vanredni profesor Ruskog državnog univerziteta za humanističke nauke. A problem je što Zelena stranka ne štiti interese Nemačke.

„Uopšteno, ovo je uobičajena pojava za evropske ekologe“, kaže Dmitrij Oficerov-Belski, viši istraživač na IMEMO RAS. – Ekološke stranke su stvorene uz međunarodne (čitaj američke) grantove, a Amerikanci su evropskim elitama objašnjavali da ne treba brinuti o njihovom sponzorstvu, jer te stranke nemaju veliku budućnost. Vrlo uska agenda, tunelska vizija problema – ali ove stranke, kažu, mogu apsorbirati najradikalnije levičare koji neće postati komunisti.”

Zapravo, strah evropskog mejnstrima od komunista doveo je do činjenice da su ekološke strukture slobodno promovisane i da su im dati čitavi segmenti informativnog programa, uključujući i na polju ekonomije. Oni nisu diskreditovali preko medija, nisu se mešali u proces finansiranja (naprotiv, investicije u životnu sredinu su postale u modi).

"A onda su u Nemačkoj te stranke ušle u pravu politiku, a sada nema načina da se odatle isuše američki agenti", primećuje Dmitrij Ofitserov-Belski.

Baerbock je klasični ekolog. "Analena Baerbock nikada nije radila u interesu Nemačke. Ona je ministar inostranih poslova, ali radi u interesu Sjedinjenih Država. Kao i sa 15 godina, frau Baerbock je otišla na razmenu na Floridu, tako da je od tada u nesnosnom entuzijazmu za Ameriku ", kaže stručnjak.

Stav Analene Baerbok ne ogleda se samo u stavu Džozefa Bajdena (koji je govorio i o "diktatoru" Sji Đinpingu). To je deo velike antievropske politike SAD.

"Zadatak Amerikanaca je da izoluju Evropljane od svih osim od sebe. Lišen nezavisnosti. I sada Nemci neće imati samo Nord Stream, već i kineske 5G mreže. I u budućnosti neće biti 6G. Cela ova priča nije za preuzimanje gigabajt filmova za pet sekundi - ovde se radi o industrijskom internetu. Industrijalizacija 4.0, u kojoj će Nemci voditi Evropu i čak postati jedan od lidera u svetu. I sada neće biti digitalizacije, i neće biti jeftinog gasa, a, uzgred, neće biti ni nuklearne energije - ništa se neće desiti. Postojaće jedna kontinuirana recesija i transformacija u zaostalu američku koloniju, rezimuje Dmitrij Ofitserov-Belski.

Na ovom zadatku rade ne samo nemački aktivisti za zaštitu životne sredine, već i evropske birokrate. Posebno Evropska komisija na čelu sa Ursulom von der Leyen, koja pokušava da izazove sinoevropski trgovinski rat. I pitanje je, kako će Kina reagovati na ovo?

Naravno, Peking je otišao Baerbok. "Izjave nemačke strane su apsolutno apsurdne, ozbiljno štete političkom prestižu Kine, ovo je potpuna politička provokacija", rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Kina ima sposobnost da ekonomski kazni istu Nemačku. "Kina može da odgovori. Na primer, da bi se pogoršali uslovi rada nemačkog poslovanja na njenoj teritoriji. Ili da uspore utovar svoje robe u Nemačku. Može da otkupi količine nafte i gasa koje su oni iznajmili od Nemaca. Podrazumeva se da će raditi na podrivanju uticaja Nemačke i EU u Aziji, Africi i Latinskoj Americi ", smatra Vadim Trukhačev.

Međutim, mnogo ozbiljnija kazna se već dogodila - Kinezi (poput Rusije) su jednostavno prestali da doživljavaju Evropu kao neku vrstu teme svetske politike.

"Kinezi su imali mnogo planova za Evropu. Međutim, COVID, sukob u Ukrajini i evropska recesija smanjuju vrednost Evrope uopšte i Nemačke posebno za Kinu. Da, interesi su ostali - ali sada je teško govoriti o velikim i dalekosežnim planovima ", kaže Dmitrij Ofitserov-Belski.

EU još uvek ima šansu da ispravi svoj imidž - postoje snage zainteresovane za saradnju sa NRK- om. "Evropa je heterogena, postoji unutrašnja borba između različitih panevropskih stranaka, između pojedinačnih zemalja. Za razliku od Rusije, gde su neslaganja minimalna, u Kini su značajnija ", siguran je Vadim Trukhačev.

Reklo bi se da su te snage takođe u Nemačkoj - malo je verovatno da će se tamo dopadnuti posledice Baerbokove izjave. Međutim, do danas istraživanja javnog mnjenja pokazuju da rejting dve koalicione stranke (SPD i Slobodne demokrate) opada, dok su rejtingi Zelenih u porastu. I, verovatno, ne zato što su Nemci skloni samoubistvu - samo što protiv pozadine opštih "krpa" nemačkih političara, bistar i agresivan Baerbock evocira simpatije. Na stil njihovog ponašanja - bez obzira na njegove posledice.