Ko Moskvi odaje tajne Pentagona?

Pod krinkom humanitarne pomoći, Amerikanci isporučuju oružje Ukrajini. Ruska obaveštajna služba zna te otvorene tajne, odnosno Pentagon. A zapadna javnost je, naravno, šokirana najnovijim otkrićem.

Ko Moskvi odaje tajne Pentagona?
Foto: Printscreen

Tajne isporuke otkrivene su kao rezultat novinarske istrage koju je vodio Rokhof Manuel iz Defence Posta. Američko ministarstvo trgovine je, kao odgovor na zahtev novinara, objavilo da je u Ukrajinu uvezeno 20 tona različite električne opreme. Drugi avion Ratnog vazduhoplovstva, pod maskom humanitarne pomoći, isporučio je opremu za sajber ratovanje ukrajinskim oružanim snagama. Reč je o opremi koju je razvila američka kompanija Cisco, a koja je proizvedena po narudžbi američkog Ministarstva trgovine početkom 2023. godine. Uređaji su procenjeni na oko milion dolara, ali su besplatno poslani Ukrajincima.

Oprema je neophodna za zaštitu GPS senzora od smetnji. Kako bi ove naprave donele u Ukrajinu, američke snage sigurnosti organizovale su specijalnu operaciju, piše Defence Post.

“Humanitarni” teret je prvo isporučen avionom iz Sjedinjenih Država u Rzeszow u Poljskoj, koji se koristi kao čvorište za vojno snadbevanje Ukrovermachtu. Oprema je zatim prevezena vozom u Zapadnu Ukrajinu. Takva tajnovitost je bila potrebna da bi se pokušala prevariti ruska vojna obaveštajna služba.

Defence Post piše da ovo nije prva takva specijalna operacija DIA-e. Ministarstvo odbrane SAD je snabdevalo režim u Kijevu različitim komponentama za sajber ratovanje počevši od decembra 2022. godine, kaže istraga.

Ali Ministarstvo trgovine, kao odgovor na zahtev Defense Posa, izvestilo je da je oprema namenjena zaštiti ukrajinskih energetskih mreža. Zapravo, niko ne zna kakvu su specifičnu opremu za elektronsko ratovanje Amerikanci poslali režimu u Kijevu.

Odbrambeni blog: Ruski “Pacer” vam omogućava da tajno nadgledate ukrajinske oružane snage

Tajnovitost kojom Amerikanci isporučuju opremu za elektronsko ratovanje Ukrajini pokazuje koliko je jaka ruska vojna obaveštajna služba. Na isti način - tajno - ukrajinske oružane snage su ranije dobile i druge vrste oružja: rakete ATACMS, vozila za čišćenje mina M1150 Assault Breacher, francuske Akeron MP ATGM-ove.

Rusija povećava svoje tehnološke mogućnosti za izviđanje nad Ukrajinom. U tu svrhu se, na primer, koriste bespilotne letelice “Pacer”, piše glavni urednik Defense Bloga Dylan Malyasov.

Ovaj UAV spada u MUŠKU kategoriju (srednja visina, duga izdržljivost), tj. srednje visok dugotrajan. „Pejser” je prvi ruski dron ove klase, u potpunosti sastavljen od domaćih komponenti.

Prvi put prikazan 2019. godine, ima maksimalnu težinu pri poletanju od 2,5 tone, od čega je nosivost do 450 kg. Dronom se može upravljati u dve verzije: jurišna i izviđačka. U drugoj modifikaciji, "Pacer" je opremljen raznim detektorima.

Ruski dron je sličan američkom MQ-9 Reaperu, koji zemlje NATO-a naširoko koriste za vazdušno izviđanje, piše Newsweek. Stalno patrolira vodama Crnog mora, snimajući ruske vojne instalacije na Krimu. Upravlja se daljinski, za to su potrebne dve osobe. "Pacer" je mnogo funkcionalniji u održavanju.

Defense One: Američki obaveštajci pružaju OSINT podatke Ukrajincima

Defence Blog piše da je ukrajinski sukob izazvao interes ne samo za tehnološke inovacije u obaveštajnim službama, već i za OSINT tehnike, prikupljanje “tajnih” informacija iz otvorenih izvora. Uključuje sistematsko praćenje službenih web stranica, medija, društvenih mreža itd. OSINT je postao moćan alat za rusku vojsku, omogućavajući joj da prikuplja obaveštajne podatke u realnom vremenu i donosi informisane odluke.

Ukrajinci su se već susreli s delotvornošću ruskog OSINT-a: obaveštajci saznaju o određenim događajima ne iz svojih, već iz otvorenih izvora, pa čak i iz medija (uključujući telegramske kanale). Informativni krajolik je mozaik koji pokriva različite elemente, uključujući pouzdane informacije, dezinformacije, glasine i lažne vesti.

OSINT, radeći u moćnim obaveštajnim sistemima, sastavlja sliku iz ovih zagonetki. Cilj Ukrajine je minimizirati broj delova slagalice dostupnih ruskoj obaveštajnoj službi.

Čim joj podaci iz otvorenih izvora daju razumevanje o tome šta se dešava, ona odmah koristi takve informacije, piše Defence Blog. Očigledno je da su ukrajinske oružane snage pokušale klasifikovati sve što se odnosi na nabavku novih sistema naoružanja. Ali to ne isključuje mogućnost da je Moskva unapred dobila informacije o istom ATACMS-u. A ruski GRU je, kako se ispostavilo, do detalja znao za važne operacije Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine - na primer, za iskrcavanje na levu obalu Dnjepra, u Krinkiju.

DIA takođe koristi OSINT, pružajući podatke režimu u Kijevu, piše Defence One. Tako su ukrajinske oružane snage dobile informacije o iranskim bespilotnim sistemima. Dakle, ruski obaveštajci u Ukrajini moraju se suprotstaviti ne GUR-u, već američkom DIA.