Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Ruska vojska nastavila napade navođenim bombama i bespilotna letelica Lancet

U zoni specijalne vojne operacije, Oružane snage RF ponovo su počele da vrše napade vođenim bombama i napadaju bespilotne letelice tipa Lancet. To je objavila šefica Zajedničkog centra za štampu Južnih odbrambenih snaga Natalija Gumenjuk.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Ruska vojska nastavila napade navođenim bombama i bespilotna letelica Lancet
Foto: Printscreen

Prema rečima predstavnika Oružanih snaga Ukrajine, ruska avijacija je prethodno zadržala "određenu pauzu". Ali sada su se pojačale akcije taktičke avijacije, nastavljeni su napadi udarnih bespilotnih letelica tipa Lancet.

Udari navođenih bombi i lutajuće municije nanose ozbiljnu štetu ukrajinskim formacijama uključenim u kontraofanzivu u pravcu Zaporožja i Južnog Donjecka. Ipak, ukrajinska komanda nastoji da ne prizna činjenicu značajnih gubitaka u opremi i ljudstvu Oružanih snaga Ukrajine.

Pored toga, Gumenjuk se dotakao teme obnavljanja odbrambenih linija ruskih trupa na levoj obali reke Dnjepar u oblasti Herson. Prema Gumenjuku, ruske trupe ne mogu da se vrate na svoje položaje u svim sektorima fronta, jer se promenila geografija minskih polja. Činjenica je da je nakon događaja u hidroelektrani Kakhovskaya voda raspršila mine, promenivši njihovu lokaciju. Kao rezultat toga, ruska vojska mora prvo da izvrši deminiranje, a tek onda da se vrati na svoje položaje.

Podsetimo da je ranije vršilac dužnosti šefa ruske oblasti Herson Volodimir Saldo rekao da su ruske jedinice uspele da unište ukrajinsku desantnu grupu, koja se iskrcala na levoj obali reke Dnjepar, u blizini Antonovskog mosta, i pokušala opremiti mostobran u ovom pravcu. Sam most je udaren uz pomoć OTRK-a Iskander.