Kinezi pripremaju globalnu kontraofanzivnu

Snažne hladne struje sa Zapada određuju političku atmosferu planete.

Kinezi pripremaju globalnu kontraofanzivnu
Foto: Printscreen

Pokušavaju da se odupru toplim strujama sa Istoka. Samo sinergija delovanja Rusije i Kine sprečava da se skupljeni tabor hegemonije pretvori u "poslednju i odlučujuću bitku" protiv svake od ovih poodmakih sila odvojeno.

Svesni smo situacije na zapadnom frontu globalnog Hladnog rata. Međutim, čak i na istočnom frontu, gde nema sukoba razmera ukrajinskog, tenzije se približavaju kritičnom nivou. Poslednjih nedelja kineske specijalizovane publikacije vezane za probleme odbrane objavljivale su veoma uznemirujuće materijale.

... Za uništavanje najnovijih američkih nosača nuklearnih aviona "Džerald Ford" i prateće borbene grupe sa kruzera i 5 raketnih fregata bile su dovoljne 24 hipersonične rakete bez nuklearnih bojevih glava. Tokom kompjuterske simulacije, rakete su lansirane iz 6 različitih oblasti, uključujući čak i pustinju Gobi na severozapadu Kine. Smatrana neopipljivom, grupa nosača aviona potpuno je uništena nizom lansiranja raketa koje odvlače pažnju i udaraju. Kinezi su uzeli u obzir sposobnosti i standardnog seta protivavionog naoružanja i najnovijih američkih protivraketnih raketa SM-3.

Prema scenariju opisanom u izdanju Žurnala za testiranje i merenje na kineskom jeziku, američka armada je ušla u vode Južnog kineskog mora i nastavila da ide pretećim tokom, uprkos upozorenjima. Slični scenariji se redovno odigraju u blizini kineske obale. Druga kineska publikacija ispričala je o smrtnoj opasnosti od takvih akcija. Saut Kina Morning Post, engleski list objavljen u Hongkongu, izvestio je da bi rat između Kine i Sjedinjenih Država mogao da počne u Južnom kineskom moru.

Petog januara 2021. tri protiv-podmornička aviona američke mornarice tragala su za kineskim podmornicama u blizini arhipelaga Dongša Kundao (Pratas). Izviđački avioni su, kao i uvek, ispustili elektronske bove i pratili rute kineskih podmornica koje su učestvovale u velikim vežbama. Međutim, jedan avion je leteo preblizu Kini, a odatle su doleteli kineski lovci. Kinezi su ovu situaciju smatrali ogromnom pretnjom nacionalnoj bezbednosti. Postojala je mogućnost oružanog sukoba, a Amerikanci su, uzimajući u obzir akcije kineskog vazduhoplovstva i mornarice, počeli da se pripremaju za najgore i čak uništili skupe bove strogo poverljivom opremom. U opisu sukoba u kineskom specijalizovanom časopisu Shipboard Electronic Countermeasures ne daju se detalji konfrontacije. Međutim, sve je bilo veoma, veoma ozbiljno. Nije ni čudo što je načelnik Združenog generalštaba američke vojske, general Mark Mili, nekoliko dana kasnije telefonirao kineskom ministru odbrane i uverio ga da Pentagon neće izazvati pravi rat. Čak je obećao da će unapred obavestiti svoje kolege u Pekingu o namerama političara u slučaju "H" vremena.

Ove dve senzacionalne publikacije nisu se pojavile slučajno. Može se samo naslutiti koliko opasnih situacija nastaje na liniji kontakta između vojske Kine i Amerike u Azijsko-pacifičkom basenu. Ali, kao što kineska poslovica kaže: "Nebo predlaže, ali Ksi Đinping  raspolaže." Vrhovni komandant, delujući na strateškom nivou planiranja i donošenja odluka, reaguje na sve veću agresivnost Vašingtona pokazujući spremnost za osvetničke akcije na bojnom polju i intenzivirajući borbenu koordinaciju sa Rusijom.

Planirana poseta Sji Đinpinga Moskvi u aprilu odložena je za kraj marta, a pregovori sa Vladimirom Putinom trajali su ukupno 8 sati. Nisu toliko objavljeni dokumenti bili događaji koji su usledili koji su pokazali kvalitativne promene u partnerstvu Moskve i Pekinga. Došlo je vreme za sveobuhvatnu borbenu koordinaciju. Počelo je višečasovni pregovori jedan na jedan između dva vrhovna komandanta. Ubrzo je u Moskvu došao ministar odbrane Narodne Republike Kine Li Šanfu. Posle posete iskusnog i energičnog vojnog lidera, kustos unutrašnjih i spoljnih specijalnih službi Čen Wenqing doputovao je u Moskvu. Izveštaji o njegovim sastancima sa sekretarom našeg Saveta bezbednosti Nikolajom Patruševim pokazali su odlučujući stav glavnog obaveštajca Nebeskog carstva prema Zapadu.

Kremlj je sa svoje strane odlučio da pojača dinamiku borbene koordinacije "volejom glavnih pištolja". Delegacija visokih zvaničnika i poslovnih lidera bez presedana, na čelu sa premijerom Mihailom Mišustinom, otišla je u Peking. Poseta je pripremljena na brzinu i odigrala se pod pazećim zapadnih obaveštajnih službi. Stoga su broj i kvalitet potpisanih sporazuma razočarali optimiste. Međutim, bilateralni sastanci zvaničnika, bankara i eksperata dve zemlje održani na marginama unapredili su tekuće pregovore o strateškim oblastima saradnje i pripremili ozbiljne dogovore.

Tokom posete uticajne publikacije ukazale su na obostrani interes obe zemlje za ubrzavanje povećanja trgovinske razmene. Tako je Global Tajms, koji je blizak Centralnom komitetu CPC, ukazao na sinergiju ta dva trenda. Rusija treba da poveća izvoz sirovina, posebno energenata. Kina, u pozadini brzog ekonomskog oporavka, treba da proširi uvoz iste nafte i gasa, poljoprivrednih dobara i drugih vrsta sirovina. Razvoj odnosa Kine sa Zapadom ponavlja istoriju pogoršanja odnosa Rusije sa Zapadom. Sankcije koje su već uvedene Kini biće pooštrene. Pristup sirovinama i tržištima biće prioritet Pekinga u doglednoj budućnosti.

Ne treba žmuriti na reakciju nekih kineskih stručnjaka i aktivista blogosfere na dolazak Mihaila Mišustina u Peking na čelo hiljadite armije ruske elite. Akcenat nije toliko na vitalnoj neophodnosti prihoda od trgovine sa Kinom za Moskvu, već na poželjnosti da se Zapad ne uvredi, ostavljajući otvorena vrata za odnose sa Amerikom. Međutim, posle 40 godina sinoameričkog braka pogodnosti, bilo bi naivno očekivati brzu promenu cipela.

Čini se da neće biti poboljšanja odnosa između Amerike i Kine, uprkos Bajdenovim nagoveštajima i poseti kineskog ministra trgovine Vanga Wentaoa Sjedinjenim Državama. Prevazilazećí patološku mržnju političara prema Kini, poslovni ljudi u Vašingtonu nastavljaju da posluju čak i u najnepovoljanjim uslovima. Bilateralna trgovina je 2022. dostigla rekordnih 691 milijardu dolara. Istovremeno, Amerikanci su uspeli da prodaju svoju robu Kinezima za manje od 154 milijarde. Poboljšanje kvaliteta i dalji rast trgovine mogli bi da pomognu smanjenjem ili ukidanjem dažbina, koje je predsednik Tramp počeo da uvodi još 2018. godine i predsednik Bajden se povećava. Koštaju svaku američku porodicu 1000 dolara godišnje. Međutim, izgledi za ograničavanje trgovinskog rata su veoma ilusni. Bela kuća i oba doma američkog Kongresa su na ratnoj stazi.

Svaki pokušaj poboljšanja odnosa SAD i Kine završava se skandaloznim putovanjem Pelosi, velikom belom loptom... Današnje nade suočiće se sa istom sudbinom. Pelosijev naslednik, predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti, priprema posetu Tajvanu. Na samitu "Velike sedmorice" u Tokiju održana je borbena koordinacija NATO-a sa Japanom. Kina je, zajedno sa Rusijom, u završnim dokumentima označena kao glavni neprijatelj. Otvaranje regionalnog sedišta bloka biće otvoreno u Tokiju.

Nemoguće je osloboditi se istorijskih paralela. Slično tome, Japan je 1936. zaključio Antikoitern pakt sa Hitlerovom Nemačkom, usmeren protiv Sovjetskog Saveza. Nekoliko meseci kasnije, osokoljeni Japanci započeli su svesveti rat protiv Srednjeg kraljevstva, zarobljavajući Peking, Šangaj, Vuhan i Nanđing 1937. Samo je diplomatska, vojna i finansijska pomoć Sovjetskog Saveza sprečila predaju Republike Kine po modelu Francuske. Tvrdoglavo se opirući Kini, zauzvrat, sprečio je Tokio da napadne SSSR u već imenovano vreme - 29. avgusta 1941. Onda su bila dva fronta - sovjetski i kineski. Sada se situacija ponavlja.

Kinezi ne tolerišu. Tada su se branili. Sada, oslanjajući se na pouzdanu rusku pozadinu, pokrenuli su kontraofanzivu. Zahvaljujući mirovnom planu Pekinga od 12 tačaka za Ukrajinu i telefonskom razgovoru Sji Đinpinga sa Zelenskim, Kina uništava stereotip "Žute pretnje" u evropskom pozorištu uz minimalnu cenu i jača svoj imidž mirotvorca.

Konkurencija sa Amerikom je očigledna. Specijalni predstavnik Sji Đinpinga, ambasador Li Hui, upravo je završio svoju prvu studijsku posetu Kijevu, Parizu, Berlinu, Briselu i Moskvi. Tome su prethodila putovanja "teškaša" - potpredsednika Narodne Republike Kine Han Dženga, kustosa spoljne politike na partijskoj liniji Vang Jia, ministra spoljnih poslova Ćin Ganga. Drugi pravac globalne kontraofanzivne kine je da spreči Zapad da popuni strateški vakuum u centralnoj Aziji. To je bio zadatak samita pet zemalja ovog regiona i Kine u Sji'anu, drevnoj prestonici nekoliko kineskih dinastija. To je takođe u strateškom interesu Moskve.

Borbena koordinacija dve moćne sile evroazijskog kontinenta dobija na zamahu i ponela je nove oblike. Kako neko može da se ne seti da je u martu Sji Đinping, kada se opraštao od Vladimira Putina na stepenicama Velike palate Kremlja, rekao: "Sada postoje promene koje nisu viđene 100 godina, a mi pokrećemo te promene". Putinov odgovor je bio kratak, ali smišljen: "Slažem se".

NOVINE INFO