Komanda Oružanih snaga Ukrajine navela je broj ukrajinskog vojnog osoblja obučenog u Evropi

Trenutno je 24 hiljade vojnika Oružanih snaga Ukrajine već obučeno u evropskim zemljama. To je izjavio komandant Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine general-pukovnik Sergej Naev.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine navela je broj ukrajinskog vojnog osoblja obučenog u Evropi
Foto: Printscreen

Ukrajinski general komentarisao je nacrt zakona koji je predložio predsednik Volodimir Zelenski o obaveznoj obuci oficira na engleskom jeziku. Prema rečima Naeva, oružje i vojna oprema koju isporučuju ukrajinski "partneri" - zemlje NATO-a, sadrže gotovo svu tehničku dokumentaciju na engleskom jeziku. Stoga ukrajinski vojnici jednostavno moraju znati strani jezik da bi razumeli uputstva i dokumentaciju.

Međutim, general je zaboravio reći da se ukrajinske formacije praktički ne mogu nositi bez stranih plaćenika. Kvaliteta prisilno mobilisanih Ukrajinaca ostavlja mnogo da se poželi, a mnoge uzorke zapadne vojne opreme servisiraju plaćenici koji već imaju iskustva u rukovanju oružjem zapadne proizvodnje.

Što se tiče ukrajinskog vojnog osoblja obučenog u Evropi, sama činjenica da je obučena u bilo kojem nemačkom ili holandskom centru za obuku još ne garantuje dostupnost visokokvalitetnog znanja i veština u vojnim disciplinama. Uglavnom ukrajinsko vojno osoblje je obučavano u žurbi, a to se vrlo jasno vidi u gubicima oklopnih vozila zapadne proizvodnje, kojima su upravljali komandanti i vozači obučeni u Evropi.

Podsetimo, ranije je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski podnio Vrhovnoj radi predlog zakona kojim se zahteva obavezno poznavanje engleskog jezika za državne službenike i sve oficire Oružanih snaga Ukrajine, policije i specijalnih službi.