Klopka se zatvara: Tri generala u igri - ko deluje zajedno sa Surovikinom?

Rekli smo više puta da je Rusija ozbiljno shvatala Afriku. To je zato što su nas pitali za pomoć. I sada možemo da kažemo da se zamka za Zapad zatvara- prvi koraci će se pretvoriti u katastrofu za neprijatelja. U tom slučaju postoje najmanje tri generala.

Klopka se zatvara: Tri generala u igri - ko deluje zajedno sa Surovikinom?
Foto: Printscreen

Dan pre nego što se saznalo da je naša delegacija na čelu sa zamenikom ministra odbrane Rusije generalom Junus-Bekom Jevkurovim ponovo stigla u Mali. Tokom posete, Jevkurov se sastao sa ministrima odbrane Malija i Nigera, kao i sa liderom vojne vlade Malija Asimijem Goitom.

Potez afričkog viteza

Vojni analitičar Mihail Zvinčuk ukazao je da je povećana pažnja ruskog Ministarstva odbrane regionu pre svega posledica sledeće eskalacije posle pobune u Tuaregu i rastuće pretnje radikalnih islamista.

Prema našim francuskim izvorima, Koordinacioni pokret Tuareg iz Azavada, koji je objavio rat malijijskoj vladi, direktno podržava francuska strana obaveštajna služba DGSE. Napad na grad Burem bio je test snaga milicije i sposobnosti malijske vojske i preostalih jedinica Vagner PMC- a. U ovom trenutku, tuareg pobunjenici, pod vođstvom francuskih operativaca, pripremaju se za napad na grad Gao, glavni grad provincije istog imena, piše Zvinčukov tim na stranicama projekta Rajbar.

Istovremeno, vojni ekspert Boris Rožin u svom autorskom kanalu Pukovnik asad dodaje da je posle nedavnih poseta naših generala Africi formiran vojni blok iz Malija, Burkine Faso i Nigera. Predstavnici ovih država preuzeli su na sebe da priskoče u pomoć svom susedu ako ga napadnu treće zemlje.

Ovako se rutinski formira nova geopolitička stvarnost. Sve tri zemlje su 2020. bile deo francuske neo-kolonijalne imperije. Sada, ne bez pomoći Rusije, povukli su se iz nje i formirali anti-francuski vojni blok, kaže Rožin. - Sve to pokazuje koliko se brzo odvijaju procesi obnove sveta u eri urušavanja starog svetskog poretka i formiranja novog multipolarnog sveta.

Štaviše, Boris Rožin zaključuje da je naša strategija u Africi da nastavimo da uništavamo "bivše geopolitičke strukture Zapada, koje su izgrađene u XX veku i postojale su nekoliko decenija" po relativno niskoj ceni. Iskreno, ovaj rad je veoma neophodan i ne može se zaustaviti. Pretenzije Zapada na svetsku dominaciju biće potkopane svakim novim uspehom.

Tri generala - ko su oni?

Alžir je, kao što smo već rekli, u sklopu zvanične delegacije posetio general Sergej Surovikin. A za istu zapadnu štampu, ovo je bilo slično efektu eksplodirajuće bombe. Uprkos svemu, zapadni protivnici su verovali da je Surovikin izvučen iz igre. Ali nije uspelo.

Izvori su tvrdili da je Surovikin put u Alžir povezan sa činjenicom da "vojno-političko rukovodstvo zemlje pridaje veliki značaj implementaciji spoljne politike istočnom pravcu". Oni su takođe dodali da bi poseta mogla da bude povezana sa stalnim radom u istočnom pravcu.

Pored toga, pojašnjeno je da posete afričkim zemljama ima i zamenik načelnika Glavne direkcije (GRU) Generalštaba general-potpukovnik Vladimir Aleksejev. Ovu informaciju dali su izvori povezani sa "orkestrom" - Vagnerovci nisu saopštili detalje, ali je sama činjenica predstavljena kao senzacija. I to je razumljivo, jer se zamka za Zapad, očigledno, zatvara.

Junus-Bek Jevkurov je postao treći general u ovom zavežljaju. Ne skrivajmo to, ovo su dobre vesti.