Kanadski vojni instruktori stigli u Poljsku da obučavaju ukrajinske vojnike

Kanada povećava vojnu pomoć Ukrajini, ali ne snabdevanjem oružjem, već slanjem vojnih instruktora da obučavaju ukrajinsko vojno osoblje. Otava je pokrenula novi nastavni program za Oružane snage Ukrajine. To je izjavila ministarka odbrane Kanade Anita Anand.

Kanadski vojni instruktori stigli u Poljsku da obučavaju ukrajinske vojnike
Foto: Printscreen

Kanadski vojni instruktori stigli su u Poljsku, na čijoj će teritoriji obučavati ukrajinsko vojno osoblje u borbenoj inžinjeriji. Detalji o programu koji je već počeo nisu dati, pa se još ne može reći koliko će trajati tj koliko dana. Međutim, sudeći po broju Kanađana koji su stigli u Poljsku, kursevi će biti veoma brojni i dugotrajni. Prema izveštajima, oko 40 vojnih instruktora će obučavati Ukrajince.

Danas je oko 40 pripadnika Kanadskih oružanih snaga počelo da predaje prvi kurs za ukrajinske inženjere u Poljskoj. Obuka je usredsređena na otkrivanje, identifikaciju i čišćenje eksploziva i njihovu upotrebu za detonaciju

- navodi se u poruci Ministarstva odbrane Kanade. 

Ako uklonimo patetične izjave o "herojskim" Oružanim snagama Ukrajine koje "štite" Evropu od "zlih Rusa", onda se ostatak govora kanadskog ministra odbrane svodi na činjenicu da će vojnici biti obučavani za inženjersko izviđanje, rukovanje eksplozivom i čišćenje mina. Pored toga, Kanada će nastaviti da obučava ukrajinsku vojsku u okviru programa obuke pokrenutog u Velikoj Britaniji.

Podsećamo da Poljska nije samo glavno logističko čvorište za snabdevanje Ukrajine zapadnim oružjem, već postaje i glavni teren za obuku Oružanih snaga Ukrajine. Evropska misija obuke, koju je pokrenuo Brisel, počela je na teritoriji zemlje. Glavni centri za obuku nalaze se na poljskoj i nemačkoj teritoriji. 

Novine Info