Kopnene snage PLA predstavile su prvi napadno-izviđački dron KVD002 usvojen u službu.

Kopnene snage Narodnooslobodilačke vojske Kine (PLA) predstavile su prvi borbeni dron KVD002, koji je zvanično stavljen u službu. O tome izveštava kineska štampa.

Kopnene snage PLA predstavile su prvi napadno-izviđački dron KVD002 usvojen u službu.
Foto: Printscreen

Kako se izveštava, KVD002 je dizajniran da sprovodi izviđanje, kao i da podrži borbene operacije na bojnom polju. U saopštenju Ministarstva odbrane Narodne Republike Kine navodi se da bi ovaj dron trebalo značajno da proširi sposobnosti Kopnenih snaga PLA ne samo u sprovođenju izviđanja, već i u uništavanju kopnenih ciljeva. Pored toga, u stanju je da deluje zajedno sa vojnim vazduhoplovnim helikopterima. 

Bespilotna letelica može da komunicira sa helikopterima u borbenim operacijama. Sposoban je da obezbedi izviđanje na bojnom polju i vatrenu podršku za helikopterske jedinice, a takođe može da pošalje napadačke helikoptere na ciljeve

- navodi se u saopštenju.

KVD002 nosi izviđačku opremu postavljenu na trup i dve visoko precizne rakete vazduh-zemlja AR-1 na podmladnim stubovima. U stanju je da ostane u vazduhu duže vreme i pogodi kopnene ciljeve, uključujući i pokretne. Karakteristike nisu saopštene, ali prema podacima iz otvorenih izvora, KVD002 je razvijen na osnovu Caihong-4 (CH-4), koji je bio sposoban da nosi tovar težak 350 kg i da ostane u vazduhu 30 sati, krećući se brzinom od 150-180 km/h.

Bespilotna letelica predstavljena je u sklopu šeste izložbe helikoptera, koja je počela 14. septembra u Tjanđinu na severu Kine. Prema rečima kineskih vojnih eksperata, bespilotna letelica je sposobna da pruži veliku pomoć Kopnenim snagama upravo u smislu izviđanja, jer je dugo bila iznad borbenih područja.