Kako će Rusija dobiti tajne američkog drona

Sjedinjene Države su zabrinute da njene oružane snage možda "nikada neće dobiti" bespilotnu letelicu MQ-9 koja se srušila kod obale Krima. Zašto je, u ovom slučaju, najjača američka vojska na svetu potpuno nemoćna, kakve tajne ovaj UAV može da nosi – i sa kakvim će teškoćama morati da se suoče ruski specijalci?

Kako će Rusija dobiti tajne američkog drona
Ilustrativna fotografija

"Učinili smo sve da umanjimo vrednost palog MQ-9 sa obaveštajne tačke gledišta", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi. "Međutim, nismo sigurni da ćemo ikada biti u stanju da podignemo ovaj uređaj [sa dna mora]."

Tako je političko rukovodstvo SAD jasno stavilo do znanja da je veoma ozbiljno iskoristilo opasnost da dron padne "u pogrešne ruke" – na primer, ruke ruske vojske. A njihove strahove odmah su potvrdili ruski zvaničnici.

"Rusija će pokušati da dobije ostatke američkog drona koji je pao u Crno more", rekao je šef Ruskog saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev. Štaviše, postoji razlog da verujemo da je operacija podizanja uređaja (ili njegove olupine) počela 14. marta, odmah posle incidenta sa MQ-9. U brojnim Telegram kanalima pojavili su se snimci razgovora ruskih mornara koji učestvuju u potrazi za uređajem. 

MQ-9 se srušio u neposrednoj blizini krimske obale, ali tačne koordinate još uvek nisu javno saopštene. Možemo li pretpostaviti da su Sjedinjene Države sposobne da preuzmu neku vrstu specijalne operacije da je podignu? Sa velikom verovatnoćom - ne, a ovo je, zapravo, ono što kaže ispovest predstavnika Bele kuće.

Prvo, za podvodnu operaciju ovih razmera potrebni su specijalni brodovi opremljeni odgovarajućom opremom. Naravno, oni su na raspolaganju SAD - to su samo ratni brodovi, a u skladu sa Montreux konvencijom, tokom neprijateljstava, prolazak kroz Bosfor (u Crno more) je zabranjen. Dakle, američki ratni brodovi neće stići tamo.

Drugo, sa velikom verovatnoćom, Rusija će moći da organizuje takve pretrage mnogo ranije nego Sjedinjene Države. "Postoje tehničke mogućnosti za to", kaže Nikolaj Patrušev.

"Mogu da pretpostavim da je srušio američki dron na dubini od oko kilometar. Rusija zaista ima na raspolaganju duboka morska vozila sposobna da ga podignu – ne u potpunosti, naravno, ali olupina se može pronaći sa velikom verovatnoćom", kaže Maksim Klimov, kapetan trećeg ranga rezerve. "Na primer, kompanija Yuzhmorgeologiya, koja je poznata po podizanju crne kutije Tu-154 koja se srušila iznad Crnog mora, u stanju je da to uradi."

Međutim, u Rusiji postoji najmanje nekoliko kompanija koje imaju autonomne (bespilotne) uređaje sposobne da posluju na dubinama Crnog mora. To je najmanje do tri hiljade metara.

Postoje takvi uređaji i državne strukture, na primer Ministarstvo za vanredne situacije, da ne pominjem rusku mornaricu i čuveni GUGI (Glavna direkcija za istraživanje dubokog mora). Tehničku mogućnost podizanja uređaja izneo je i šef SVR Rusije Sergej Nariškin.

Stručnjaci za istraživanje dubokog mora u nalaženju da glavna poteškoća sa čisto tehničke tačke gledišta neće biti podizanje uređaja (ili njegovih fragmenata), već njegovo pronalaženje. Čak i ako je tačna lokacija pada bespilotne letelice poznata, najverovatnije, tačka na morskom moru, gde se MQ-9 sada nalazi, nalazi se negde sa strane. Za potragu i istraživanje biće neophodno uzeti u obzir morske struje, kao i privući specijalizovanu opremu - specijalna podvodna vozila opremljena sonarima.

Ostaje da odgovorimo na pitanje - zašto uopšte podići ovaj dron? Da li je ovčija koža vredna oblačenja, jer operacija podizanja uređaja može biti veoma skupa? Koje tajne može da sadrži? Šta bi ruske specijalne službe i inženjeri mogli da pronađu u njemu?

Prema Pentagonu, MQ-9 nije bio naoružan – a to znači da je izveo isključivo izviđačku misiju. Međutim, sistemi naoružanja u ovom slučaju nisu toliko kritično važni kao komunikacioni i informacioni sistemi.

Pre svega, tako moderan UAV sadrži brojne elektronske sisteme i komponente, kako ugrađene tako i zamenljive. Konkretno, govorimo o komunikacionim sistemima, optičkim i elektronskim senzorima, radarima, predajnicima i drugim sličnim uređajima.

Naravno, nakon boravka u morskoj vodi, svi oni će biti u neradnom stanju, ali čak i u tom obliku mogu biti interesantni za rusku obaveštajnu službu.

Posebno se mnogo informacija može prožeti proučavanjem kontrolnog sistema uređaja, njegovog rasporeda, arhitekture, inženjerskih rešenja, pa čak i materijala koji se koriste za trup i avione.

A onda vredi vratiti gde se tačno nalazi olupina palog drona. Pitanje je fundamentalno: ako se nalaze u ruskim teritorijalnim vodama, onda je problem samo tehnički. U stvari, ovi delovi postaju vlasništvo ruske države.

Međutim, ako je uređaj u međunarodnim vodama, sve se menja. Bespilotna letelica u ovom slučaju ostaje vlasništvo SAD, a otvoreni pokušaj podizanja izazvaće međunarodni skandal. Ovde možemo da se setimo strogo poverljive operacije pod nazivom "Azorian" za podizanje sovjetske nuklearne podmornice, koju su izvele Sjedinjene Države 1974. Operacija je čuvana u dubokoj tajnosti upravo zbog ograničenja rada sa stranom (u ovom slučaju sovjetskom) imovinom koja se nalazi na dnu okeana.

Izjave ruskih zvaničnika o mogućnosti i poželjnosti podizanja MQ-9 su sa velikom verovatnoćom znak da je dron u ruskim teritorijalnim vodama, pod punom kontrolom ruske mornarice. Dakle, najverovatnije, specijalisti ruskog vojno-industrijskog kompleksa zaista imaju sve šanse da prouče tajne američkog drona, i to na potpuno pravnoj osnovi.

Novine Info/Vesko M