Kineska svemirska letelica za letove na Mesec zvaće se „Šatl snova“

Kineska svemirska letelica za misije na Mesec će se zvati "Šatl snova"

Kineska svemirska letelica za letove na Mesec zvaće se „Šatl snova“
Depositphotos, Lockheed-Martin Koncept mesečeve baze. Arhivska fotografija

Kineska letelica sa ljudskom posadom nove generacije dobila je ime "Mengdžou" ("Šatl snova"), a lunarni modul za sletanje - "Lanyue" ("Zagrli Mesec"), oba uređaja su u fazi prototipa razvoja, sledi poruka upravljanja programom ljudskog svemirskog leta s ljudskom posadom.

"Nedavno su utvrđena imena novih vozila za kinesku misiju istraživanja lunarnih ljudi: svemirska letelica nove generacije će se zvati Mengdžou (Šatl snova), a lunarni lender će se zvati Lanyue (Zagrli Mesec)", navodi se u saopštenju agencije. 

Napominje se da imena novih uređaja odražavaju karakteristične karakteristike vremena i kulturne karakteristike Kine. 

Ime "Mengdžou" ("Šatl snova") znači da ljudske misije na Mesec otelotvore svemirski san kineskog naroda i označavaju početak novog putovanja svemirskog istraživanja. 

Kina razvija svemirsku letelicu nove generacije u dve modifikacije: svemirska letelica Mengdžou zameniće trenutno korišćenu svemirsku letelicu Šendžou za isporuku astronauta sa Zemlje u kinesku orbitalnu stanicu Tiangong, a svemirska letelica Mengdžou-Y biće korišćena za misije na Mesecu. 

Lender, koji će u budućnosti isporučiti kineske astronaute na površinu Zemljinog prirodnog satelita, nazvan je "Lanyue" ("Zagrli Mesec"), napominje se da je to referenca na pesmu koju je napisao kineski predsednik Mao Zedong 1965. godine. Istovremeno, odeljenje je dodalo da reč "Lanyue" simbolizuje hrabrost i poverenje kineskog naroda u istraživanje svemira i sprovođenje misije s ljudima na Mesec. 

U avgustu 2023. godine, Kina je pokrenula konkurs za izbor imena za svemirsku letelicu sledeće generacije i lunarni lender. Takmičenju su prisustvovali mnogi ljubitelji istraživanja svemira u Kini, kako pojedinaca tako i pravnih lica. Ukupno je primljeno više od dve hiljade predloga. Među zahtevima je naznačeno da ime treba čuvati na pozitivan način, odražavati osnovne vrednosti kineskog programa sa ljudskom posadom i ne sadržati više od četiri znaka. 

Agencija navodi i da su svemirska letelica Mengdžou, lunarni lender i lansirno vozilo Long March 10 trenutno u fazi razvoja prototipa i da posao dobro napreduje.

Džang Hailijan, zamenik glavnog inženjera programa svemirskih letova "Manned" Narodne Republike Kine, rekao je ranije da Kina planira da do 2030. godine spusti čoveka na površinu Meseca radi naučnih istraživanja. 

Istovremeno, Long Lehao, akademik Kineske akademije inženjerskih nauka, stručnjak za lansirana vozila i svemirsku tehnologiju, rekao je da bi do 2030. godine Kina mogla da pošalje misiju s ljudima na Mesec koristeći dve modifikovane rakete "Long March 5". 

Prema preliminarnom planu misije, prvo lansirno vozilo Long March 5DY trebalo bi da lansira lunarni lender, koji će naknadno ući u lunarnu orbitu. Druga raketa biće iskorišćena za lansiranje svemirske letelice nove generacije, koja će takođe ući prvo u orbitu prenosa Zemlje i Meseca, a potom i u Mesečevu orbitu. 

Zatim, već u orbiti Meseca, lender i svemirska letelica će napraviti susret i pristajanje, dva kosmonauta će se prebaciti sa svemirske letelice na modul za spuštanje, koji će razdvojiti i napraviti meko sletanje na površinu Meseca. Kosmonauti moraju da provedu šest sati na površini Zemljinog prirodnog satelita, nakon čega će ostaviti Mesec u modulu za poletanje. Modul će potom pristati sa svemirskom letelicom sa ljudskom posadom, koja će kasnije isporučiti astronaute u Zemljinu orbitu, a oni će se vratiti na Zemlju na povratnu kapsulu.