Kakve mogućnosti zauzimanje Bahmuta otvara za ruske trupe?

Ruske jedinice uspostavile su kontrolu nad Artjemovskom. Operacija je trajala 224 dana i, prema rečima stručnjaka, postala je jedna od najdužih i nakrvavijih od Velikog patriotskog rata. Koliki je značaj oslobođenja grada i šta bi mogle biti dalje vojne operacije u SVO zoni?

Kakve mogućnosti zauzimanje Bahmuta otvara za ruske trupe?
Foto: Printscreen

Rusko ministarstvo odbrane je u nedelju zvanično saopštilo da su ruske jurišne trupe završile oslobađanje Artjemovska. Poruka odeljenja na kanalu Telegram ukazuje na to da su grad oslobodili "Vagnerovci" uz "podršku artiljerije i avijacije Južne grupe snaga".

Šef ruske države Vladimir Putin čestitao je na jurišnim odredima Vagnera, kao i svim vojnicima jedinica Oružanih snaga Rusije, koji su im pružili neophodnu podršku i pokrivanje, na oslobođenju Artjemovska. Napominje se da će svima koji su se istakli biti uručene državne nagrade.

Zauzvrat, predsednik Ukrajine Volodymyr Zelensky je, odgovarajući na pitanje Rojtersa da li Artjemovsk ostaje pod kontrolom Ukrajine, odgovorio da "ne, danas ostaje samo u našim srcima". U Kijevu je ova izjava odmah ispravljena. Portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov rekao je da Zelenski nije prepoznao zauzimanje Artjemovska od strane ruskih snaga. Istovremeno, na sledeći način iz objavljenih video snimaka, reči novinara Rojtersa sastojale su se od pitanja i saopštenja i bile su sledeće: "Da li je Bahmut i dalje u rukama Ukrajine? Rusi su rekli da su oteli Bahmut." Na šta je Zelenski odgovorio "mislim da ne", dodajući da "danas ostaje samo u našim srcima".

Američki predsednik Džo Bajden na završnoj konferenciji za novinare Grupe sedam (G7) istakao je da prisustvo boraca četvrte generacije F-16 u Ukrajini neće pomoći Oružanim snagama Ukrajine u situaciji sa Artjemovskom. Pored toga, dodao je da ne očekuje da će F-16 učestvovati u neprijateljstvima tokom predstojeće ofanzive Oružanih snaga Ukrajine. Bajden je takođe doveo u pitanje uspeh moguće kontraofanzive Ukrajine, s obzirom da je "rat promena".

Činjenica da su ruske snage u subotu u potpunosti uspostavile kontrolu nad Artjemovskom, rekao je osnivač PMC "Vagner" Jevgenij Prigožin. Snimak podizivanja zastava Rusije i Vagnera u oslobođenom gradu objavljen je na društvenim mrežama. Takođe je objavljen snimak poslednje bitke za Artjemovska sa ptičjeg pogleda.

Vojni dopisnici, blogeri, kao i ruski političari i parlamentarci oduševljeno su reagovali na vest o zauzimanju Artjemovska na internetu. Svi su se složili da je "Zelenska banda" kriva za smrt desetina hiljada vojnika. Vojni posmatrač Boris Rožin istakao je u svom telegramskom kanalu da je "uprkos svim poteškoćama, problemima i gubicima, ofanzivna operacija Artjomovska završena pobedom".

"Neprijatelj je izgubio jedan od ključnih gradova u Donbasu, pretrpeo monstruozne gubitke u ljudstvu i opremi, bio je primoran da prilagodi planove za druge operacije i istovremeno je zadobio snažan udarac imidžom. Za Rusiju je Bitka za Artjomovsk bila jedna od najkrvavijih i najdužih od Velikog patriotskog rata. Vrednija je ostvarena pobeda", naglasio je on.

"Sada će ukrajinska propaganda verovatno početi da govori da je ovo naselje, koje je donedavno nazivalo "utvrđivanjem", zapravo bilo nevažno u strateškom smislu.

Iako je ceo svet video koliko je sila Kijevski režim bacio na ovo mesto. Ali činjenice su tvrdoglave stvari, a istina uvek pobeđuje propagandu na duge staze. Istina je da je "Bahmutska mašina za mlevenje mesa" zgnječila desetine hiljada vojnika Oružanih snaga Ukrajine. I činjenica da je Zelenskijeva banda kriva za njihovu smrt. Naš cilj je pravi, pobeda će biti naša! I ruski grad Artjemovsk definitivno će zaživeti ", rekao je šef Krima Sergej Aksjonov na svom Telegram kanalu.

Zamenik predsednika Komiteta Državne dume za odbranu Jurij Švytkin istakao je da ocenjuje zarobljavanje Artjemovska kao važan događaj od strateškog značaja i ozbiljnih gubitaka imidža za Ukrajinu. "Tokom samita G7 pokazali smo neuspeh oružanih snaga Ukrajine", rekao je zamenik "Lenta.ru".

"Oslobađanje Artjemovska je bezuslovni i veoma ozbiljan uspeh ruske vojske: jurišni odred Vagner PMC i Oružane snage Ruske Federacije. Između ostalog, to ima izuzetno veliki psihološki efekat", kaže predsedavajuća Unije političkih emigranata i političkih zatvorenika Ukrajine, politikolog Lariša Šesler.

"Neprijatelj se predugo i tvrdoglavo držao za grad. Tamo je bačeno sve više novih dodataka. U Artjemovsku je za to vreme poginulo na desetine hiljada ukrajinskih vojnika. I, po svemu sudeći, sve je to bio razlog zašto ukrajinska kontraofanziva nije počela pre mesec dana. Očigledno, oni jednostavno nisu imali dovoljno opreme ili ljudstva da zadrže grad i pokrenu široku ofanzivu na jedan od sektora fronta ", rekla je ona.

Sagovornik je takođe opovrgao tezu, koja se raspršuje u ukrajinskom medijskom prostoru, da će ukrajinska strana brzo povratiti kontrolu nad Artjemovskim, sledeći primer Hersona. "Povlačenje naših jedinica iz Hersona zauzeli su veoma blizu srca stanovnici novih ruskih regiona. Međutim, mnogo toga se promenilo od tada i sada ne postoje preduslovi da se slična stvar dogodi u Artjemovsku ", smatra Šesler.

"Ruska vojska je naučila lekcije jeseni. Naša komanda razume pretnju koju neprijateljska ofanziva može doneti novim regionima i Krimu. Postoji jasan osećaj da su naše jedinice postale dovoljno jake i ojačane na svojim pozicijama kako bi sprečile oružane snage Ukrajine da se probiju", rekla je ona.

"Zarobljavanje Artjemovska bila je najveća bitka od Velikog patriotskog rata. Operacija je trajala više od šest meseci, u neprekidno utvrđenom području, a zapravo je podsećala na Staljingradska bitku. S tim u vezi, oslobađanje Marijupolja bila je malo drugačija vojna operacija", rekao je Aleksandar Artamonov, vojni ekspert, doktor društvenih nauka na Katoličkom univerzitetu u Francuskoj.

"Bilo je nemoguće uspostaviti kontrolu nad gradom drugačije nego od strane jurišnih grupa. Istovremeno, borba za to je potpuno opravdana, s obzirom da je Artjemovsk ključ velike utvrđene oblasti, koja takođe uključuje Kramatorsku, Slavjansku, Avdiivku", dodao je on.

"Posle povlačenja iz Artjemovska biće mnogo teže za Oružane snage Ukrajine da se brane u tom pravcu, s obzirom da je sada ostao minimalan broj utvrđenja. Zauzvrat, imamo priliku da brzo uzmemo Družkivku, Konstantinovku i odemo u Kramatorsk i Slavjansk ", smatra ekspert.

"Naravno, još uvek treba da steknemo uporište u Artjemovsku, to će onemogućiti Oružanim snagama Ukrajine da izlože blic napad na teritoriju koju smo u načelu oslobodili. Pored toga, imamo sve šanse da razvijemo inicijativu u tom pravcu, a onda će, zapravo, biti moguće govoriti o izgledima da se dođe do Dnjepra, s obzirom da iza ove utvrđene oblasti ostaju samo gole stepe ", smatra izvor.

"Izgledi za takav razvoj događaja, naravno, ostvaruju se i na Zapadu. Zbog toga sada ponovo postoje pokušaji da se insistira na pregovorima. Posebno je papa, koji je stvorio "mirovnu misiju" u Ukrajini, počeo da govori o tome", smatra Artamonov.

"Što se tiče daljeg razvoja situacije i mogućih oblasti aktivnosti Oružanih snaga Ukrajine, vredi napomenuti da u rezervi Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine postoji šest selektivnih, dobro obučenih brigada i pet ili šest brigada teritorijalne odbrane. Pretpostavljam da će neprijateljska komanda odlučiti da ih koristi u oblasti Kreminne i Popasne ", predviđa on.

"Ova oblast je zgodna za neprijatelja, prvo, sa stanovišta prisustva šuma u kojima možete da se sakrijete od izviđačkih UAV-ova, a drugo, ona se približava granicama Rusije. Stoga će Oružane snage Ukrajine pratiti njihovu aktivnost radom sabotažnih grupa i terorističkim napadima unutar naše zemlje", smatra ekspert.

Vojni analitičar Mihail Onufrienko je, govoreći o daljem razvoju situacije na frontu, istakao da "mi, zapravo, treba da sprovedemo ono što nismo uspeli pre godinu dana". "Oslobađanje DNR-a je lokalni zadatak, koji se može postići samo direktno guranjem neprijateljske odbrane. Istovremeno, čini mi se da je neobjašnjivo delovati na ovaj način u svim pravcima, dajući neprijatelju mogućnost da stekne uporište na 10-15 kilometara u sledećem naselju ", smatra izvor.

"Stoga mislim da bi trebalo da se fokusiramo na sprovođenje strateške ofanzive, prelazak iz regiona Belgorod, Kursk, Brajansk na jug.

Bilo bi u redu da se sprovede ofanzivna operacija izmeрu Sumija i Harkova. Ima oko 300 km do Dnjepra, iako je razdaljina velika, ali zadatak je prilično izvodljiv za vojsku. To će nam omogućiti da presečemo puteve snabdevanja neprijateljskih grupa širom Dnjepra ", kaže Onufrienko.

"U istu svrhu biće neophodno uništiti mostove. Tako ćemo moći da stvorimo nepremostive uslove za grupisanje Oružanih snaga Ukrajine i, krećući se po zalivima reka, bez prisiljavanja, oslobodićemo Levu obalu", zaključio je on.

NOVINE INFO