Ko je pukovnik Mekgregor, koji se „bori za Putina“ u SAD

Penzionisani pukovnik američke vojske Daglas Mekgregor ne prestaje da se čudi.

Ko je pukovnik Mekgregor, koji se „bori za Putina“ u SAD
Foto: Printscreen/Mekgregor

Ponekad kaže da je Putin naveo Vašington da očajava snažnim udarcima oružanih snaga Ukrajine, zatim predviđa skori poraz Ukrajine ili imenuje slabe tačke američkih abrams tenkova. Kako to da se istaknuti vojni analitičar iz Sjedinjenih Država kosi sa "regionalnim komitetom Vašingtona"? Istraživali smo prošlost pukovnika Mekgregora.

Sedamdesetogodišnji Daglas Mekgregor, koji je više puta nagoveštavao skori poraz Ukrajine u sukobu sa Rusijom, nije samo penzionisani pukovnik američke vojske. Ima bogatu prošlost koja mu je donela reputaciju pravog sokola.

Da li je šala reći da se veruje da je igrao značajnu ulogu na bojnom polju u Zalivskom ratu 1990-1991 i NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. I zahvaljujući knjizi "Razbijanje falanksa" napisanoj pre četvrt veka, stekao je imidž uticajnog, doduše nekonvencionalnog teoretičara vojne strategije.

Mekgregor je diplomirao na Američkoj vojnoj akademiji na Vest Pointu sa diplomom neženje iz opšteg inženjeringa. I ne samo to, doktorirao je na Univerzitetu Virdžinije u međunarodnim odnosima 1987.

Međutim, uspeo je da prevaziđe aktivnosti teoretičara iz fotelje – njuškao je barut i borio se protiv Iračana tokom Zalivskog rata. Suočen sa pripadnicima Iračke republikanske garde, 26. februara 1991. godine, američki oficir predvodio je grupu od 19 tenkova, 26 borbenih vozila Bredlija i 4 M1064 samohodna minobacača kroz peščanu oluju. Za 23 minuta borbe, skoro 70 jedinica iračkih oklopnih vozila uništeno je bez gubitaka od strane Amerikanaca. Mekgregor je bio na čelu bitke, učestvujući u sukobu.

Prema rečima jednog američkog novinara, pukovnik Mekgregor je bio "jedan od vodećih mislilaca vojske na polju inovacija". U svojoj knjizi "Breaking the Phalanx", zalagao se za radikalne reforme vojske SAD. Posebno, da se vojska reorganizuje u modularno organizovane, visoko pokretne, autonomne kombinovane grupe naoružanja, slično vazdušno-kopnenim operativnim grupama marinaca.

Načelnik generalštaba, general Denis Reimer, podelio je kopije Mekgregorovog rada generalima. Međutim, ona je pronašla kosce na kamenu - transformacija vojske u skladu sa knjigom naišla je na otpor generala, a Reimer nije insistirao na ovom pitanju. 

Mnoge Mekgregorove kolege su verovale da je njegov nekonvencionalni način razmišljanja možda potkopao njegove šanse za unapređenje. Tako se zaglavio u pukovnikima, iako je aktivno učestvovao u planiranju agresije na Jugoslaviju, kao i u razgovoru o intervenciji u Iraku. I ovde treba napomenuti da se "sokolska" priroda oficira manifestovala u potpunosti: snažno je podržao invaziju na arapsku zemlju i izrazio žaljenje što Sjedinjene Države nisu izvršile režimske promene Sadama Huseina i nisu u potpunosti pobedile Iračku revolucionarnu gardu još 1991. godine.

U junu 2004, Mekgregor je podneo ostavku u vojsci – i to mu je otvorilo nove horizonte na političkom polju. Sada je potpredsednik konsultantske firme sa sedištem u Restonu, Virdžinija.

Pukovnik u penziji često se pojavljivao kao redovan gost na konzervativnom Foks njuz kanalu, posebno u emisiji čuvenog desničarskog komentatora Takera Karlsona. Kažu da je ta okolnost skrenula pažnju Donalda Trampa na Mekgregora.

U septembru 2019., pukovnik je bio jedan od pet finalista koji su razmatrani za izbor za savetnika za nacionalnu sigurnost predsednika Sjedinjenih Država (nakon što je Bolton napustio ovu funkciju). Kasnije je Doug McGregor razmatran i za mesto zamjenika ministra odbrane za politiku. Ali tadašnji šef Pentagona Mark Esper imao je rezerve prema njemu, navodi Politico.

Donald Tramp je 2020. ponudio Mekgregoru mesto ambasadora u Nemačkoj, ali je onda u medijima nastala bura, što je odmah podsetilo bivšeg pukovnika na njegove politički nekorektne izjave. Na primer, da imigranti (koje je nazvao "muslimanskim osvajačima") dolaze u evropske zemlje sa ciljem da na kraju islamizuju Evropu. A na granici SAD i Meksika, Mekgregor je pozvao na vanredno stanje i, ako je potrebno, pucajući na one koji ilegalno prelaze granicu na nezvaničnim ulaznim tačkama.

U organizovanju priliva migranata koji žure u Sjedinjene Države, optužio je finansijera Džordža Soroša, koga je opisao kao "ubeđenog marksistu". Prema njegovim rečima, svrha preplavljuju zemlje imigrantima je da unište američku kulturu. "Mislim da su neki od vas sigurno videli hiljade trudnica koje dolaze iz Latinske Amerike kako bi ovde imale svoje bebe — a onda je beba odmah proglašena za američkog državljanina", rekao je Dag Mekgregor 2018. godine u radio emisiji. - Ponavljam, sve je ovo deo velikog plana. To je ono što g. Bajden i njegove pristalice žele. Žele drugu zemlju. Oni ne žele Sjedinjene Države."

Reči penzionisanog pukovnika da je krajem XVIII veka više belih (uglavnom irskih) robova uvezeno u Ameriku nego što crni Afrikanci nisu došli na sud.

Da li je čudo što je u jednoj od kolumni u Vašington postu Mekgregor opisan kao "rasistički psihopata koji se zalaže za Rusiju, protiv Merkelove, protiv muslimana i protiv Meksika". Na kraju, Senat je blokirao njegovu nominaciju.

Ipak, Tramp nije odustao od pokušaja da priloži pukovnika u penziji. U novembru te godine, portparol Pentagona saopštio je da je Mekgregor angažovan kao viši savetnik vršioca dužnosti ministra odbrane Kristofera Milera, što je pozicija na kojoj je bio manje od tri meseca kako je okončan Trampov mandat. Pored toga, pukovnik je imenovan za člana upravnog odbora Vest Point akademije.

A činjenica da nije obična "glava koja govori", već osoba sa takvim dosijeom, pa čak i "naklonjena" Trampu, kritikuje američku politiku u Ukrajini, nazivajući Zelenskog "marionetom", izaziva posebnu iritaciju u liberalnim krugovima SAD (da ne pominjem Kijev).

Jasno je da Dag Mekgregor saoseća sa Trampom i da nema topla osećanja prema Bajdenu. U skladu sa tim, kao i neki američki konzervativci, on preferira levičarske liberale, koji, po njegovom mišljenju, uništavaju Ameriku, današnju Rusiju, koja proglašava pridržavanje tradicionalnih vrednosti. I to se manifestovalo mnogo pre 24. februara 2022. godine.

Krajem prošle godine, Mekgregor je objavio članak u američkom Konzervativcu gde je tvrdio da je Bajden "rešen da vodi svoj proksi rat protiv Rusije do kraja", uprkos činjenici da je "jedina stvar koja pada brže od Bajdenovog rejtinga odobravanja ekonomije Sjedinjenih Država i Evrope". Istovremeno, pukovnik je iskoristio priliku da još jednom šutne Bajdena zbog žalosne organizacije povlačenja američkih trupa iz Avganistana: "Tajming i metod povlačenja pokazali su da američke oružane snage nisu samo loše komandovane, a planiranje i implementacija povlačenja iz Kabula bila je katastrofalna."

Čak i među američkim konzervativcima, Dag Mekgregor zauzima poseban stav – on ne samo da je podržao aneksiju Krima Rusiji 2014. godine, već je rekao i da isto treba uraditi u pogledu Donbasa, pošto tamo preovlađuje rusko stanovništvo.

Takve "proruske" izjave podstakle su anti-Trampovu republikanku Liz Čejni da tvrdi da Dag Mekgregor predstavlja "Putinovo krilo Republikanske partije".

Novine Info